ECONOMIE | Analize economice

Discrepanta puternica a indicatorilor economici in 2019: PIB-ul in scadere, bursele la maxime istorice

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-12-29 08:33

Privind retrospectiv putem afirma ca, la nivel mondial, anul economic 2019 a fost caracterizat prin negocieri comerciale, inflexiunea politicii monetare si discrepanta dintre decelerarea ritmului de crestere economica si climatul pozitiv din pietele financiare, conform unei analize a economistilor Bancii  Transilvania, in care se mai arata:

■ Din perspectiva nominala, 2019 a fost anul in care economia Chinei a depasit economia Zonei Euro, considerata punctul de echilibru al unei lumi dezechilibrate pe parcursul ultimelor decenii.

■ In 2019 economia mondiala a continuat sa resimta tensiunile comerciale dintre SUA si China, primele doua economii ale lumii cu o contributie cumulata de peste 40% la PIB-ul mondial.

■ Astfel, volumul comertului international a scazut cu 0.4% an/an in perioada ianuarie-septembrie 2019.

■ Deteriorarea climatului din sfera comertului international s-a propagat la nivelul industriei (aspect evidentiat in primul grafic alaturat), ramura economiei cu cea mai ridicata contributie in schimburile comerciale pana in prezent. Astfel, productia industriala din economia mondiala a crescut cu doar 1% an/an in primele noua luni ale anului curent.

■ Totodata, sectorul serviciilor a decelerat in 2019, pe fondul deteriorarii climatului investitional, aspect partial contrabalansat de momentul favorabil din piata fortei de munca (rata somajului in scadere spre minime istorice in principalele blocuri economice ale lumii) si de continuarea implementarii Revolutiei Digitale.

■ Per ansamblu, conform estimarilor de toamna ale Fondului Monetar International (FMI) ritmul de crestere din economia mondiala a decelerat in 2019 spre nivelul minim din 2009.

■ Analizand dinamica PIB-ului din SUA, China si Zona Euro (principalele blocuri economice ale lumii cu o pondere cumulata de peste 55% din economia mondiala) se observa o decelerare sincronizata in 2019, aspect evidentiat in al doilea grafic alaturat.

■ Spre exemplu, in T3 2019 ritmul anual de crestere economica s-a temperat la 2.1% in SUA (minimul ultimilor trei ani), s-a consolidat la 1.2% in Zona Euro (cel mai redus nivel din 2013) si a decelerat la 6% in China (nivelul minim din 1992).

■ Totodata, inflatia a persistat la un nivel inferior tintei de 2% an/an, atat in SUA, cat si in Zona Euro in acest an.

■ Deteriorarea climatului din sfera economiei reale si nivelul redus al inflatiei au determinat inflexiunea politicii monetare din SUA (trecerea la normalizare la relaxare), FED reducand rata de dobanda de referinta de trei ori cu cate 25 puncte baza si deruland licitatii "repo" pentru prima oara din perioada Marii Recesiuni.

■ Totodata, bancile centrale din Zona Euro si China au implementat masuri de relaxare monetara in acest an.

■ Pe de alta parte, in sfera pietelor financiare 2019 s-a caracterizat printr-un climat favorabil, indicii bursieri din SUA crescand spre niveluri record, evolutie influentata de o serie de factori: optimismul indus de undele de negocieri comerciale SUA-China (concretizate cu un acord partial la jumatatea lunii decembrie), perspectivele de persistenta a unui mix relaxat de politici economice in principalele tari ale lumii, Revolutia Digitala si raportarile financiare ale companiilor.

Subliniem insa faptul ca in ultimele decenii nu s-a mai inregistrat o discrepanta atat de puternica intre indicatorii din economia reala (temperarea ritmului de crestere) si cei din economia financiara (maxime istorice pe burse).

■ In absenta unor ajustari majore pe piata de capital din SUA in 2020 am putea asista la un proces de accelerare in economia mondiala, intr-o evolutie sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare si procesul de digitalizare.

■ Consideram ca factorii de incertitudine pentru evolutia economiei mondiale pe termen scurt constau in: maturitatea ciclului economic si contextul electoral din SUA; Brexit; nivelul ridicat de indatorare din China; posibilitatea reintensificarii tensiunilor comerciale; climatul geo-politic; riscurile cibernetice; modificarile climatice.

 Sursa: Banca Transilvania

Taguri: BT  Banca Transilvania  Indici bursa  Produsul Intern Brut (PIB)  Centrul de Solutionare a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceInflația anuală, diminuată la 2,68% după scăderea prețurilor cu -0,05% în august 2020

Inflația anuală a scăzut la 2,68% după ce preţurile de consum s-au diminuat per total cu -0,05% în luna august 2020, conform datelor publicate de INS. Rolul decisiv a fost jucat de ieftinirile sezoniere la legume (-2,96%) și fructe (-3,23%), care au condus la ieftinirea de ansamblu a detalii

Problema cresterii deficitului bugetar este localizata aproape exclusiv pe partea de cheltuieli

Bugetul general consolidat a încheiat luna iulie 2020 cu un deficit de circa 50 miliarde lei, mai mare cu 32 de miliarde de lei sau circa 3% din PIB în plus față de aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Peste șase șeptimi detalii

PIB redus cu 10,5% in T2 2020 fata de anul trecut, dar nu avem recesiune tehnica

Produsul Intern Brut pe al doilea trimestru din 2020 a scăzut cu 10,5% atât în termeni reali cât și pe seria ajustată sezonier faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, potrivit datelor publicate de INS. Reculul faţă de trimestrul precedent, când s-a detalii

Deficitul comercial s-a majorat cu un miliard de euro

Prima jumătate a lui 2020 s-a încheiat cu un deficit comercial în creștere cu 935,7 milioane euro față de aceeași perioadă a anului trecut. Exporturile au rămas în luna iunie 2020 cu circa 13% sub aceeași lună din 2019 iar importurile s-au diminuat cu aproape 8%, detalii

Ultimele Comentarii

 • how i got back my ex lover

  Vreau să-i mulțumesc doctorului Akpada pentru treaba pe care a făcut-o în familia mea iubitul ... detalii

 • Ifn

  Bună seara. Vreau sa știu dacă dintr un salariu de 3600 cu rata la Raiffeisen de 1900 dar cu ... detalii

 • Poprire

  Buna ziua.Mama mea are o datorie de 24000 lei la BCR.As vrea sa stiu daca banca poate sa scoata ... detalii

 • Acces la articol

  Bună ziua, am dori să acccesăm conținutul articolului "Consiliul Concurentei face precizari ... detalii

 • curs valutar

  Va rog sa ne spuneti care date sunt eronate, pentru a corecta ... detalii