BANCI | Stirea Zilei

Care sunt bancile cu cele mai bune schimburi valutare in euro la platile cu cardul?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-01-22 18:49

Cand faceti plati cu cardul in strainatate sau cumparaturi online in alte valute, cursul de schimb valutar practictat de unele banci este semnificativ mai ridicat decat cel standard, de la ghisee sau pentru tranzactiile in conturile curente (spot), ceea ce inseamna pierderi pentru utilizatorii de carduri in lei si castiguri suplimentare pentru banci.

Astfel, utilizatorii cardurilor ING platesc cel mai mult pentru o plata in alta valuta, cursul de vanzare euro practicat de banca olandeza ajungand aproape de 5 lei, mai exact 4,9455 lei pentru un euro.

Atunci cand se face o plata in euro cu un card in lei, banca efectueaza conversia din euro in lei la cursul de vanzare euro, care in cazul ING Bank este substantial mai mare decat cel standard, pentru operatiunile valutare in cont, dar si in comparatie cu alte banci.

Astfel, cursul ING este cu aproape 15 bani (3%) mai mare decat cel mai bun curs, pentru cardurile emise de Alpha Bank: 4,7980 lei.

Pentru plati in valoare de 1.000 de lei, utilizatorii cardurilor ING achita cu 150 de lei mai mult fata de cei ai Alpha Bank.

In privinta cotatiilor pentru operatiunile de conversie valutara la ghiseele bancilor si in conturi, cele mai bune le gasim tot la Alpha Bank, iar cele mai slabe la BCR, BRD si OTP Bank.

Printre bancile cu cotatii bune la schimburile valutare se regasesc CEC Bank, Banca Romaneasca, Libra Bank si Idea Bank.

Top 3 cele mai bune cursuri de schimb la platile cu cardul

1. Alpha Bank - 4,7980 lei

2. CEC Bank - 4,7999 lei

3. Patria Bank - 4,8180 lei

Top 3 cele mai slabe cursuri de schimb la platile cu cardul

1. ING - 4,9455 lei

2. Raiffeisen - 4,9343 lei

3. Unicredit - 4,8884 lei

Unele banci, printre care si ING, au cursuri de schimb diferite pentru platile cu cardul, mai mari fata de cele la ghiseu sau la tranzactiile in cont.

Bancile cu curs mai mare pentru carduri sunt ING, Raiffeisen, Unicredit, OTP Bank si Idea Bank, restul bancilor mari practicand acelasi curs ca cel din conturi.

Alte banci nu au curs mai mare pentru carduri, insa aplica un comision de conversie valutara. Este cazul BCR, la care comisionul de schimb valutar este 2% din valoarea tranzactiei, de exemplu 20 de lei pentru o plata de 1.000 de lei.

Din tortul operatiunilor de conversie valutara se infrupta si organizatiile de carduri Visa si Mastercard, care efectueaza conversii valutare la cursurile proprii, mai mari decat cele oficiale, atunci cand platile cu cardul se fac in alte monede decat euro sau dolar american.

Procedura este urmatoarea: in cazul platilor cu cardul intr-o alta moneda decat euro, Visa si MasterCard fac un schimb valutar din moneda respectiva, denumita moneda tranzactiei (moneda utilizata de banca acceptatoare a tranzactiei cu cardul, informatie care trebuie comunicata utilizatorului de card) in euro sau dolar american, denumita moneda de decontare, la cursul de schimb Visa, care se poate consulta la acest link si cursul MasterCard, disponibil la aceasta adresa.

Ulterior, tranzactia se trimise spre decontare la banca emitenta a cardului, care efectueaza conversia valutara din euro in lei, la cursul de vanzare euro, din ziua sosirii la decontare a tranzactiei, cu intarziere de o zi sau chiar mai multe fata de data platii efective cu cardul, in functie de banca si de tipul cardului. In cazul cardurilor de debit, decontarea se poate face in ziua plati, iar in cazul cardurilor de credit, cu intarziere.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiGuvernul a decis cine si cum poate amana ratele la credite, pe maxim 9 luni: doar cei afectati de criza coronavirus, nu toata lumea; de fapt, doar o treime din rata se amana, restul fiind dobanda, care se plateste ulterior si rata creste

Amanarea ratelor la credite se va putea face atat la banci, cat si la IFN-uri si firmele de leasing, doar de persoanele fizice, PFA-urile si IMM-urile ale caror venituri sunt afectate direct sau indirect de criza coronavirusului COVID-10, nu de toata lumea, pe o perioada de maxim noua luni, prin detalii

BNR ne asigura ca toate bancile si IFN-urile, precum si Guvernul, pot decide fara probleme amanarea ratelor la credite pentru cei afectati de criza COVID-19

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat ca toate bancile si IFN-urile pot lua masura amanarii ratelor la credite pentru clientii afectati de criza coronavirusului COVID-19, iar Guvernul poate adopta un moratoriu pentru credite, in care poate include masuri suplimentare, precum subventionarea detalii

BNR adopta masuri de urgenta pentru criza COVID-19, mult mai ample decat cele luate in timpul crizei financiare din 2008: scade dobanda si injecteaza bani in piata, lansand in premiera un program de relaxare cantitativa, prin achizitia de titluri de stat

Banca Nationala a Romaniei a luat astazi, intr-o sedinta de urgenta, masuri pentru combaterea crizei coronavirusului COVID-19 mult mai ample decat cele adoptate la izbucnirea crizei financiare din 2008. Astfel, a fost redusa dobanda de politica monetara cu o jumatate de punct, la fel cum detalii

BNR a radiat IFN-ul miliardarului Radu Dimofte, Extra Finance, in urma unui control la care a gasit mai multe nereguli

Extra Finance, o Institutie Financiara Nebancara (IFN) cu o vechime de peste 10 ani pe piata creditarii, la care actionari sunt miliardarul Radu Dimofte si directorul firmei, Stefan Dumitru, a fost radiata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si i s-a interzis sa mai desfasoare activitatea de detalii

Ultimele Comentarii