ECONOMIE | Analize economice

Romania - in topul cresterilor economice din UE. Atentie, insa, nori negri pe principalele piete europene!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-02-21 17:35

Potrivit datelor semnal publicate de Eurostat (ajustate sezonier pentru asigurarea comparabilității), România a consemnat cea mai mare creștere economică pe trimestrul IV 2019 față de trimestrul anterior, dintre toate țările UE care au transmis datele semnal către instituția de statistică a UE (opt state, Estonia, Irlanda, Grecia, Croația, Luxemburg, Malta, Slovenia și Suedia nu au comunicat creșterea economică).

De subliniat, țara noastră a depășit net Ungaria ca modificare de la un trimestru la altul, dar a fost devansată de aceasta la ritmul de creștere consemnat față de același trimestru din anul precedent.

Bulgaria figurează cu un ritm mai mic de jumătate față de România pe final de an, dar apare alături de Polonia în termeni anuali. Cehia, cea mai dezvoltată țară din regiune, încheie plutonul statelor din fostul bloc estic și se plasează undeva la mijloc între blocul estic și marile economii occidentale ale UE.

Pentru referință, vă prezentăm și situațiile din Germania, Italia și Franța, care sunt și principalele partenere ale României în schimburile internaționale.

Se poate observa ușor că aceste economii sunt în stagnare sau în pierdere de viteză față de trimestrul anterior, în timp ce avansul față de trim. IV 2018 este relativ redus sau inexistent în cazul Italiei, aflată în cea mai problematică situație.

De altfel, rezultatele mai slabe ale acestor trei state au tras în jos și mediile continentale, prin ponderea importantă, atât în PIB-ul Zonei Euro, cât și pe ansamblul UE.

Din perspectiva României, această situație nu se prezintă prea încurajator pentru anul în curs, dată fiind integrarea puternică în lanțurile de producție conexate cu marile economii din Zona Euro.

În context, reamintim că circa trei sferturi din schimburile comerciale ale țării noastre se fac pe relația UE iar scăderea cererii pe această piață (cel mai simplu exemplu este diminuarea la nivel european cu circa 30% a înmatriculărilor de autoturisme Dacia pe luna ianuarie 2020) nu este de bun augur.

Taguri: Produsul Intern Brut (PIB)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceRaportul dintre pensia medie si salariul mediu a coborat sub 50% in 2019

În 2019, creșterea pensiei nominale ca medie anuală a fost de 9,6%, ușor sub nivelul din 2018 (9,9%), potrivit datelor publicate de INS. Pe fondul unei inflații anuale de 3,83%, puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut cu 5,6%. Din 2016 încoace, avansul pensiilor detalii

Numarul participantilor la pilonul II de pensii a ajuns la 7,5 milioane

Numărul participanților la pilonul II de pensii a depășit pragul de 7,5 milioane la finele lunii februarie, potrivit datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Aproape jumătate dintre participanți (48,2%) sunt concentrați în cele mai mari două fonduri detalii

O treime din deficitul comercial al Romaniei este cauzat de importurile din Ungaria si Polonia

Potrivit datelor publicate de Eurostat, aproape jumătate din deficitul comercial înregistrat de România pe anul 2019 a fost cauzat de soldurile negative cu șase țări din regiune. Pe podium în acest nedorit top al minusurilor în relațiile bilaterale figurează detalii

Marile disparitati regionale din Romania, in statisticile Eurostat: nivelul de trai din Bucuresti e printre cele mai ridicate din Europa, iar cinci regiuni romanesti sunt printre cele mai sarace

Bucureștiul se situează pe locul opt în UE ca nivel de trai măsurat în termeni de PIB/angajat, potrivit datelor publicate de Eurostat pentru anul 2018, ajustate cu nivelul prețurilor din fiecare țară. Doar două regiuni din Irlanda, Luxemburgul și patru regiuni din Belgia detalii

Ultimele Comentarii