BANCI | Stirea Zilei

Dobanzile la depozitele in lei ale populatiei, in crestere pentru a 20-a luna consecutiv, iar cele la credite, in scadere de cinci luni la rand

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-12-03 19:02

Dobanzile la depozitele in lei ale populatiei continua tendinta de crestere silentioasa pe parcursul ultimilor doi ani, in timp ce costul creditelor urmeaza o tendinta descrescatoare, dupa rabufnirea din anul precedent, arata statisticile publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Astfel, dobanda medie pentru depozitele in sold in lei la termen ale populatiei a ajuns in luna octombrie la 1,78% pe an, in urcare cu o jumatate de punct procentual (0,56%) fata de octombrie 2018 si cu 0,84 puncte fata de cat era in urma cu doi ani, in octombrie 2017: 0,94%.

In cazul creditelor in sold in lei pentru populatie, dobanda medie a scazut in octombrie la 7,77%, cu 0,28 puncte fata de octombrie 2018, insa se mentine cu peste un punct mai mare fata de acum doi ani, cand scazuse la 6,63%.

Costul creditelor a urcat anul trecut cu un punct si jumatate fata de anul anterior, de la 6,5% la 8%, dupa ce BNR a inasprit politica monetara prin majorarea dobanzii de referinta de trei ori a cate un sfert de punct, de la 1,75% la 2,50%, nivel la care se afla si in prezent, pentru a contracara rabufnirea inflatiei de la finalul lui 2017.

Dobanda la credite urmeaza insa o panta usor descendenta in ultimele cinci luni, cand a coborat de la 7,99% in mai la 7,77% in octombrie.

Marja de castig a bancilor (diferenta dintre dobanda incasata pentru credite si cea platita pentru depozite) s-a subtiat astfel intr-un ritm lent: de la 6,83% in octombrie 2018 s-a micsorat cu aproape un punct (0,84%), la 5,99%.

In cazul depozitelor noi la termen constituite de populatie, dobanda medie a crescut in ultimele sapte luni consecutive, pana la 2,05%, pe fondul promotiilor durulate de unele banci, insa ramane sub nivelul din urma cu un an, in octombrie 2018 fiind 1,71%.

Dobanzile platite pentru scadente scurte, de sub un, de 1,92%, sunt semnificativ mai reduse decat cele pe termen mai lung, intre unu si doi ani, de 3,68%. Pentru depozite la termen si mai lung, de peste doi ani, bancile nu dau mai multi bani, ci chiar mai putini: doar 2,84%.

Pentru depozitele pe termen scurt ale firmelor, de pana la un an, bancile achita dobanzi mai mari decat pentru cele ale populatiei: 2,25%, insa la termen intre unu si doi ani, dobanda este mai mica: 2,28%, fata de 3,68% in cazul depozitelor populatiei.

DAE la creditele noi de consum si dobanda la creditele firmelor, in crestere

Pentru creditele noi in lei acordate populatiei, dobanda medie a scazut in octombrie sub 8%, la 7,99%, cu 0,35 puncte fata de nivelul din urma cu un an, de 8,39%, cat era in octombrie 2018.

La creditele pentru consumul populatiei (nevoi personale), Dobanda Anuala Efectiva (DAE) medie, care include si comisioanele, a crescut in octombrie la 10,66%, pentru a treia luna consecutiv, de la 10,49%, cat era in iulie, dar ramane sub nivelul din octombrie 2018, de 10,78%.

La creditele pentru locuinte, DAE a ramas stabila in octombrie, la 5,72%, sub valoarea din octombrie 2018, de 6,12%.

Pentru finantarile noi in lei acordate firmelor, dobanda medie este in crestere pentru a treia luna consecutiv, la 5,87% in octombrie, de la 5,58% cat era in august, insa ramane sub nivelul din octombrie 2018, cand se situa la 6,06%.

 

Taguri: statistici  dobanzi credite nevoi personale  dobanzi depozite  statistici BNR  dobanzi credite ipotecare  DAE (Dobanda Anuala Efectiva)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale?

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale sunt, in ordine, Banca Romaneasca, CEC Bank si BCR, iar bancile cu cele mai mari dobanzi sunt Unicredit, OTP Bank si Idea Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro.
Clasamentul a luat in calcul 24 de credite cu dobanzi detalii

Care banci au cele mai mici comisioane pentru un cont in euro?

Comisioanele percepute de banci pentru un cont curent in euro cu card in euro si aplicatiile de internet/mobile banking variaza foarte mult, de la 36 de lei in cazul Libra Internet Bank la 144 de lei la Banca Comerciala Romana (BCR), conform topului realizat de detalii

BNR avertizeaza ca economia poate intra in recesiune, daca noul Guvern nu face o corectie bugetara graduala si majoreaza taxele

Banca Nationala a Romaniei (BNR) considera ca "o corecție bugetară graduală și nerecurgerea în acest an la majorări de taxe/impozite ar fi de natură să prevină o frânare bruscă a economiei și cu atât mai mult o recesiune, implicit o potențială agravare pe un detalii

Inca o banca s-ar putea retrage din Romania: Credit Europe Bank

Inca o banca ar putea sa dispara din Romania, si anume Credit Europe Bank, cunoscuta mai ales pentru cardurile de credit Card Avantaj, care au cea mai mare dobanda (DAE) din piata, de 39% pe an. Actionarul majoritar al Credit Europe Bank, grupul turcesc Fiba Holding, patronat de mogulul detalii

Ultimele Comentarii

 • DAE la credite

  In exemplul de pe site-ul Banca Romaneasca, DAE este mai mic pentru ca este calculat pentru un ... detalii

 • mda

  De curiozitate m-am uitat la banca romaneasca sa verific informatiile de aici si singurul credit cu ... detalii

 • 19.01.2020

  Aplicatia nu merge, tot timpul imi spune Bt24 has stopped working si se inchide ... detalii

 • Credit ipotecar

  Buna ziua,eu si sotu lucrez in Anglia de 5 ani si la ultumul loc de munca eu am 4 ani vechime iar ... detalii

 • Credit

  Buna ziua Ce se intampla cu clientii băncii Credit Europe Bank care au credit ipotecar in CHF ... detalii