BANCI | Stirea Zilei

Bancile pentru locuinte, aproape salvate de Guvern, daca nu ar fi cazut la motiunea de cenzura

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-02-05 19:23

Guvernul Orban, demis astazi de Parlament printr-o motiune de cenzura, a discutat, in ultima sa sedinta de ieri, scutirea bancilor pentru locuinte de obligatia impusa de Curtea de Conturi si confirmata de justitie de a rambursa bugetului public prima de stat acordata clientilor care au incheiat contracte de economisire-creditare (bauspar) fara sa faca investitii imobiliare, asa cum prevedea legea.

Curtea de Conturi a descoperit, la finalul lui 2015, ca cele doua banci pentru locuinte din Romania, BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte, au acordat ilegal prime de sat in valoare de pana la 200 de euro pe an de persoana clientilor lor, intrucat acestia nu au facut investitii in locuinte, dupa cum prevedea legea de stimulare a domeniului locativ, ci doar economii.

Prejudiciul suferit de stat a fost estimat de Curtea de Conturi la 55 milioane lei.

Curtea de Conturi a ajuns la concluzia ca cele doua banci au folosit prima de stat in principal pentru a atrage clienti cu dobanzile mari platite la economii, datorate tocmai primei de la stat.

Bancile au utilizat economiile clientilor, de fapt ale statului, pentru a le investi in interes propriu, pentru profit, in principal prin achizitia de titluri de stat, in loc sa acorde credite pentru investitii imobiliare.

In consecinta, Curtea de Conturi a cerut Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), redenumit acum Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei (MLPDA), condus de Ion Stefan, ministru in noul guvern PNL Ludovic Orban, "efectuarea tuturor procedurilor legale de recuperare de la cele două bănci de locuințe a prejudiciilor reprezentând prime de stat plătite din bugetul MDRAP."

„Banca de economisire și creditare în domeniul locativ răspunde ca fidejusor, alături de clientul care primește o primă de stat necuvenită. Banca de economisire și creditare în domeniul locativ va returna Ministerului primele de stat virate în mod nejustificat și penalitățile aferente, calculate la nivelul celor datorate pentru executarea cu întârziere a obligațiilor bugetare. Primele de stat reacordate clientului în baza unei contestații admise a acestuia vor fi scăzute din sumele pe care banca de economisire și creditare în domeniul locativ urmează să le restituie ca prime de stat necuvenite. în acest scop băncile de economisire și creditare în domeniul locativ comunică Ministerului soldul corecturilor de primă de stat efectuate", a decis Curtea de Conturi. 

Ministerul a contestat in justitie masura impusa de Curtea de Conturi, dar fara succes, Inalta Curte de Casatie si Justitie emitand o decizie definitiva prin care a confirmat masura Curtii de Conturi. (vezi aici detalii)

Guvernul a decis insa sa nu aplice masura impusa de Curtea de Conturi, adica sa nu ceara celor doua banci prejudiciile suferite de buget, ci sa emita un act legislativ (Ordonanta de Urgenta) pentru amnistierea datoriilor celor doua banci catre bugetul public, cu motivatia ca de fapt sunt scutiti de datorii clientii bancilor pentru locuinte, in ciuda faptului ca decizia Curtii de Conturi nu impune clientilor bancilor pentru locuinte, ci bancilor, sa ramburseze bugetului primele de stat.

Ordonanta privind bancile pentru locuinte nu se regaseste insa printre cele 25 de Ordonante de Urgenta adoptate in sedinta de ieri a Guvernului, inaintea motiunii de cenzura de astazi care a dus la caderea acestuia. In aceste conditii, adoptarea acestei Ordonante este improbabila.

Iata transcrierea discutiei dintre ministrul Ion Stefan si premierul Ludovic Orban, in cadrul sedintei Guvernului din 4 ianuarie 2020, privind aprobarea Ordonantei de Urgenta care vizeaza clientii bancilor pentru locuinte:

"Ion Ştefan: Aș dori să acceptați introducerea pe ordinea de zi a unei ordonanțe de urgență privind exonerarea clienților băncilor de economisire-creditare din domeniul locativ de la rambursarea unor sume reprezentând prima de stat și accesorii.

Ludovic Orban: De acord. Aici este vorba de programul de economisire-creditare care a fost introdus de cele două bănci și pentru care Curtea de Conturi a considerat că nu este corect din punct de vedere legal și, practic, câteva sute de mii de români trebuie să înapoieze banii de care au beneficiat în cadrul programului respectiv.

Ion Ştefan: Peste 700.000 de români au avut încredere în acest acest contract cu băncile respective și astăzi, prin decizia Curții de Conturi, ar fi nevoiți să ramburseze aceşti bani, când vorbim de o sumă de peste 1.000 de euro.

Ludovic Orban: Dar explicaţi-mi şi mie programul ăsta, că dumneavoastră aţi asigurat, să zic, subvenţionarea, plăţile pentru programul respectiv. Cum adică? A fost inclus într-o lege programul ăsta. Cum a putut să fie considerate ilegale sumele de care au beneficiat sute de mii de români?

Ion Ştefan: Într-adevăr, programul s-a desfăşurat în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2006, iar, în 2016, Curtea de Conturi, printr-un control, a considerat că aceste sume sunt necuvenite; şi din acel moment au urmat lungi procese, iar finalul lunii.

Ludovic Orban: În regulă, domnule ministru, cunosc cazul, ştiu că există şi un proiect de lege depus şi semnat de toţi liderii grupurilor parlamentare. Din păcate, nu există timpul necesar pentru adoptarea proiectului de lege, pentru că ei trebuie, sunt forţaţi să demareze acţiunile de recuperare, şi asta mi se pare ceva foarte ciudat, adică sunt puse nişte bănci să execute în numele statului nişte cetăţeni. Asta iar este o anomalie, care, după părerea mea, este absolut inacceptabilă. Deci, de acord. Mai aveţi altceva?"

Bancile pentru locuinte ar fi putut reprezenta o alternativa viabila pentru dezvoltarea sectorului imobiliar, mai cu seama in perioada de recesiune, daca bancile s-ar fi concentrat pe acordarea de credite, nu pe atragerea de economii.

Masura Guvernului poate fi interpretata si ca o noua sansa acordata acestor banci in Romania.

Dar pentru a fi fructificata, acestea ar trebui sa reporneasca de la 0, cu o noua abordare, concentrata pe beneficiile pe termen mediu si lung ale acestor produse financiare, in vederea investitiilor in domeniul locativ, nu pentru economii cu dobanzi mari, cum s-a intamplat anterior.

 

Taguri: BCR Banca pentru Locuinte  banci pentru locuinte  Raiffeisen Banca pentru Locuinte  

Comentarii

RADULESCU MARCEL
ADIO!
Adio cu sistemul bauspar in Romanica! Dupa cum a procedat statul cu clientii bancilor pentru locuinte, nicio sansa nu mai are acest sistem. Daca peste tot a SCRIS ca prima de stat se acorda FARA JUSTIFICARE, iar Curtea de Conturi a citit "CU justificare", daca BNR s-a prefacut ca nici usturoi n-a mancat si nici gura nu-i pute si s-a ascuns ca o lasa in loc sa apere clientii si bancile respective, pe care le-a autorizat, monitorizat si supravegheat, daca Justitia este ticaloasa (intr-un fel au vazut lucrurile judecatorii de la CAB si total invers ticalosii de la ICCJ), daca pe politicieni si guvernanti i-a durut in cur de drepturile legale ale 500.000 de cetateni, clienti care nu si-au mai primit primele de stat din 2014 incoace, daca sistemul bauspar a fost considerat de catre Curtea de Conturi si Justitie ca fiind un FNI mai modern, nici dracu nu mai are incredere in nimeni si nimc. Castigam la CEDO!

RADULESCU MARCEL
Bonus!
Si in afara de primele restante in drept vom cere si daune materiale si morale.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiProgramul Prima Casa 2020 a fost lansat: care sunt dobanzile si conditiile in care 10 banci acorda astfel de credite pentru prima locuinta

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) anunta lansarea programului Prima Casa 2020, ceea ce inseamna ca bancile pot trimite la fond dosarele de creditare ale clientilor, in vederea aprobarii garantiilor si apoi a contractelor de credit pentru cumpararea sau detalii

Dublarea platilor la POS-urile Raiffeisen a afectat doar cardurile Visa, nu si cele Mastercard: detalii despre incident (corectat si actualizat)

Doar cardurile Visa, nu si cele MasterCard, utilizate la POS-urile Raiffeisen pentru plata cumparaturilor in magazine, in data de 30 ianuarie 2020, au fost implicate in incidentul care a cauzat dublarea tranzactiilor, ceea ce inseamna ca utilizatorilor de carduri Visa emise de bancile romanesti detalii

CEC Bank lanseaza un produs greu de gasit la alte banci: contul de economii pentru firme

CEC Bank a lansat un cont de economii in lei pentru firme, un tip de produs bancar care se mai regaseste doar la alte doua (Alpha Bank si Garanti Bank) dintre cele mai mari 12 banci romanesti luate in calcul de Bancherul.ro. Contul de economii, spre deosebire de un cont clasic, are detalii

OTP Bank devine putin mai transparenta in oferta de credite ipotecare, dar in continuare isi face reclama incorecta, pentru a ascunde ca are una dintre cele mai mari dobanzi

OTP Bank a schimbat structura de dobanzi pentru creditele ipotecare, care sunt acum putin mai transparente, dar nu in totalitate. Pe de alta parte, banca isi prezinta in continuare incorect costurile acestui imprumut, pentru a ascunde ca are una dintre cele mai mari dobanzi din detalii

Ultimele Comentarii