BANCI | Stirea Zilei

Dobanzile la depozitele in lei ale populatiei, in crestere pentru a 20-a luna consecutiv, iar cele la credite, in scadere de cinci luni la rand

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-12-03 19:02

Dobanzile la depozitele in lei ale populatiei continua tendinta de crestere silentioasa pe parcursul ultimilor doi ani, in timp ce costul creditelor urmeaza o tendinta descrescatoare, dupa rabufnirea din anul precedent, arata statisticile publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Astfel, dobanda medie pentru depozitele in sold in lei la termen ale populatiei a ajuns in luna octombrie la 1,78% pe an, in urcare cu o jumatate de punct procentual (0,56%) fata de octombrie 2018 si cu 0,84 puncte fata de cat era in urma cu doi ani, in octombrie 2017: 0,94%.

In cazul creditelor in sold in lei pentru populatie, dobanda medie a scazut in octombrie la 7,77%, cu 0,28 puncte fata de octombrie 2018, insa se mentine cu peste un punct mai mare fata de acum doi ani, cand scazuse la 6,63%.

Costul creditelor a urcat anul trecut cu un punct si jumatate fata de anul anterior, de la 6,5% la 8%, dupa ce BNR a inasprit politica monetara prin majorarea dobanzii de referinta de trei ori a cate un sfert de punct, de la 1,75% la 2,50%, nivel la care se afla si in prezent, pentru a contracara rabufnirea inflatiei de la finalul lui 2017.

Dobanda la credite urmeaza insa o panta usor descendenta in ultimele cinci luni, cand a coborat de la 7,99% in mai la 7,77% in octombrie.

Marja de castig a bancilor (diferenta dintre dobanda incasata pentru credite si cea platita pentru depozite) s-a subtiat astfel intr-un ritm lent: de la 6,83% in octombrie 2018 s-a micsorat cu aproape un punct (0,84%), la 5,99%.

In cazul depozitelor noi la termen constituite de populatie, dobanda medie a crescut in ultimele sapte luni consecutive, pana la 2,05%, pe fondul promotiilor durulate de unele banci, insa ramane sub nivelul din urma cu un an, in octombrie 2018 fiind 1,71%.

Dobanzile platite pentru scadente scurte, de sub un, de 1,92%, sunt semnificativ mai reduse decat cele pe termen mai lung, intre unu si doi ani, de 3,68%. Pentru depozite la termen si mai lung, de peste doi ani, bancile nu dau mai multi bani, ci chiar mai putini: doar 2,84%.

Pentru depozitele pe termen scurt ale firmelor, de pana la un an, bancile achita dobanzi mai mari decat pentru cele ale populatiei: 2,25%, insa la termen intre unu si doi ani, dobanda este mai mica: 2,28%, fata de 3,68% in cazul depozitelor populatiei.

DAE la creditele noi de consum si dobanda la creditele firmelor, in crestere

Pentru creditele noi in lei acordate populatiei, dobanda medie a scazut in octombrie sub 8%, la 7,99%, cu 0,35 puncte fata de nivelul din urma cu un an, de 8,39%, cat era in octombrie 2018.

La creditele pentru consumul populatiei (nevoi personale), Dobanda Anuala Efectiva (DAE) medie, care include si comisioanele, a crescut in octombrie la 10,66%, pentru a treia luna consecutiv, de la 10,49%, cat era in iulie, dar ramane sub nivelul din octombrie 2018, de 10,78%.

La creditele pentru locuinte, DAE a ramas stabila in octombrie, la 5,72%, sub valoarea din octombrie 2018, de 6,12%.

Pentru finantarile noi in lei acordate firmelor, dobanda medie este in crestere pentru a treia luna consecutiv, la 5,87% in octombrie, de la 5,58% cat era in august, insa ramane sub nivelul din octombrie 2018, cand se situa la 6,06%.

 

Taguri: statistici  dobanzi credite nevoi personale  dobanzi depozite  statistici BNR  dobanzi credite ipotecare  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCei cu credite la banci incep sa intrebe iar de amanarea ratelor

Recrudescenta crizei COVID-19 ii determina pe cei care au credite la banci si IFN-uri sa intrebe din nou daca pot sa-si amane ratele lunare, fie pentru ca au reintrat in somaj, fie pentru ca anticipeaza ca ar putea avea din nou probleme financiare. "Trecem printr-o situație dificila detalii

Banca Transilvania are o oferta cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale si overdraft

Banca Transilvania (BT), cea mai mare banca romaneasca, anunta o oferta la creditele de nevoi personale si la overdraft (descoperit de card) cu cele mai mici dobanzi dintre toate bancile. BT ofera un credit de nevoi personale cu asigurare de viata si de somaj cu o dobanda fixa de 7,5%, detalii

Romanii care primesc salariul din Germania pe cardurile Postbank se plang de comisionul mare pentru retragerea de bani de la bancomate

Romanii care lucreaza in Germania si incaseaza salariile pe cardurile Postbank tip Girocard se plang de comisionul ridicat pe care trebuie sa-l plateasca bancii germane atunci cand retrag banii de la bancomatele din Romania. "Am fost la banca Raiffeisen sa scot salariul de pe cardul detalii

Ai mai multi euro decat lei? Vezi care sunt conturile bancare in euro cu cele mai mici comisioane, care banci au cele mai bune dobanzi in euro si cele mai avantajoase cursului de schimb valutar

Numarul mare de romani care muncesc in alte tari din Europa si devalorizarea leului in raport cu moneda europeana determina multa lume sa stranga mai multi euro decat lei in conturile bancare, o tendinta oglindita si de statistici, in care vedem un ritm de crestere mai mare a depozitelor in euro detalii

Ultimele Comentarii