BANCI | Stirea Zilei

First Bank nu respecta regulamentul european privind retragerile de bani de pe carduri

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-12-19 20:19

First Bank, fosta Piraeus Bank, nu respecta regulamentul european intrat in vigoare din 15 decembrie care impune bancilor din toate tarile Uniunii Europene sa aplice la tranzactiile in euro aceleasi comisioane ca cele practicate pentru operatiunile in lei.

Este vorba de Regulamentul EC nr. 924/2009 privind platile transfrontaliere in euro, modificat de Parlamentul European in 14 februarie 2018, care stabileste ca atat pentru platile si transferurile in euro, cat si pentru retragerile de bani de pe carduri in euro, de la bancomatele din Europa, comisioanele trebuie sa fie aceleasi ca cele pentru platile si retragerile de numerar in lei, din Romania.

In acest fel se implementeaza si in Romania normele SEPA (zona unica de plati in euro), care au ca scop egalizarea tarifelor bancare in toate tarile din UE.

In urma acestor noi reguli, comisioanele in euro pe care le platesc clientii bancilor romanesti scad considerabil, de peste 10 ori. Astfel, pentru o plata in euro prin internet/mobile banking, comisionul scade de la 10-15 euro, echivalentul a 70 de lei, la doar 4-5 lei (1 euro), adica de peste 10 ori.

Si comisioanele pentru retragerile de bani in euro de la bancomatele bancilor europene scad la jumatate fata de cat erau pana in 15 decembrie.

Comisioanele pentru platile in euro au scazut de 15 ori, la carduri nu s-au schimbat

First Bank si-a modificat, din 16 decembrie, lista de tarife si comisioane pentru persoane fizice, insa a facut modificari conform noilor norme europene doar in privinta platilor interbancare in euro, pe care le-a egalizat cu cele in lei, nu si la retragerile de numerar in euro de pe carduri in tarile europene.

Astfel, comisionul pentru transferurile in euro a scazut de la minim 15 euro la doar 1 euro (4,5 lei, mai exact, atat cat este pentru o plata in lei), asadar de 15 ori.

In cazul cardurilor de debit, insa, tarifele au ramas neschimbate: 1% + 5,5 lei pentru retragerile de bani din alte tari, dublu fata de comisionul de 0,5% + 2,5 lei in cazul retragerilor in lei in Romania.

Scaderea dramatica a comisioanelor in euro a determinat unele banci sa le scumpeasca pe cele in lei

Din cauza scaderii substantiale a comisioanelor in euro, unele banci, precum ING, Raiffeisen si Unicredit, au majorat comisioanele pentru platile in lei, pentru a compensa pierderile din scaderea tarifelor in euro.

Raiffeisen Bank a majorat substantial comisioanele aferente conturilor si cardurilor in lei pentru clientii persoane fizice, pentru a compensa scaderea de 10 ori a tarifului pentru o plata in euro, astfel ca banca austriaca a devenit cea mai scumpa din Romania pentru utilizarea unui cont curent standard, cu card de debit si serviciile de online banking, conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro.

Suma celor 15 comisioane luate in calcul ajunge la peste 73 de lei la Raiffeisen Bank, de pana la trei ori mai mult fata de cele mai ieftine banci, cu comisioane totale intre 21 si 27 de lei.
In topul celor mai scumpe banci se regasesc BRD, pe locul doi, si Patria Bank, pe locul trei, urmate de Unicredit si BCR.

Bancile cu cele mai mici comisioane sunt, in ordine, Alior Bank, CEC Bank si ING Bank.

Clasamentul a luat in calcul tarifele standard, nu pe cele din cadrul pachetelor de cont sau pe cele conditionate de incasarea salariului in cont. (vezi aici detalii)

Platile bancare in euro vor deveni mai avantajoase decat transferurile rapide prin Western Union sau prin aplicatii gen Revolut

Un transfer in euro dureaza acum cel mult doua zile, conform regulilor SEPA, fata de 3-4 zile in trecut, ceea ce poate reprezenta o alternativa avantajoasa la transferurile rapide, tinand cont de costurile mult mai mici, mai ales pentru platile care nu sunt urgente si mai pot astepta o zi.

Mai ales ca la nivelul zonei euro s-au implementat deja si platile instant in euro, care se vor putea face si in Romania, dupa ce Transfond a lansat recent platile instant in lei, posibile deocamdata doar la Banca Transilvania, CEC Bank si Libra Bank.

In viitorul apropiat, asadar, transferurile in euro intre tarile din Uniunea Europeana se vor putea face instant, adica in cateva secunde, si cu comisioane foarte mici, ceea ce vor face inutile serviciile de transfer rapid precum Western Union sau noile aplicatii onlie specializate in plati si transferuri, percum Paypal, Transferwise, Revolut, Payoneer, Moneybookers, Paysend, Skrill, Transfergo, Monese, Azimo, care sunt destul de greu de utilizat, intrucat necesita mai multe transferuri printr-un cont bancar si implicit diverse comisioane.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cele mai mari dobanzi la depozitele populatiei in lei?

Bancile care-si rasplatesc cel mai bine deponentii persoane fizice sunt, in ordine: CEC Bank, Libra Internet Bank si Banca Transilvania (BT), in timp ce la polul opus, bancile cu cele mai mici dobanzi la depozitele in lei sunt BRD, BCR si Unicredit, conform topului realizat de detalii

Patru banci au scazut dobanzile la creditele ipotecare, una le-a majorat

Costul creditele imobiliare (ipotecare) este in scadere la inceput de an, dupa ce patru banci au scazut dobanzile la aceste tipuri de imprumuturi, o banca le-a majorat si restul le-au mentinut la nivelurile de la finalul anului trecut, conform topului realizat de Bancherul.ro. Topul a detalii

Care banci au cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale?

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale sunt, in ordine, Banca Romaneasca, CEC Bank si BCR, iar bancile cu cele mai mari dobanzi sunt Unicredit, OTP Bank si Idea Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro.
Clasamentul a luat in calcul 24 de credite cu dobanzi detalii

Care banci au cele mai mici comisioane pentru un cont in euro?

Comisioanele percepute de banci pentru un cont curent in euro cu card in euro si aplicatiile de internet/mobile banking variaza foarte mult, de la 36 de lei in cazul Libra Internet Bank la 144 de lei la Banca Comerciala Romana (BCR), conform topului realizat de detalii

Ultimele Comentarii