BANCI | Stirea Zilei

Va reduce Banca Centrala Europeana (BCE) dobanda la euro cu mai mult de 0,5 puncte?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-04 11:28

Banca Centrală Europeană (BCE) va coborī din nou dobānda cheie, joi, īn contextul recesiunii din zona euro şi temperării inflaţiei, relaxarea politicii monetare a BCE putānd fi mult mai amplă decāt de obicei, din cauza gravităţii crizei, anticipează analiştii citaţi de AFP.

Īntrebarea care se pune nu este dacă la şedinţa de joi a consiliului guvernatorilor, ce va fi ţinută la Bruxelles de data aceasta, va fi luată o decizie de scădere a dobānzii cheie, ci dacă reprezentanţii BCE vor avea curajul necesar să coboare dobānda de politică monetară cu trei sferturi de punct procentual.

Īn cei zece ani de existenţă, instituţia cu sediul la Frankfurt nu a coborāt niciodată dobānda cheie cu mai mult de 0,5 puncte procentuale. Pe de altă parte, perioada pe care o traversăm nu este una obişnuită, subliniază AFP.

"De fapt, nu vedem niciun argument convingător ca BCE să nu scadă joi dobānda cheie cu trei sferturi de punct procentual", a afirmat Holger Schmieding de la Bank of America.

Zona euro a intrat īn recesiune, iar economiştii şi organizaţiile internaţionale anticipează că īn 2009 produsul intern brut (PIB) al ţărilor membre ale zonei euro se va comprima semnificativ.

Piaţa muncii īncepe să resimtă efectele temperării creşterii economice. Astfel, rata şomajului a urcat īn octombrie cu 7,7%, la cel mai ridicat nivel al ultimilor doi ani.

Concomitent, temperarea inflaţiei este spectaculoasă. Indicele creşterii preţurilor a coborāt cu 3,2% īn octombrie şi cu 2,1% īn noiembrie, potrivit estimărilor Eurostat, biroul european de statistică, mai ales ca urmare a ieftinirii petrolului.

Riscul deflaţiei īn zona euro este "mult mai important decāt o revenire a inflaţiei peste nivelul de 2% ţintit de BCE, pentru păstrarea stabilităţii preţurilor", a spus Jennifer McKeown de la Capital Economics.

Bancherii centrali europeni au şi un alt motiv de a acţiona rapid şi dur. Īn contextul crizei financiare şi reticenţei băncilor de a se īmprumuta īntre ele, mecansimele de transmitere a deciziilor de politică monetară funcţionează mai greu, ceea ce va determina ca efectul acestora, resimţit de obicei după şase luni, să se manifeste mult mai tārziu.

BCE a coborāt deja dobānda cheie de două ori īn decurs de o lună, iniţial īn 8 octombrie, īn cadrul unei acţiuni concertate cu alte bănci centrale din lume, iar apoi la īnceputul lui noiembrie, cu ocazia unui consiliu lunar. De la 4,25%, instituţia cu sediul la Frankfurt a coborāt dobānda cheie la 3,25%.

"Suntem gata să micşorăm dobānda cheie", a declarat recent preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, care a evitat să precizeze care va fi amploarea deciziei. Problema pare īncă departe de a fi fost rezolvată, īn condiţiile īn care unii dintre bancherii centrali europeni atrag atenţia că este īntotdeauna bine să păstreze o marjă de manevră viitoare, ceea ce reia discuţia despre posibilitatea unei coborāri a dobānzii cheie cu doar jumătate de punct procentual.

Cu o lună īn urmă, guvernatorii BCE au evocat posibilitatea unei relaxări mai ferme a politicii monetare, dar au ales īn cele din urmă o mişcare cu doar 0,5 puncte procentuale, concomitent cu decizia īndrazneaţă a băncii centrale a Marii Britanii, Bank of England, care a coborāt dobānda cheie cu 1,50%.

Indiferent ce decizie vor lua, mişcarea din decembrie nu a fost ultima, estimează la unison analiştii, care cred că dobānda cheie ar putea fi coborātă la 2% pānă īn primăvara anului 2009.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDana Dima, BCR: Nu trebuie sa va fie frica sau rusine cand aveti probleme cu banii, ci sa mergeti la banca sa cereti ajutorul (video)

Dana Dima - vicepreședinte BCR, în dialog cu Valentin Cocean - conciliator CSALB și avocat, și Irina Chițu – analist financiar. (vezi video la finalul articolului) - „70% din portofoliul BCR de credite imobiliare are dobânzi fixe. detalii

Bancile transmit un mesaj consumatorilor, prin intermediul CSALB: va puteti baza pe noi, in aceasta perioada de scumpiri si cresteri de dobanzi

Sistemul bancar propune mai multe soluții de rezolvare a dificultăților financiare cu care se confrunta consumatorii. (vezi video la finalul articolului)  Una dintre soluțiile pe care o propun băncile consumatorilor este detalii

Schimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

  

Ultimele Comentarii