BANCI | Opinie

Eximbank nu vrea sa spuna cati bani a dat pe Banca Romaneasca si din ce resurse, dar tranzactia ar putea fi foarte profitabila

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-01-08 07:22

Banca Romaneasca a initiat, prin covoncarea Adunarii Generale a Actionarilor (AGA), procedurile legale de schimbare in acte a noului proprietar al bancii grecesti, Eximbank, ceea ce inseamna ca grecii au primit cele 314 milioane de euro, dupa cum au anuntat, in schimbul vanzarii bancii.

Eximbank nu vea sa spuna insa care a fost pretul exact platit National Bank of Greece (NBG) pentru Banca Romaneasca, cand s-a achitat suma si din ce resurse. "Nu comentam", este raspunsul reprezentantilor Eximbank.

De ce s-a creat aceasta atmosfera de mister si incertitudine? Probabil in urma declaratiilor noului premier, Ludovic Orban, si a noului ministru al Finantelor, Florin Citu, care si-au exprimat indoiala cu privire la oportunitatea acestei tranzactii, initiata de fostul guvern PSD.

Noul ministru al Finantelor a declarat ca urmeaza sa ia in aceasta luna o decizie privind tranzactia Eximbank-Banca Romaneasca, probabil fara sa stie ca Eximbank a platit deja NBG pretul pentru preluarea Bancii Romanesti, din moment ce au fost demarate procedurile legale de schimbare a proprietarului. (vezi aici detalii)

Ceea ce inseamna ca un eventual refuz din partea noului ministru al Finantelor ar veni prea tarziu.

Oricum, preluarea Bancii Romanesti de catre Eximbank este una avantajoasa pentru statul roman, in conditiile in care pretul achitat, cel comunicat de NBG, de 314 milioane euro, este inca o data mai mic decat suma care urma sa fie platita de OTP Bank, 650 milioane euro, daca nu s-ar fi impiedicat de BNR.

De asemenea, preluarea Bancii Romanesti va fi profitabila pentru Eximbank, fiind vorba de o tranzactie "cu discount" (fire sale), ceea ce inseamna ca vanzatorul este intr-o pozitie de negociere inferioara, din cauza nevoii de a vinde, din diverse motive, cum a fost si cazul bancilor Volksbank, Millennium Bank sau Bancpost.

In urma acestor tranzactii, cumparatorii au avut de castigat, ceea ce inseamna ca au preluat active si capital social cu valori mai mari decat pretul achitat.

De aceea si pretul tranzactiei Eximbank-Banca Romaneasca este sub valoarea liniilor de credit si a capitalului social detinut de Banca Romaneasca, de 353 milioane euro in total, mai exact de 314 milioane euro, dupa cum anuntat NBG.

La o valoare de achizitie de 314 milioane euro, tranzactia este foarte profitabila pentru cumparator, dat fiind ca pretul platit este de cinci ori mai mic decat valoarea activelor Bancii Romanesti (1,424 miliarde euro) si a capitalului social (175 milioane euro) detinute de aceasta, in total aproape 1,6 miliarde euro.

Pretul platit este avantajos si daca luam in calcul activul net al bancii, de 251 milioane euro (diferenta dintre active si datorii), plus capitalurile proprii (135 milioane euro), in total 366 milioane euro.

Pana la urma, este mai bine ca statul roman, nu cel maghiar, care controleaza OTP Bank, sa fie proprietarul Bancii Romanesti, daca alte banci private nu s-au inghesuit, este opinia Bancherul.ro.

 

Taguri: Banca Romaneasca  Eximbank  

Comentarii

Ioni
E bine
Inseamna ca Banca Romaneasca redevine una romaneasca. La cat mai multe noi achizitii facute de statul roman. Interesant de vazut daca entitatile vor fuziona in viitor

RADULESCU MARCEL
Sursa financiara
Gata, am inteles acum cu ce bani se cumpara Banca Romaneasca! Fix cu primele de stat luate de la gura tuturor clientilor bancilor pentru locuinte in perioada 2015-2019. Aceea este suma, iar BNR stie!

RADULESCU MARCEL
Ioni
Esti prost de bubui! Abtine-te daca nu te pricepi!

Stoinel
Comentarii
Specific politicilor celor două partide! PSD un partid social democrat atribuie statului pârghiile necesare pentru politicile sale sociale si economice si un partid de dreapta care oferă clienților activele statului!Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieSondaj: ING si Banca Transilvania, considerate cele mai bune banci din Romania

ING si Banca Transilvania (BT) sunt cele mai bune banci din Romania, conform unui sondaj realizat de Bancherul.ro. Numarul de aprecieri obtinute de cele doua banci sunt mult mai mari comparativ cu cele ale altor banci, precum BCR, BRD, Raiffeisen sau Alpha Bank. ING si BT au detalii

E normal ca Romania, nu Ungaria, sa cumpere Banca Romaneasca

Nu e firesc ca statul roman, nu Ungaria, care controleaza OTP Bank, sa cumpere Banca Romaneasca? Nefiresti sunt intrebarile care pun la indoiala aceasta tranzactie. Normal ar fi fost ca pentru Banca Romaneasca sa se bata in primul rand bancile private, dar daca nu s-au inghesuit, detalii

Mugur Isarescu - discurs cu prilejul lansarii bancnotei cu tema Desavarsirea Marii Uniri, Ion I.C. Bratianu

Discurs în deschiderea evenimentului de lansare a bancnotei aniversare cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Ion I.C. Brătianu Mugur Isărescu, guvernatorul BNR Versiune pregătită pentru susținere
Domnule detalii

Isarescu lauda Guvernul pentru ca a platit arieratele, precizand ca deficitul de 4,4% nu este un nivel alarmant pentru cursul valutar

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), lauda Ministerul Finantelor pentru masura adoptata de a plati arieratele, cu consecinta cresterii deficitului bugetar la 4,4% din PIB, sugerand ca acest indicator nu este atat de ridicat pentru a afecta cursul valutar. Mugur detalii

Ultimele Comentarii