BANCI | Stirea Zilei

Bancile pentru locuinte, aproape salvate de Guvern, daca nu ar fi cazut la motiunea de cenzura

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-02-05 19:23

Guvernul Orban, demis astazi de Parlament printr-o motiune de cenzura, a discutat, in ultima sa sedinta de ieri, scutirea bancilor pentru locuinte de obligatia impusa de Curtea de Conturi si confirmata de justitie de a rambursa bugetului public prima de stat acordata clientilor care au incheiat contracte de economisire-creditare (bauspar) fara sa faca investitii imobiliare, asa cum prevedea legea.

Curtea de Conturi a descoperit, la finalul lui 2015, ca cele doua banci pentru locuinte din Romania, BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte, au acordat ilegal prime de sat in valoare de pana la 200 de euro pe an de persoana clientilor lor, intrucat acestia nu au facut investitii in locuinte, dupa cum prevedea legea de stimulare a domeniului locativ, ci doar economii.

Prejudiciul suferit de stat a fost estimat de Curtea de Conturi la 55 milioane lei.

Curtea de Conturi a ajuns la concluzia ca cele doua banci au folosit prima de stat in principal pentru a atrage clienti cu dobanzile mari platite la economii, datorate tocmai primei de la stat.

Bancile au utilizat economiile clientilor, de fapt ale statului, pentru a le investi in interes propriu, pentru profit, in principal prin achizitia de titluri de stat, in loc sa acorde credite pentru investitii imobiliare.

In consecinta, Curtea de Conturi a cerut Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), redenumit acum Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei (MLPDA), condus de Ion Stefan, ministru in noul guvern PNL Ludovic Orban, "efectuarea tuturor procedurilor legale de recuperare de la cele două bănci de locuințe a prejudiciilor reprezentând prime de stat plătite din bugetul MDRAP."

„Banca de economisire și creditare în domeniul locativ răspunde ca fidejusor, alături de clientul care primește o primă de stat necuvenită. Banca de economisire și creditare în domeniul locativ va returna Ministerului primele de stat virate în mod nejustificat și penalitățile aferente, calculate la nivelul celor datorate pentru executarea cu întârziere a obligațiilor bugetare. Primele de stat reacordate clientului în baza unei contestații admise a acestuia vor fi scăzute din sumele pe care banca de economisire și creditare în domeniul locativ urmează să le restituie ca prime de stat necuvenite. în acest scop băncile de economisire și creditare în domeniul locativ comunică Ministerului soldul corecturilor de primă de stat efectuate", a decis Curtea de Conturi. 

Ministerul a contestat in justitie masura impusa de Curtea de Conturi, dar fara succes, Inalta Curte de Casatie si Justitie emitand o decizie definitiva prin care a confirmat masura Curtii de Conturi. (vezi aici detalii)

Guvernul a decis insa sa nu aplice masura impusa de Curtea de Conturi, adica sa nu ceara celor doua banci prejudiciile suferite de buget, ci sa emita un act legislativ (Ordonanta de Urgenta) pentru amnistierea datoriilor celor doua banci catre bugetul public, cu motivatia ca de fapt sunt scutiti de datorii clientii bancilor pentru locuinte, in ciuda faptului ca decizia Curtii de Conturi nu impune clientilor bancilor pentru locuinte, ci bancilor, sa ramburseze bugetului primele de stat.

Ordonanta privind bancile pentru locuinte nu se regaseste insa printre cele 25 de Ordonante de Urgenta adoptate in sedinta de ieri a Guvernului, inaintea motiunii de cenzura de astazi care a dus la caderea acestuia. In aceste conditii, adoptarea acestei Ordonante este improbabila.

Iata transcrierea discutiei dintre ministrul Ion Stefan si premierul Ludovic Orban, in cadrul sedintei Guvernului din 4 ianuarie 2020, privind aprobarea Ordonantei de Urgenta care vizeaza clientii bancilor pentru locuinte:

"Ion Ştefan: Aș dori să acceptați introducerea pe ordinea de zi a unei ordonanțe de urgență privind exonerarea clienților băncilor de economisire-creditare din domeniul locativ de la rambursarea unor sume reprezentând prima de stat și accesorii.

Ludovic Orban: De acord. Aici este vorba de programul de economisire-creditare care a fost introdus de cele două bănci și pentru care Curtea de Conturi a considerat că nu este corect din punct de vedere legal și, practic, câteva sute de mii de români trebuie să înapoieze banii de care au beneficiat în cadrul programului respectiv.

Ion Ştefan: Peste 700.000 de români au avut încredere în acest acest contract cu băncile respective și astăzi, prin decizia Curții de Conturi, ar fi nevoiți să ramburseze aceşti bani, când vorbim de o sumă de peste 1.000 de euro.

Ludovic Orban: Dar explicaţi-mi şi mie programul ăsta, că dumneavoastră aţi asigurat, să zic, subvenţionarea, plăţile pentru programul respectiv. Cum adică? A fost inclus într-o lege programul ăsta. Cum a putut să fie considerate ilegale sumele de care au beneficiat sute de mii de români?

Ion Ştefan: Într-adevăr, programul s-a desfăşurat în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2006, iar, în 2016, Curtea de Conturi, printr-un control, a considerat că aceste sume sunt necuvenite; şi din acel moment au urmat lungi procese, iar finalul lunii.

Ludovic Orban: În regulă, domnule ministru, cunosc cazul, ştiu că există şi un proiect de lege depus şi semnat de toţi liderii grupurilor parlamentare. Din păcate, nu există timpul necesar pentru adoptarea proiectului de lege, pentru că ei trebuie, sunt forţaţi să demareze acţiunile de recuperare, şi asta mi se pare ceva foarte ciudat, adică sunt puse nişte bănci să execute în numele statului nişte cetăţeni. Asta iar este o anomalie, care, după părerea mea, este absolut inacceptabilă. Deci, de acord. Mai aveţi altceva?"

Bancile pentru locuinte ar fi putut reprezenta o alternativa viabila pentru dezvoltarea sectorului imobiliar, mai cu seama in perioada de recesiune, daca bancile s-ar fi concentrat pe acordarea de credite, nu pe atragerea de economii.

Masura Guvernului poate fi interpretata si ca o noua sansa acordata acestor banci in Romania.

Dar pentru a fi fructificata, acestea ar trebui sa reporneasca de la 0, cu o noua abordare, concentrata pe beneficiile pe termen mediu si lung ale acestor produse financiare, in vederea investitiilor in domeniul locativ, nu pentru economii cu dobanzi mari, cum s-a intamplat anterior.

 

Taguri: BCR Banca pentru Locuinte  banci pentru locuinte  Raiffeisen Banca pentru Locuinte  

Comentarii

RADULESCU MARCEL
ADIO!
Adio cu sistemul bauspar in Romanica! Dupa cum a procedat statul cu clientii bancilor pentru locuinte, nicio sansa nu mai are acest sistem. Daca peste tot a SCRIS ca prima de stat se acorda FARA JUSTIFICARE, iar Curtea de Conturi a citit "CU justificare", daca BNR s-a prefacut ca nici usturoi n-a mancat si nici gura nu-i pute si s-a ascuns ca o lasa in loc sa apere clientii si bancile respective, pe care le-a autorizat, monitorizat si supravegheat, daca Justitia este ticaloasa (intr-un fel au vazut lucrurile judecatorii de la CAB si total invers ticalosii de la ICCJ), daca pe politicieni si guvernanti i-a durut in cur de drepturile legale ale 500.000 de cetateni, clienti care nu si-au mai primit primele de stat din 2014 incoace, daca sistemul bauspar a fost considerat de catre Curtea de Conturi si Justitie ca fiind un FNI mai modern, nici dracu nu mai are incredere in nimeni si nimc. Castigam la CEDO!

RADULESCU MARCEL
Bonus!
Si in afara de primele restante in drept vom cere si daune materiale si morale.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiRomanii care primesc salariul din Germania pe cardurile Postbank se plang de comisionul mare pentru retragerea de bani de la bancomate

Romanii care lucreaza in Germania si incaseaza salariile pe cardurile Postbank tip Girocard se plang de comisionul ridicat pe care trebuie sa-l plateasca bancii germane atunci cand retrag banii de la bancomatele din Romania. "Am fost la banca Raiffeisen sa scot salariul de pe cardul detalii

Ai mai multi euro decat lei? Vezi care sunt conturile bancare in euro cu cele mai mici comisioane, care banci au cele mai bune dobanzi in euro si cele mai avantajoase cursului de schimb valutar

Numarul mare de romani care muncesc in alte tari din Europa si devalorizarea leului in raport cu moneda europeana determina multa lume sa stranga mai multi euro decat lei in conturile bancare, o tendinta oglindita si de statistici, in care vedem un ritm de crestere mai mare a depozitelor in euro detalii

Unele banci nu mai vor sa dea credite celor care si-au amanat ratele din cauza coronavirusului si au fost raportati la Biroul de Credit

Unele banci refuza aprobarea de noi credite sau refinantari persoanelor care si-au amanat plata ratelor in perioada de izolare a crizei COVID-19, din aceasta primavara, cand multi au fost in somaj tehnic, s-au plans mai multi cititori. "Unicredit a refuzat sa-mi aprobe refinantarea detalii

Raiffeisen este singura banca din Romania care nu publica documentul standardizat de informare privind comisioanele unui cont, conform normelor legale (actualizat)

Raiffeisen Bank este singura banca din Romania care nu publica, pe site, documentele de informare privind nivelul comisioanelor pentru conturile curente aferente operatiunilor cu carduri si prin online banking, o obligatie impusa de Legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea detalii

Ultimele Comentarii