BANCI | Opinie

E bine ca Eximbank a cumparat Banca Romaneasca, dar ar fi rau sa fuzioneze

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-01-28 19:19

E bine ca Eximbank, banca statului roman, a cumparat Banca Romaneasca, pentru ca altfel ar fi ajuns la statul maghiar, care detine OTP Bank.

Insa ar fi nu doar ciudat, ci si rau, pentru sistemul bancar in general, ca Banca Romaneasca sa fuzioneze cu Eximbank, adica sa fie integrata in aceasta, dupa cum a sugerat seful Eximbank, Traian Halalai.

In primul rand, pentru ca ar fi o uniune impotriva firii, intre o banca specializata pe creditarea firmelor, in special a celor exportatoare, mai cu seama a celor romanesti, si o banca orientata in principal catre creditarea persoanelor fizice si a micilor afaceri si alte servicii bancare adiacente.

Si ministrul Finantelor, Florin Citu, a declarat astazi, intr-o conferinta de presa, ca are indoieli cu privire la fuziunea celor doua banci, care ar fi complicata, din cauza obiectelor de activitate diferite. El a precizat ca inca nu a aprobat fuziunea, ci doar tranzactia de preluare a Bancii Romanesti de catre Eximbank.

Integrarea Bancii Romanesti in Eximbank va fi delicata si daca ne gandim ca fosta banca greceasca are multe credite in franci elvetieni, in conditiile in care nu a facut o oferta de conversie a acestora in lei, dupa modelul altor banci, precum Banca Transilvania pentru clientii Volksbank si Bancpost sau OTP Bank pentru propriii clienti.

In al doilea rand, in urma fuziunii mai dispare o banca din peisajul bancar romanesc, in care bancile continua sa se imputineze, in ciuda faptului ca intermedierea financiara din Romania este cea mai slaba din Europa, ceea ce inseamna ca ar trebui sa avem mai multe, nu mai putine banci.

Eximbank nu va putea desfasura servicii pentru persoane fizice la un nivel competitiv, ca o banca universala, din cauza statutului sau special, de banca specializata pe creditarea firmelor, inclusiv cu fonduri si garantii din partea statului.

De aceea, ar fi normal ca Eximbank sa ramana in continuare asa cum este, ba chiar sa se specializeze si sa se dezvolte si mai mult in domeniul finantarii firmelor, in special a celor mici si a celor nou infiintate, ceea ce pana acum nu prea a facut, nu a excelat deloc in aceasta privinta, in timp ce Banca Romaneasca sa-si continue activitatea de furnizare de servicii pentru persoanele fizice, pentru ca este nevoie de o crestere a gradului de intermediere financiara.

Avem nevoie de o banca puternica pentru dezvoltarea firmelor romanesti, asa cum ar putea fi Eximbank, dar si de o Banca Romaneasca, alaturi de CEC Bank, care sa ofere servicii bancare de calitate pentru persoanele fizice, in vederea cresterii gradului de intermediere financiara.

 

Taguri: Banca Romaneasca  Eximbank  

Comentarii

Alex
Bun :|
Brom nu ar fi ajuns in grupul OTP Bank deoarece tranzactia a fost respinsa de BNR inainte ca Eximbank sa intre in negocieri cu grecii de la NBG; iar cand au prezentat oferta finala OTP nu mai era prin zona. Daca vor fuziona, s-ar putea sa se elimine o banca de nisa profitabila pentru stat si accesibila pentru IMM-uri numita Eximbank.

Gigi
Falimentele lui isarescu
Bancile din Romania se imputineaza pentru ca functioneaza ca niste cocini infecte, ruinand milioane de oameni prin contracte abuzive. In contextul asta, oricat te tine justitia si securitatea din bnr in spate, la un moment dat piata le penalizeaza. Ca exemplu: din cele 7 banci care au dat CHF, 4 (Volksbank, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus) au dat faliment si se incalzeste in joc de glezne Credit Europe. Au ramas in picioare doar Raivarzan si OTP, care traiesc si din altceva decat din acele credite nenorocite. Asta e bankingul propus de securistul Isarescu in Romania: escrocherie, ruina si falimente controlate.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieMugur Isarescu - Discurs cu ocazia lansarii volumului "Viitorul bancilor centrale"

Discurs cu ocazia lansării volumului Viitorul băncilor centrale. Simpozionul tricentenarului Băncii Angliei Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR Doamnelor și domnilor, Bine ați venit la Banca Naţională a României! Ne onorează prezența detalii

E bine ca Eximbank a cumparat Banca Romaneasca, dar ar fi rau sa fuzioneze

E bine ca Eximbank, banca statului roman, a cumparat Banca Romaneasca, pentru ca altfel ar fi ajuns la statul maghiar, care detine OTP Bank. Insa ar fi nu doar ciudat, ci si rau, pentru sistemul bancar in general, ca Banca Romaneasca sa fuzioneze cu Eximbank, adica sa fie integrata in detalii

Eximbank nu vrea sa spuna cati bani a dat pe Banca Romaneasca si din ce resurse, dar tranzactia ar putea fi foarte profitabila

Banca Romaneasca a initiat, prin covoncarea Adunarii Generale a Actionarilor (AGA), procedurile legale de schimbare in acte a noului proprietar al bancii grecesti, Eximbank, ceea ce inseamna ca grecii au primit cele 314 milioane de euro, dupa cum au anuntat, in schimbul vanzarii detalii

Sondaj: ING si Banca Transilvania, considerate cele mai bune banci din Romania

ING si Banca Transilvania (BT) sunt cele mai bune banci din Romania, conform unui sondaj realizat de Bancherul.ro. Numarul de aprecieri obtinute de cele doua banci sunt mult mai mari comparativ cu cele ale altor banci, precum BCR, BRD, Raiffeisen sau Alpha Bank. ING si BT au detalii

Ultimele Comentarii