BANCI | Stirea Zilei

Credit Agricole incalca normele europene in Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-12-17 20:18

Subsidiara din Romania a uneia dintre cele mai mari banci din Franta si Europa, Credit Agricole, incalca regulamentele UE intrate recent in vigoare privind uniformizarea comisioanelor in euro pentru conturi si carduri cu cele in lei, conform normelor SEPA (zona unica de plati in euro).

Este vorba de Regulamentul EC nr. 924/2009 privind platile transfrontaliere in euro, modificat de Parlamentul European in 14 februarie 2018, in vigoare in Romania din 15 decembrie 2019, care impune tuturor bancilor din tarile membre UE sa aplice pentru tranzactiile in euro aceleasi comisioane ce cele pentru operatiunile in lei.

In urma acestor noi reguli, comisioanele in euro pe care le platesc clientii bancilor romanesti scad considerabil, de peste 10 ori. Astfel, pentru o plata in euro prin internet/mobile banking, comisionul scade de la 10-15 euro, echivalentul a 70 de lei, la doar 4-5 lei (1 euro), adica de peste 10 ori.

Si comisioanele pentru retragerile de bani in euro de la bancomatele bancilor europene, care erau inca o data mai mari decat in cazul retragerilor in lei, trebuie egalizate cu cele pentru operatiunile in moneda natinala.

Credit Agricole Romania a publicat brosura cu tarifele comisioanele pentru persoane fizice valabile din 15 decembrie, care respecta doar partial Regulamentul UE.

Astfel, banca a egalizat comisioanele pentru platile in euro cu cele in lei (de la minim 15 euro, comisionul pentru platile in euro a scazut la doar 4,5 lei pentru sume mai mici de 50.000 de lei si 10 lei pentru plati cu valori mai mari), dar nu si comisioanele pentru retragerile de numerar in euro la bancomatele bancilor europene.

Pentru retragerile de numerar de pe un card de debit emis de Credit Agricole la bancomatele din Romania, comisionul este 0,5% + 2,5 lei, pe cand la retragerile de numerar la ATM-urile din strainatate, comisionul este dublu: 1% + 2 euro.

De exemplu, pentru retragerea de pe card a unei sume de 1.000 de lei in Romania, comisionul este 7,5 lei, pe cand aceeasi suma, in echivalent euro, retrasa de la bancomatul unei banci europene, costa 20 de lei.

Credit Agricole se afla printre bancile cu cele mai mari comisioane pentru un cont curent cu card si internet/mobile banking utilizate de persoanele fizice, conform topului realizat de Bancherul.ro. (vezi aici topul comisioanelor)

 

Comentarii

Sadicu
Tipic romanesc
Sa le traga o amenda sa ii potoleascaAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiProgramul Prima Casa 2020 a fost lansat: care sunt dobanzile si conditiile in care 10 banci acorda astfel de credite pentru prima locuinta

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) anunta lansarea programului Prima Casa 2020, ceea ce inseamna ca bancile pot trimite la fond dosarele de creditare ale clientilor, in vederea aprobarii garantiilor si apoi a contractelor de credit pentru cumpararea sau detalii

Dublarea platilor la POS-urile Raiffeisen a afectat doar cardurile Visa, nu si cele Mastercard: detalii despre incident (corectat si actualizat)

Doar cardurile Visa, nu si cele MasterCard, utilizate la POS-urile Raiffeisen pentru plata cumparaturilor in magazine, in data de 30 ianuarie 2020, au fost implicate in incidentul care a cauzat dublarea tranzactiilor, ceea ce inseamna ca utilizatorilor de carduri Visa emise de bancile romanesti detalii

CEC Bank lanseaza un produs greu de gasit la alte banci: contul de economii pentru firme

CEC Bank a lansat un cont de economii in lei pentru firme, un tip de produs bancar care se mai regaseste doar la alte doua (Alpha Bank si Garanti Bank) dintre cele mai mari 12 banci romanesti luate in calcul de Bancherul.ro. Contul de economii, spre deosebire de un cont clasic, are detalii

OTP Bank devine putin mai transparenta in oferta de credite ipotecare, dar in continuare isi face reclama incorecta, pentru a ascunde ca are una dintre cele mai mari dobanzi

OTP Bank a schimbat structura de dobanzi pentru creditele ipotecare, care sunt acum putin mai transparente, dar nu in totalitate. Pe de alta parte, banca isi prezinta in continuare incorect costurile acestui imprumut, pentru a ascunde ca are una dintre cele mai mari dobanzi din detalii

Ultimele Comentarii