Protectia Consumatorilor | Educatie financiara

BRD Finance are dobanzi inselatoare la creditele din magazinele Dedeman

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-02-16 09:20

BRD Finance, o Institutie Financiara Nebancara (IFN) detinuta de BRD Groupe Societe Generale, isi prezinta incorect costurile creditelor acordate in magazinele Dedeman, utilizand mai multe tipuri de dobanzi, cu diferente mari intre ele, cu scopul de a induce senzatia ca acestea sunt mici, ceea ce poate fi considerata o practica inselatoare.

Astfel, in fisa de prezentare a creditului Credit Plus de la Dedeman (vezi foto), postata pe site-ul BRD Finance, exista patru tipuri de dobanzi, in functie de valoarea creditelor, diferenta dintre ele fiind foarte mare: cea mai mica dobanda, de 9%, pentru credite intre 8.000 si 30.000 de lei, este de aproape trei ori mai mica decat cea mai mare dobanda, de 24%, valabila pentru sume intre 1.000 si 2.999,99 lei.

Exista diferente mari de dobanzi pentru sume apropiate ca valoare. De exemplu, pentru un credit de aproape 3.000 de lei (2.900 lei), dobanda este 24%, in timp ce pentru un credit de 3.000 de lei, dobanda este 18%.

De unde se poate deduce ca strategia de dobanzi cu valori diferite pentru sume sensibil apropiate este conceputa mai degraba pentru a masca nivelul ridicat al dobanzilor, ceea ce poate fi considerata o practica inselatoare.

In plus, costul creditelor BRD Finance creste semnificativ, pentru ca in afara dobanzilor se mai aplica si comisioane mari: 100 de lei pentru analiza dosarului si un comision lunar de 1,5%, adica 18% pe an.

Ceea ce inseamna ca la dobanda de 24% pe an se adauga inca 18%, in total 42% pe an. Aceasta dobanda poate fi considerata un cost ascuns, intrucat nu se regaseste in fisa de prezentare a creditului BRD Finance.

Nici prezentarea costului total al unui imprumut nu este corecta.

Astfel, BRD Finance a ales sa prezinte DAE, indicatorul pentru costul total al creditelor (dobanda plus comisioane), doar pentru creditele cu dobanda de 12%, intr-un "exemplu de rambursare a unui produs de 5.000 lei".

De ce nu a ales DAE pentru 9% sau 18% sau 24%? Corect ar fi fost pentru toate.

Sau macar pentru media celor patru dobanzi, care este 15,75%.

De altfel, legea privind contractele de credit (OUG 50/2010) impune prezentarea unui exemplu reprezentantiv al costurilor, dobanda de 12% aleasa de BRD Finance neputand fi considerata reprezentativa, fiind mai mica decat cea medie.

 

Taguri: reclama inselatoare  dobanzi credite nevoi personale  Reclamatie BRD  BRD Finance  Protectia Consumatorului  Educatie financiara  credite IFN  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiaraCare este procedura privind depunerea unei reclamatii (petitii) la CEC Bank?

Care este procedura privind depunerea unei reclamatii (petitie) la CEC Bank, conform informatiilor publicate de banca: Ghid petiţii Reclamaţii/petiţii Stimate client, Considerăm că succesul și recunoașterea de care detalii

Cum pot afla daca cineva a facut un credit pe numele meu?

"Buna ziua. Unde pot sa verific daca cineva a facut credit pe numele meu? Mi-a furat cineva identitatea, adica le-am dat o poza cu buletinul meu, crezand ca e o oferta de la Orange. Asteptam oferta de la Orange si am primit un SMS cu o oferta, care nu era de la Orange. Am intrat pe un link detalii

Am dat click si am luat imprumutul Hora Credit cu DAE de 69.000%, de 7.000 de ori mai mare decat un credit normal!

"Acum câteva zile am luat cu împrumut 500 de lei de la Hora credit online. nu mă deranjează dobânda pentru că o să i înapoiez mâine. cu o săptămână înainte am mai împrumutat 100 de lei pe 7 zile și i am returnat. Acum însă m detalii

Kruk mi-a dublat datoria creditului cesionat. Ce pot sa fac?

"Pe scurt, am primit sentința pe executare silita pentru suma de aproximativ 32000 ron, s-a pus proprire, am făcut o promisiune de plata, am achitat conform angajamentului 14800 ron și acum îmi transmite Kruk ca mai am de plata 40000, asta din luna iunie pana acum. În trei detalii

  

Ultimele Comentarii