BANCI | Opinie

E bine ca Eximbank a cumparat Banca Romaneasca, dar ar fi rau sa fuzioneze

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-01-28 19:19

E bine ca Eximbank, banca statului roman, a cumparat Banca Romaneasca, pentru ca altfel ar fi ajuns la statul maghiar, care detine OTP Bank.

Insa ar fi nu doar ciudat, ci si rau, pentru sistemul bancar in general, ca Banca Romaneasca sa fuzioneze cu Eximbank, adica sa fie integrata in aceasta, dupa cum a sugerat seful Eximbank, Traian Halalai.

In primul rand, pentru ca ar fi o uniune impotriva firii, intre o banca specializata pe creditarea firmelor, in special a celor exportatoare, mai cu seama a celor romanesti, si o banca orientata in principal catre creditarea persoanelor fizice si a micilor afaceri si alte servicii bancare adiacente.

Si ministrul Finantelor, Florin Citu, a declarat astazi, intr-o conferinta de presa, ca are indoieli cu privire la fuziunea celor doua banci, care ar fi complicata, din cauza obiectelor de activitate diferite. El a precizat ca inca nu a aprobat fuziunea, ci doar tranzactia de preluare a Bancii Romanesti de catre Eximbank.

Integrarea Bancii Romanesti in Eximbank va fi delicata si daca ne gandim ca fosta banca greceasca are multe credite in franci elvetieni, in conditiile in care nu a facut o oferta de conversie a acestora in lei, dupa modelul altor banci, precum Banca Transilvania pentru clientii Volksbank si Bancpost sau OTP Bank pentru propriii clienti.

In al doilea rand, in urma fuziunii mai dispare o banca din peisajul bancar romanesc, in care bancile continua sa se imputineze, in ciuda faptului ca intermedierea financiara din Romania este cea mai slaba din Europa, ceea ce inseamna ca ar trebui sa avem mai multe, nu mai putine banci.

Eximbank nu va putea desfasura servicii pentru persoane fizice la un nivel competitiv, ca o banca universala, din cauza statutului sau special, de banca specializata pe creditarea firmelor, inclusiv cu fonduri si garantii din partea statului.

De aceea, ar fi normal ca Eximbank sa ramana in continuare asa cum este, ba chiar sa se specializeze si sa se dezvolte si mai mult in domeniul finantarii firmelor, in special a celor mici si a celor nou infiintate, ceea ce pana acum nu prea a facut, nu a excelat deloc in aceasta privinta, in timp ce Banca Romaneasca sa-si continue activitatea de furnizare de servicii pentru persoanele fizice, pentru ca este nevoie de o crestere a gradului de intermediere financiara.

Avem nevoie de o banca puternica pentru dezvoltarea firmelor romanesti, asa cum ar putea fi Eximbank, dar si de o Banca Romaneasca, alaturi de CEC Bank, care sa ofere servicii bancare de calitate pentru persoanele fizice, in vederea cresterii gradului de intermediere financiara.

 

Taguri: Banca Romaneasca  Eximbank  

Comentarii

Alex
Bun :|
Brom nu ar fi ajuns in grupul OTP Bank deoarece tranzactia a fost respinsa de BNR inainte ca Eximbank sa intre in negocieri cu grecii de la NBG; iar cand au prezentat oferta finala OTP nu mai era prin zona. Daca vor fuziona, s-ar putea sa se elimine o banca de nisa profitabila pentru stat si accesibila pentru IMM-uri numita Eximbank.

Gigi
Falimentele lui isarescu
Bancile din Romania se imputineaza pentru ca functioneaza ca niste cocini infecte, ruinand milioane de oameni prin contracte abuzive. In contextul asta, oricat te tine justitia si securitatea din bnr in spate, la un moment dat piata le penalizeaza. Ca exemplu: din cele 7 banci care au dat CHF, 4 (Volksbank, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus) au dat faliment si se incalzeste in joc de glezne Credit Europe. Au ramas in picioare doar Raivarzan si OTP, care traiesc si din altceva decat din acele credite nenorocite. Asta e bankingul propus de securistul Isarescu in Romania: escrocherie, ruina si falimente controlate.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieCurtea de Justitie a Uniunii Europene stabileste din nou ca nu se poate face conversia creditelor in valuta la cursul de schimb din data acordarii (inghetarea cursului)

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit, din nou, la cererea unei instante de judecata din Romania, ca nu se poate face conversia creditelor in valuta, precum cele in franci elvetieni (CHF), la cursul de schimb din data in care au fost acordate, in anii 2007-2008, inca o data mai detalii

Raiffeisen Banca pentru Locuinte a fost o escrocherie, acuza clientii

Clientii Raiffeisen Banca pentru Locuinte, banca redenumita recent Aedificium Banca pentru Locuinte, considera contractele de economisire-creditare incheiate cu aceasta banca sunt o "excrocherie" si se plang ca dupa cinci ani in care au depus bani la aceasta banca, acum retrag mai putini bani detalii

Mugur Isarescu: cumpararea de titluri de stat de catre BNR nu este o masura de relaxare cantitativa

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), subliniaza ca achizitia de titluri de stat de pe piata secundara nu este o masura de relaxare cantitativa (quantitative easing - qe), asa cum a fost interpretata de presa de specialitate si de analisti. Guvernatorul detalii

Comisarul ANPC care a amendat Bancpost pentru cesiunea creditelor in strainatate publica o avertizare in interes public, dupa ce justitia i-a anulat sanctiunea data bancii

Comisarul ANPC Dumitru Mantu, cunoscut pentru sanctiunile aplicate Bancpost si OTP Bank privind cesionarea creditelor in strainatate, a publicat o avertizare in interes public in care sustine ca ANPC nu poate controla societatile straine carora bancile le-au cesionat creditele. Functionarul ANPC a publicat avertizarea, care contine si acuzatii dure la adresa institutiei in care lucreaza si a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), dupa ce justitia a anulat sanctiunile aplicate de acesta Bancpost cu privire la cesionarea creditelor. Instanta de judecata a explicat anularea sanctiunii data Bancpost prin aceea ca ANPC ar fi trebuit, de fapt, sa amendeze firma din strainatate careia Bancpost i-a cesionat creditele. Avertizarea publicata de comisarul detalii

Ultimele Comentarii