BANCI | Stirea Zilei

Dobanzile la depozitele in lei ale populatiei, in crestere pentru a 20-a luna consecutiv, iar cele la credite, in scadere de cinci luni la rand

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-12-03 19:02

Dobanzile la depozitele in lei ale populatiei continua tendinta de crestere silentioasa pe parcursul ultimilor doi ani, in timp ce costul creditelor urmeaza o tendinta descrescatoare, dupa rabufnirea din anul precedent, arata statisticile publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Astfel, dobanda medie pentru depozitele in sold in lei la termen ale populatiei a ajuns in luna octombrie la 1,78% pe an, in urcare cu o jumatate de punct procentual (0,56%) fata de octombrie 2018 si cu 0,84 puncte fata de cat era in urma cu doi ani, in octombrie 2017: 0,94%.

In cazul creditelor in sold in lei pentru populatie, dobanda medie a scazut in octombrie la 7,77%, cu 0,28 puncte fata de octombrie 2018, insa se mentine cu peste un punct mai mare fata de acum doi ani, cand scazuse la 6,63%.

Costul creditelor a urcat anul trecut cu un punct si jumatate fata de anul anterior, de la 6,5% la 8%, dupa ce BNR a inasprit politica monetara prin majorarea dobanzii de referinta de trei ori a cate un sfert de punct, de la 1,75% la 2,50%, nivel la care se afla si in prezent, pentru a contracara rabufnirea inflatiei de la finalul lui 2017.

Dobanda la credite urmeaza insa o panta usor descendenta in ultimele cinci luni, cand a coborat de la 7,99% in mai la 7,77% in octombrie.

Marja de castig a bancilor (diferenta dintre dobanda incasata pentru credite si cea platita pentru depozite) s-a subtiat astfel intr-un ritm lent: de la 6,83% in octombrie 2018 s-a micsorat cu aproape un punct (0,84%), la 5,99%.

In cazul depozitelor noi la termen constituite de populatie, dobanda medie a crescut in ultimele sapte luni consecutive, pana la 2,05%, pe fondul promotiilor durulate de unele banci, insa ramane sub nivelul din urma cu un an, in octombrie 2018 fiind 1,71%.

Dobanzile platite pentru scadente scurte, de sub un, de 1,92%, sunt semnificativ mai reduse decat cele pe termen mai lung, intre unu si doi ani, de 3,68%. Pentru depozite la termen si mai lung, de peste doi ani, bancile nu dau mai multi bani, ci chiar mai putini: doar 2,84%.

Pentru depozitele pe termen scurt ale firmelor, de pana la un an, bancile achita dobanzi mai mari decat pentru cele ale populatiei: 2,25%, insa la termen intre unu si doi ani, dobanda este mai mica: 2,28%, fata de 3,68% in cazul depozitelor populatiei.

DAE la creditele noi de consum si dobanda la creditele firmelor, in crestere

Pentru creditele noi in lei acordate populatiei, dobanda medie a scazut in octombrie sub 8%, la 7,99%, cu 0,35 puncte fata de nivelul din urma cu un an, de 8,39%, cat era in octombrie 2018.

La creditele pentru consumul populatiei (nevoi personale), Dobanda Anuala Efectiva (DAE) medie, care include si comisioanele, a crescut in octombrie la 10,66%, pentru a treia luna consecutiv, de la 10,49%, cat era in iulie, dar ramane sub nivelul din octombrie 2018, de 10,78%.

La creditele pentru locuinte, DAE a ramas stabila in octombrie, la 5,72%, sub valoarea din octombrie 2018, de 6,12%.

Pentru finantarile noi in lei acordate firmelor, dobanda medie este in crestere pentru a treia luna consecutiv, la 5,87% in octombrie, de la 5,58% cat era in august, insa ramane sub nivelul din octombrie 2018, cand se situa la 6,06%.

 

Taguri: statistici  dobanzi credite nevoi personale  dobanzi depozite  statistici BNR  dobanzi credite ipotecare  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Dobanzile la creditele ipotecare sunt in prezent mai mici decat anul trecut, desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat rata de referinta de trei ori, incepand cu octombrie 2021, de la 1,5% la 2%. Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui credit, care detalii

Ce pot sa fac daca banca sau IFN-ul nu-mi raspunde la o reclamatie?

Atunci cand ai o problema cu banca sau IFN-ul si nu poti sa o rezolvi, fie pentru ca nu primesti raspuns la reclamatie, fie pentru ca acesta nu te multumeste, solutia este sa te adresezi CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul detalii

Indicele IRCC pentru creditele in lei cu dobanda variabila creste usor, la 1,17%

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de marja fixa a bancii, creste putin, la 1,17%, de la 1,08%, de la 1 ianuarie 2022. IRCC este relevant pentru creditele noi in lei cu detalii

Numarul de clienti ai bancilor romanesti, neschimbat in ultimii 7 ani

Numarul de clienti ai bancilor romanesti a ramans neschimbat pe parcursul ultimilor sapte ani, conform unui sondaj realizat de Consiliul Concurentei printre primele 10 banci romanesti. Concluzia este surprinzatoare, in conditiile dezvoltarii economice a tarii si implicit a veniturilor detalii

  

Ultimele Comentarii

 • euro pe card in lei

  Da, puteti folosi cardul in lei in Franta, in contul de lei va poate intra salariul in ... detalii

 • Card

  Buna ziua vin si eu cu intrebare,, am un cont la raiffeisen bank in lei.pot sa il folosesc in ... detalii

 • reclamatie Raiffeisen

  Elena, trimiteti-mi mai multe detalii despre problema dumneavoastra cu Raiffeisen la adresa de ... detalii

 • expirare card Raiffeisen

  Luati legatura cu Raiffeisen si cereti sa va trimita cardul la noua adresa. Reveniti la mine daca ... detalii

 • Programare BCR

  Nu este necesară o programare pentru operațiunile efectuate la bancomate (ATM-uri) și mașinile ... detalii