BANCI | Stirea Zilei

Care sunt bancile cu cele mai bune schimburi valutare in euro la platile cu cardul?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-01-22 18:49

Cand faceti plati cu cardul in strainatate sau cumparaturi online in alte valute, cursul de schimb valutar practictat de unele banci este semnificativ mai ridicat decat cel standard, de la ghisee sau pentru tranzactiile in conturile curente (spot), ceea ce inseamna pierderi pentru utilizatorii de carduri in lei si castiguri suplimentare pentru banci.

Astfel, utilizatorii cardurilor ING platesc cel mai mult pentru o plata in alta valuta, cursul de vanzare euro practicat de banca olandeza ajungand aproape de 5 lei, mai exact 4,9455 lei pentru un euro.

Atunci cand se face o plata in euro cu un card in lei, banca efectueaza conversia din euro in lei la cursul de vanzare euro, care in cazul ING Bank este substantial mai mare decat cel standard, pentru operatiunile valutare in cont, dar si in comparatie cu alte banci.

Astfel, cursul ING este cu aproape 15 bani (3%) mai mare decat cel mai bun curs, pentru cardurile emise de Alpha Bank: 4,7980 lei.

Pentru plati in valoare de 1.000 de lei, utilizatorii cardurilor ING achita cu 150 de lei mai mult fata de cei ai Alpha Bank.

In privinta cotatiilor pentru operatiunile de conversie valutara la ghiseele bancilor si in conturi, cele mai bune le gasim tot la Alpha Bank, iar cele mai slabe la BCR, BRD si OTP Bank.

Printre bancile cu cotatii bune la schimburile valutare se regasesc CEC Bank, Banca Romaneasca, Libra Bank si Idea Bank.

Top 3 cele mai bune cursuri de schimb la platile cu cardul

1. Alpha Bank - 4,7980 lei

2. CEC Bank - 4,7999 lei

3. Patria Bank - 4,8180 lei

Top 3 cele mai slabe cursuri de schimb la platile cu cardul

1. ING - 4,9455 lei

2. Raiffeisen - 4,9343 lei

3. Unicredit - 4,8884 lei

Unele banci, printre care si ING, au cursuri de schimb diferite pentru platile cu cardul, mai mari fata de cele la ghiseu sau la tranzactiile in cont.

Bancile cu curs mai mare pentru carduri sunt ING, Raiffeisen, Unicredit, OTP Bank si Idea Bank, restul bancilor mari practicand acelasi curs ca cel din conturi.

Alte banci nu au curs mai mare pentru carduri, insa aplica un comision de conversie valutara. Este cazul BCR, la care comisionul de schimb valutar este 2% din valoarea tranzactiei, de exemplu 20 de lei pentru o plata de 1.000 de lei.

Din tortul operatiunilor de conversie valutara se infrupta si organizatiile de carduri Visa si Mastercard, care efectueaza conversii valutare la cursurile proprii, mai mari decat cele oficiale, atunci cand platile cu cardul se fac in alte monede decat euro sau dolar american.

Procedura este urmatoarea: in cazul platilor cu cardul intr-o alta moneda decat euro, Visa si MasterCard fac un schimb valutar din moneda respectiva, denumita moneda tranzactiei (moneda utilizata de banca acceptatoare a tranzactiei cu cardul, informatie care trebuie comunicata utilizatorului de card) in euro sau dolar american, denumita moneda de decontare, la cursul de schimb Visa, care se poate consulta la acest link si cursul MasterCard, disponibil la aceasta adresa.

Ulterior, tranzactia se trimise spre decontare la banca emitenta a cardului, care efectueaza conversia valutara din euro in lei, la cursul de vanzare euro, din ziua sosirii la decontare a tranzactiei, cu intarziere de o zi sau chiar mai multe fata de data platii efective cu cardul, in functie de banca si de tipul cardului. In cazul cardurilor de debit, decontarea se poate face in ziua plati, iar in cazul cardurilor de credit, cu intarziere.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBanca Transilvania are o oferta cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale si overdraft

Banca Transilvania (BT), cea mai mare banca romaneasca, anunta o oferta la creditele de nevoi personale si la overdraft (descoperit de card) cu cele mai mici dobanzi dintre toate bancile. BT ofera un credit de nevoi personale cu asigurare de viata si de somaj cu o dobanda fixa de 7,5%, detalii

Romanii care primesc salariul din Germania pe cardurile Postbank se plang de comisionul mare pentru retragerea de bani de la bancomate

Romanii care lucreaza in Germania si incaseaza salariile pe cardurile Postbank tip Girocard se plang de comisionul ridicat pe care trebuie sa-l plateasca bancii germane atunci cand retrag banii de la bancomatele din Romania. "Am fost la banca Raiffeisen sa scot salariul de pe cardul detalii

Ai mai multi euro decat lei? Vezi care sunt conturile bancare in euro cu cele mai mici comisioane, care banci au cele mai bune dobanzi in euro si cele mai avantajoase cursului de schimb valutar

Numarul mare de romani care muncesc in alte tari din Europa si devalorizarea leului in raport cu moneda europeana determina multa lume sa stranga mai multi euro decat lei in conturile bancare, o tendinta oglindita si de statistici, in care vedem un ritm de crestere mai mare a depozitelor in euro detalii

Unele banci nu mai vor sa dea credite celor care si-au amanat ratele din cauza coronavirusului si au fost raportati la Biroul de Credit

Unele banci refuza aprobarea de noi credite sau refinantari persoanelor care si-au amanat plata ratelor in perioada de izolare a crizei COVID-19, din aceasta primavara, cand multi au fost in somaj tehnic, s-au plans mai multi cititori. "Unicredit a refuzat sa-mi aprobe refinantarea detalii

Ultimele Comentarii