BANCI | Stirea Zilei

Indicatorii sistemului bancar la finalul T3 2019: profitul scade din cauza bancilor pentru locuinte, mai multe depozite decat credite, se inchid unitati si se reduce personalul

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-11-21 20:16

Profitul net al sistemului bancar a scazut in primele noua luni din acest an cu 12%, echivalentul a 724 milioane lei, fata de acelasi interval al anului precedent, la 5,018 miliarde lei, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Castigul bancilor este in scadere din cauza provizioanelor semnificative constituite de BCR si Raiffeisen, pentru potentialele pierderi ale bancilor pentru locuinte, din cauza litigiului cu Curtea de Conturi. (vezi aici detalii)

Restul bancilor mari, precum Banca Transilvania (BT) si BRD, au continuat sa-si majoreze profiturile nete, la noi recorduri istorice.

Indicatorii de profitabilitate (ROE si ROA) s-au imbunatatit in T3, fata de T2, datorita revenirii pe profit a BCR, dupa pierderile raportate in trimestrul anterior, din cauza bancii pentru locuinte.

Numarul bancilor profitabile a ramas neschimbat din martie, la 24, in scadere de la 27 in septembrie anul trecut, in timp ce un numar de 10 banci au raportat pierderi in septembrie 2019, fata de opt in acelasi trimestru din 2018.

Bancile au fost ajutate sa-si sporeasca profiturile atat de cresterea creditarii, cat si de mentinerea riscului de credit la niveluri foarte mici si de reducerea provizioanelor pentru credite neperformante.

Astfel, provizioanele pentru credite neperformante (ajustarile pentru depreciere) au scazut in septembrie la 8,2 miliarde lei, fata de 9,2 miliarde lei, cate erau in septembrie 2018.

Soldul creditelor la valoare bruta (inclusiv provizioanele pentru credite neperformante) au avut un avans anual de 7%, echivalentul a 18.2 miliarde lei, in timp ce depozitele atrase de banci de la clienti au crescut mai mult, cu 9,4%, echivalentul a 31.9 miliarde lei.

Activele nete ale bancile au avut o crestere anuala de 6,2%, echivalentul a 27,7 miliarde lei, la valoarea de 472,9 miliarde lei, la finalul T3 2019.

Indicatorul de solvabilitate a ramas solid in T3 2019, la 19,73%, cu peste zece puncte mai ridicat decat minimul legal de 8%, datorita politicii prudentiale a BNR, salutara, intrucat este de tip anticiclic, ceea ce inseamna ca bancile sunt obligate sa-si constituie rezerve in aceste timpuri favorabile, pentru vremuri cand s-ar putea confrunta cu o criza.

Rata creditelor neperformante a continuat sa scada si in T3, pana la 4,58%, cu aproape un punct sub nivelul de acum un an, cand era la 5,56%.

Bancile continua sa inchida unitati si sa-si reduca personalul

Bancile reusesc performante tot mai bune in ciuda faptului ca isi reduc in continuare reteaua de unitati teritoriale si numarul de angajati.

Astfel, pe parcursul ultimului an s-au inchis aproape 400 de sucursale bancare, numarul acestora ajungand la 4.077 (5.214 inclusiv Creditcoop) la finalul lunii septembrie.

Numarul salariatilor din banci s-a ajustat, in aceeasi perioada, cu 2.342 de persoane, la un total de 52.908 angajati ai sistemului bancar, la finalul lunii septembrie 2019.

Diminuarea numarului de unitati bancare este consecinta procesului de consolidare a sistemului bancar, printr-un proces de fuziuni si achizitii, dar si a cresterii gradului de tehnologizare, care permite bancilor sa furnizeze tot mai multe servicii pe canale digitale, in locul clasicelor ghisee din cadrul unitatilor.

Tendinta este ca nu doar serviciile bancare ci si produsele, precum creditele, sa fie vandute tot mai mult online, cu contracte cu semnatura electronica.

 

Taguri: Indicatori sistem bancar  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiAi mai multi euro decat lei? Vezi care sunt conturile bancare in euro cu cele mai mici comisioane, care banci au cele mai bune dobanzi in euro si cele mai avantajoase cursului de schimb valutar

Numarul mare de romani care muncesc in alte tari din Europa si devalorizarea leului in raport cu moneda europeana determina multa lume sa stranga mai multi euro decat lei in conturile bancare, o tendinta oglindita si de statistici, in care vedem un ritm de crestere mai mare a depozitelor in euro detalii

Unele banci nu mai vor sa dea credite celor care si-au amanat ratele din cauza coronavirusului si au fost raportati la Biroul de Credit

Unele banci refuza aprobarea de noi credite sau refinantari persoanelor care si-au amanat plata ratelor in perioada de izolare a crizei COVID-19, din aceasta primavara, cand multi au fost in somaj tehnic, s-au plans mai multi cititori. "Unicredit a refuzat sa-mi aprobe refinantarea detalii

Raiffeisen este singura banca din Romania care nu publica documentul standardizat de informare privind comisioanele unui cont, conform normelor legale (actualizat)

Raiffeisen Bank este singura banca din Romania care nu publica, pe site, documentele de informare privind nivelul comisioanelor pentru conturile curente aferente operatiunilor cu carduri si prin online banking, o obligatie impusa de Legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea detalii

Unicredit introduce o taxa de 20 de lei pentru reinnoirea cardurilor; care banci au cele mai mici comisioane pentru utilizarea unui card de debit

Unicredit isi va taxa clientii cu 20 de lei pentru reinnorea cardurilor de credit, de la 1 decembrie 2020, un tip de comision practicat doar de alte doua banci romanesti (Libra Bank - 5 lei si Credit Europe Bank - 3 lei (vezi tabelul). Unicredit a decis sa aplice acest comision detalii

Ultimele Comentarii