BANCI | Opinie

Ar fi o impietate ca Eximbank sa devina banca universala, crede un deputat PNL

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-02-15 08:07

Comisia pentru Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor a anulat posibilitatea ca Eximbank sa se transforme intr-o banca universala si sa furnizeze si servicii pentru persoanele fizice preluate de la Banca Romaneasca, nu doar pentru firme, ca in prezent.

Intr-o Ordonanta de Urgenta adoptata anul trecut de fostul Guvern PSD, legea de functionare a Eximbank a fost modificata, pentru ca baca sa poata realiza "administrarea si derularea activitatilor specifice de banca cu vocatie universala, menite sa creasca gradul de intermediere financiara si accesul persoanelor fizice la produse financiar-bancare specializate", dupa ce a preluat Banca Romaneasca, ai carei clienti sunt in majoritate persoane fizice.

Comisia Camerei Deputatilor a abrogat insa acest articol, la propunerea deputatului PNL, Lucian Heius, cu urmatoarea motivatie: "Instituirea activitatii de intermediere financiara si accesul persoanelor fizice la produsele financiar-bancare ar impieta asupra scopului si rolului Eximbank in sistemul economic national". (vezi aici amendamentul)

Legea Eximbank modificata urmeaza sa ajunga in plenul Parlamentului, pentru a fi adoptata sau respinsa. Daca va fi adoptata, Eximbank nu va mai putea prelua clientii persoane fizice de la Banca Romaneasca.

Opinia deputatului PNL o reflecta pe cea a ministrului Finantelor, Florin Citu, care nu este de acord cu fuziunea Eximbank cu Banca Romaneasca. El ar vrea ca CEC Bank sa preia clientii persoane fizice din Banca Romaneasca, urmand ca la Eximbank sa mearga doar firmele.

Abordarea ministrului Finantelor pare sa fie motivata de ratiuni politice, dat fiind ca tranzactia privind preluarea Bancii Romanesti de Eximbank a fost orchestrata de fostul guvern PSD.

Citu a declarat ca la finalul lunii ianuarie isi va exprima public strategia privind bancile de stat, ceea ce nu s-a intamplat.

In schimb, in presa au aparut un sir de informatii "pe surse", potrivit carora se intentioneaza schimbarea conducerilor celor doua banci de stat, Eximbank si CEC Bank, in paralel cu diminuarea salariilor acestora, precum si modificarea structurilor de conducere.

PNL nu ar trebui insa sa faca greseala predecesorului sau, PSD, care a vrut sa politizeze cele doua banci, uitand ca in sistemul bancar cea care decide este Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia abilitata de lege sa asigure stabilitatea bancilor, inclusiv prin aprobarea conducerilor acestora.

Cu atat mai mult cu cat cele doua banci de stat sunt administrate dupa principiile guvernantei corporative si sunt jucatori competitivi si importanti pe o piata bancara dominata de banci private.

Opinia Bancherul.ro este ca cel mai bine ar fi ca Banca Romaneasca sa nu fuzioneze cu Eximbank, ci sa ramana o banca de sine statatoare, care astfel ar aduce o contributie mai mare la intensificarea competitiei pe piata bancara si implicit la cresterea gradului de intermediere financiara.

 

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Banca Romaneasca  Eximbank  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieProbleme cu functionarea aplicatiilor de mobile si internet banking la schimbarea telefonului

Recent mi-am schimbat telefonul mobil, care începuse să dea rateuri după câțiva ani. Pe telefon aveam instalate aplicații de banking de la trei bănci cu care lucrez în mod curent. Am transferat conținutul de pe un telefon pe altul și, dincolo de neajunsuri ceva detalii

Ar fi o impietate ca Eximbank sa devina banca universala, crede un deputat PNL

Comisia pentru Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor a anulat posibilitatea ca Eximbank sa se transforme intr-o banca universala si sa furnizeze si servicii pentru persoanele fizice preluate de la Banca Romaneasca, nu doar pentru firme, ca in prezent. Intr-o Ordonanta de Urgenta detalii

Mugur Isarescu - Discurs cu ocazia lansarii volumului "Viitorul bancilor centrale"

Discurs cu ocazia lansării volumului Viitorul băncilor centrale. Simpozionul tricentenarului Băncii Angliei Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR Doamnelor și domnilor, Bine ați venit la Banca Naţională a României! Ne onorează prezența detalii

E bine ca Eximbank a cumparat Banca Romaneasca, dar ar fi rau sa fuzioneze

E bine ca Eximbank, banca statului roman, a cumparat Banca Romaneasca, pentru ca altfel ar fi ajuns la statul maghiar, care detine OTP Bank. Insa ar fi nu doar ciudat, ci si rau, pentru sistemul bancar in general, ca Banca Romaneasca sa fuzioneze cu Eximbank, adica sa fie integrata in detalii

Ultimele Comentarii