BANCI | Stirea Zilei

Creditele de consum si-au incetinit semnificativ ritmul de crestere, dar creditele ipotecare si pentru firme accelereaza

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-11-26 19:04

Creditele de consum (pentru nevoi personale) acordate de banci populatiei au inregistrat o corectie importanta a ritmului de crestere in luna octombrie, in timp ce creditele imobiliare (pentru locuinte) si finantarile pentru firme au accelerat.

Astfel, datele statistice publicate astazi de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata ca valoarea (soldul) creditelor pentru consum in lei a crescut in luna octombrie cu 211 milioane lei (0,4%) fata de luna anterioara, septembrie, luna in care avansul lunar a fost mult mai mare, de 363 milioane lei (0,7%).

Dinamica imprumuturilor pentru consumul populatiei a scazut puternic si comparativ cu luna octombrie a anului trecut, cand se inregistra un ritm lunar de crestere de 1%, echivalentul a 475 milioane lei, dublu fata de cel din luna trecuta.

Comparativ, creditele ipotecare/imobiliare (pentru locuinte) in lei au accelerat in octombrie cu aproape 2% (1 miliard de lei) fata de luna precedenta, cand cresterea lunara a fost mai mica, de 1,6%, echivalentul a 881 milioane lei.

Ascensiunea creditarii ipotecare de luna trecuta este mai ridicata si in comparatie cu aceeasi luna a anului trecut, cand soldul imprumuturilor a crescut cu 1,8%, echivalentul a 861 milioane lei.

Si creditele in lei furnizate de banci firmelor si-au revenit in octombrie, soldul inregistrand o ascensiune lunara de 583 milioane lei (0,8%), fata de stagnarea din septembrie, cand cresterea imprumuturilor a fost modesta, de numai 85 milioane lei (0,1%).

Creditele in lei acordate companiilor luna trecuta au fost considerabil mai mari si comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, cand soldul a crescut cu numai 140 milioane lei (0,2%), ritm de patru ori mai slab decat cel de luna trecuta.

Creditarea in euro creste mai rapid decat cea in lei, in cazul firmelor

Firmele insa continua sa se imprumute mai mult in euro decat in lei.

Astfel, soldul creditelor in euro acordate de banci societatilor nefinanciare a avut in octombrie un ritm lunar de crestere de 1,6%, echivalentul a 756 milioane lei, inca o data mai mare decat viteza finantarilor in lei.

Creditele in euro obtinute de companii au crescut in octombrie mai mult decat luna precedenta, cand soldul a avansat cu 1%, echivalentul a 472 milioane lei.

Avantul creditarii in euro pentru firme a fost mai impetuoasa in octombrie si comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, cand soldul acestor imprumuturi s-a majorat cu 1,3%, echivalentul a 534 milioane lei.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBancile au obtinut un profit record in prima jumatate a anului 2022

Sistemul bancar romanesc a raportat un profit record in prima jumatate a anului 2022, datorita majorarii importate a activelor, in special credite acordate firmelor si populatiei, in timp ce rata creditelor neperformante este in scadere, conform datelor statistice furnizate de Banca detalii

Cererile pentru amanarea ratelor la credite, conform OUG 90/2022, se pot trimite pana in 29 august

Luni, 29 august, este ultima zi in care se mai pot trimite la banci si IFN-uri cereri pentru amanarea ratelor la credite, conform OUG 90/2022. Ratele la credite se pot amana pe o perioada de pana la 9 luni, prin prelungirea perioadei de creditare cu numarul de detalii

Care banci au cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru persoane fizice?

Bancile cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru persoane fizice sunt Intesa, CEC Bank și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat în calcul cele mai importante 16 bănci românești. (vezi detalii

CSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

  

Ultimele Comentarii