BANCI | Stirea Zilei

Profitul net al sistemului bancar scade cu 11%, din cauza problemelor BCR si Raiffeisen cu bancile pentru locuinte

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-11-20 19:19

Sistemul bancar romanesc, format din 34 de institutii de credit, a realizat in primele noua luni din 2019 un profit net de 5,1 miliarde lei, in scadere cu 11%, echivalentul a 600 milioane lei, fata de aceeasi perioada a anului trecut, rezulta din indicatorii agregati publicati de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Castigul in scadere nu este o caracteristica a intregului sistem, ci este cauzat de problemele pe care le au BCR si Raiffeisen cu bancile pentru locuinte, acuzate de Curtea de Conturi ca au folosit ilegal prima de stat destinata sustinerii sistemului locativ, si anume pentru a stimula economisirea, nu pentru acordarea de credite imobiliare.

Bancile au contestat in justitie acuzatiile Curtii de Conturi si au castigat la prima instanta, Curtea de Apel Bucuresti, insa Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta suprema, a emis un verdict definitiv impotriva BCR, ceea ce a determinat banca sa constituie provizioane de 150 milioane euro, care i-au provocat o pierdere de 21 milioane lei la jumatatea anului. (vezi aici detalii)

La randul sau, Raiffeisen a pus deoparte rezerve de 23 milioane euro pentru potentiale pierderi din litigiul cu Curtea de Conturi, astfel ca profitul sau net la finalul lunii septembrie a scazut cu 25%, la 535 milioane lei (vezi aici detalii).

Contraperformantele BCR si Raiffeisen au fost exceptii printre primele mari banci romanesti, care au inregistrat profituri in crestere fata de anul trecut.

Astfel, Banca Transilvania (BT), cea mai mare banca romaneasca, si-a majorat profitul net cu 26% fata de anul precedent, iar BRD cu 7,4%, un record istoric (vezi aici detalii).

De altfel, daca se exclud pierderile punctuale suferite de cele doua banci, BCR si Raiffeisen, rata rentabilitatii activitatii de baza a sistemului bancar a urcat la 192% in septembrie 2019, fata de 188% in acelasi interval al anului precedent.

Indicatorii de profitabilitate neta (ROA si ROE) sunt mai slabi decat anul trecut, din cauza pierderilor celor doua banci: ROA (raportul dintre profit net si total active nete) a scazut la 1,45% in septembrie, fata de 1,76% anul precedent, in timp ce ROE (raportul dintre profitul net si capitalurile proprii la valoare medie) a coborat la 13,18%, fata de 16,35%.

Indicatorul de solvabilitate se mentine stabil, la 19,73%, iar rata creditelor neperformante a continuat sa scada, pana la 4,58%, in septembrie 2019.

Activele bancilor romanesti au crescut in perioda septembrie 2018-septembrie 2019 cu 27,7 miliarde lei (6,2%), la 472,9 miliarde lei.

 

Taguri: BNR  Indicatori sistem bancar  Banca Nationala a Romaniei  Return on equity (ROE) sistem bancar  Return on assets (ROA) sistem bancar  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cele mai mari dobanzi la depozitele populatiei in lei?

Bancile care-si rasplatesc cel mai bine deponentii persoane fizice sunt, in ordine: CEC Bank, Libra Internet Bank si Banca Transilvania (BT), in timp ce la polul opus, bancile cu cele mai mici dobanzi la depozitele in lei sunt BRD, BCR si Unicredit, conform topului realizat de detalii

Patru banci au scazut dobanzile la creditele ipotecare, una le-a majorat

Costul creditele imobiliare (ipotecare) este in scadere la inceput de an, dupa ce patru banci au scazut dobanzile la aceste tipuri de imprumuturi, o banca le-a majorat si restul le-au mentinut la nivelurile de la finalul anului trecut, conform topului realizat de Bancherul.ro. Topul a detalii

Care banci au cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale?

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale sunt, in ordine, Banca Romaneasca, CEC Bank si BCR, iar bancile cu cele mai mari dobanzi sunt Unicredit, OTP Bank si Idea Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro.
Clasamentul a luat in calcul 24 de credite cu dobanzi detalii

Care banci au cele mai mici comisioane pentru un cont in euro?

Comisioanele percepute de banci pentru un cont curent in euro cu card in euro si aplicatiile de internet/mobile banking variaza foarte mult, de la 36 de lei in cazul Libra Internet Bank la 144 de lei la Banca Comerciala Romana (BCR), conform topului realizat de detalii

Ultimele Comentarii