ECONOMIE | Analize economice

Avansul PIB-ului Romaniei in scadere, dar ramane mai mare decat al tarilor vecine, arata prognoza de iarna a Comisiei Europene

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-02-14 10:40

Prognoza de iarnă a Comisiei Europene vede în scădere avansul PIB-ului României în perioada 2019 – 2021, în contrast cu cea mai recentă prognoză a Comisiei Naționale de profil, publicată în luna noiembrie 2019, care a stat la baza întocmirii bugetului pentru anul în curs și a proiecțiilor pentru anii viitori.

În context regional, însă, pe segmentul țărilor care provin din fostul bloc estic și care nu au adoptat deocamdată moneda unică europeană, România va ocupa, pe cei trei ani analizați, primul loc.

Asta în pofida faptului că pe anul trecut ar urma să fim depășiți la acest indicator de Ungaria și Polonia. Pentru referință, am prezentat și media la nivelul UE.

Astfel, potrivit prognozei CE, România ar urma să recupereze aproape șapte puncte procentuale în raport cu media UE până în 2021.

Reamintim că valoarea oficială publicată de Eurostat pentru anul 2018 pentru România în ce privește PIB/locuitor la paritatea puterilor de cumpărare standard este de 65% din media UE.

Suntem primii la cresterea preturilor

În ce privește evoluția prețurilor la consumator pe perioada 2020 -2021, din păcate suntem tot pe primul loc între statele menționate potrivit aceleiași prognoze a CE, cu valori ceva mai mari decât cele anunțate recent la Raportul asupra inflației de către BNR (3,0% pentru finalul anul curent și 3,2% pentru finalul anului 2021).

În context, ar fi de remarcat stabilitatea mai mare a prețurilor în țările care au intrat „pe ultima linie dreaptă” pentru adoptarea euro, precum și faptul că noi vom fi ceva mai afectați de procesul de convergență a prețurilor.

Una peste alta, sunt șanse mari să atingem în 2021 pragul minim de 70% din PIB-ul pe locuitor prevăzut în cel mai optimist scenariu de trecere la moneda unică.

Totuși, această perspectivă rămâne incertă pe termen mediu, din cauza faptului că va trebui să facem eforturi mari pentru a reintra în limitele impuse de criteriile de la Maastricht.

 

Taguri: Produsul Intern Brut (PIB)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceRaportul dintre pensia medie si salariul mediu a coborat sub 50% in 2019

În 2019, creșterea pensiei nominale ca medie anuală a fost de 9,6%, ușor sub nivelul din 2018 (9,9%), potrivit datelor publicate de INS. Pe fondul unei inflații anuale de 3,83%, puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut cu 5,6%. Din 2016 încoace, avansul pensiilor detalii

Numarul participantilor la pilonul II de pensii a ajuns la 7,5 milioane

Numărul participanților la pilonul II de pensii a depășit pragul de 7,5 milioane la finele lunii februarie, potrivit datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Aproape jumătate dintre participanți (48,2%) sunt concentrați în cele mai mari două fonduri detalii

O treime din deficitul comercial al Romaniei este cauzat de importurile din Ungaria si Polonia

Potrivit datelor publicate de Eurostat, aproape jumătate din deficitul comercial înregistrat de România pe anul 2019 a fost cauzat de soldurile negative cu șase țări din regiune. Pe podium în acest nedorit top al minusurilor în relațiile bilaterale figurează detalii

Marile disparitati regionale din Romania, in statisticile Eurostat: nivelul de trai din Bucuresti e printre cele mai ridicate din Europa, iar cinci regiuni romanesti sunt printre cele mai sarace

Bucureștiul se situează pe locul opt în UE ca nivel de trai măsurat în termeni de PIB/angajat, potrivit datelor publicate de Eurostat pentru anul 2018, ajustate cu nivelul prețurilor din fiecare țară. Doar două regiuni din Irlanda, Luxemburgul și patru regiuni din Belgia detalii

Ultimele Comentarii