BANCI | Stirea Zilei

Dobanzile la depozitele in lei ale populatiei, in crestere pentru a 20-a luna consecutiv, iar cele la credite, in scadere de cinci luni la rand

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-12-03 19:02

Dobanzile la depozitele in lei ale populatiei continua tendinta de crestere silentioasa pe parcursul ultimilor doi ani, in timp ce costul creditelor urmeaza o tendinta descrescatoare, dupa rabufnirea din anul precedent, arata statisticile publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Astfel, dobanda medie pentru depozitele in sold in lei la termen ale populatiei a ajuns in luna octombrie la 1,78% pe an, in urcare cu o jumatate de punct procentual (0,56%) fata de octombrie 2018 si cu 0,84 puncte fata de cat era in urma cu doi ani, in octombrie 2017: 0,94%.

In cazul creditelor in sold in lei pentru populatie, dobanda medie a scazut in octombrie la 7,77%, cu 0,28 puncte fata de octombrie 2018, insa se mentine cu peste un punct mai mare fata de acum doi ani, cand scazuse la 6,63%.

Costul creditelor a urcat anul trecut cu un punct si jumatate fata de anul anterior, de la 6,5% la 8%, dupa ce BNR a inasprit politica monetara prin majorarea dobanzii de referinta de trei ori a cate un sfert de punct, de la 1,75% la 2,50%, nivel la care se afla si in prezent, pentru a contracara rabufnirea inflatiei de la finalul lui 2017.

Dobanda la credite urmeaza insa o panta usor descendenta in ultimele cinci luni, cand a coborat de la 7,99% in mai la 7,77% in octombrie.

Marja de castig a bancilor (diferenta dintre dobanda incasata pentru credite si cea platita pentru depozite) s-a subtiat astfel intr-un ritm lent: de la 6,83% in octombrie 2018 s-a micsorat cu aproape un punct (0,84%), la 5,99%.

In cazul depozitelor noi la termen constituite de populatie, dobanda medie a crescut in ultimele sapte luni consecutive, pana la 2,05%, pe fondul promotiilor durulate de unele banci, insa ramane sub nivelul din urma cu un an, in octombrie 2018 fiind 1,71%.

Dobanzile platite pentru scadente scurte, de sub un, de 1,92%, sunt semnificativ mai reduse decat cele pe termen mai lung, intre unu si doi ani, de 3,68%. Pentru depozite la termen si mai lung, de peste doi ani, bancile nu dau mai multi bani, ci chiar mai putini: doar 2,84%.

Pentru depozitele pe termen scurt ale firmelor, de pana la un an, bancile achita dobanzi mai mari decat pentru cele ale populatiei: 2,25%, insa la termen intre unu si doi ani, dobanda este mai mica: 2,28%, fata de 3,68% in cazul depozitelor populatiei.

DAE la creditele noi de consum si dobanda la creditele firmelor, in crestere

Pentru creditele noi in lei acordate populatiei, dobanda medie a scazut in octombrie sub 8%, la 7,99%, cu 0,35 puncte fata de nivelul din urma cu un an, de 8,39%, cat era in octombrie 2018.

La creditele pentru consumul populatiei (nevoi personale), Dobanda Anuala Efectiva (DAE) medie, care include si comisioanele, a crescut in octombrie la 10,66%, pentru a treia luna consecutiv, de la 10,49%, cat era in iulie, dar ramane sub nivelul din octombrie 2018, de 10,78%.

La creditele pentru locuinte, DAE a ramas stabila in octombrie, la 5,72%, sub valoarea din octombrie 2018, de 6,12%.

Pentru finantarile noi in lei acordate firmelor, dobanda medie este in crestere pentru a treia luna consecutiv, la 5,87% in octombrie, de la 5,58% cat era in august, insa ramane sub nivelul din octombrie 2018, cand se situa la 6,06%.

 

Taguri: statistici economice  dobanzi credite nevoi personale  dobanzi depozite  statistici BNR  dobanzi credite ipotecare  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBancile transmit un mesaj consumatorilor, prin intermediul CSALB: va puteti baza pe noi, in aceasta perioada de scumpiri si cresteri de dobanzi

Sistemul bancar propune mai multe soluții de rezolvare a dificultăților financiare cu care se confrunta consumatorii. (vezi video la finalul articolului)  Una dintre soluțiile pe care o propun băncile consumatorilor este detalii

Schimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

Bancile sunt pregatite sa-i ajute pe cei care vor avea probleme cu plata ratelor la credite

Creșterea accentuată a prețurilor, războiul de lângă România, majorarea dobânzilor, reprezintă motive de îngrijorare pentru consumatorii români de servicii și produse financiare. Reprezentanții sistemului bancar transmit detalii

  

Ultimele Comentarii