BANCI | Stirea Zilei

Avem tot mai multe carduri si POS-uri si tot mai putine bancomate, dar cash-ul ramane rege

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-11-19 17:49

Numarul cardurilor bancare utilizate de romani si a POS-urilor pentru platile in magazine continua sa creasca intr-un ritm sustinut, in timp ce bancomatele (ATM-uri) de la care se pot retrage bani cash (numerar) isi continua declinul, odata cu inchiderea tot mai multor unitati bancare.

Astfel, numarul cardurilor active a depasit cifra de 14 milioane la finalul lunii septembrie, in crestere cu 838.009 unitati (6,3%) fata de aceeasi luna a anului precedent.

Numarul POS-urilor din magazine sau alte locatii unde se poate plati cu cardul a ajuns la 222.265, mai multe cu 23.067 (11,5%) fata de anul trecut.

In schimb, numarul bancomatelor la care se pot retrage sau depune bani cash a continuat sa se restranga, pana la 10.417 unitati in septembrie, cu 541 unitati (5%) mai putine decat erau in aceeasi luna din 2018.

Mai multe carduri, concomitent cu venituri in crestere incasate pe ele de utilizatorii acestora, a dus la sporirea semnificativa a platilor cu cardurile de debit: 24,6 miliarde lei in trimestrul trei din acest an, cu 6,1 miliarde lei (33%) peste nivelul din trimestrul corespondent al anului precedent.

Comparativ, valoarea retragerilor de numerar de la ATM-uri a fost de doua ori mai mare, adica 56,3 miliarde lei in trimestrul trei al anului, insa cresterea a fost mai mica decat a platilor cu cardul: 5,8 miliarde lei (11,5%).

In concluzie, cash-ul ramane rege, pentru ca romanii scot de doua ori mai multi bani cash de pe carduri decat platile pe care le fac direct cu cardurile, insa ritmul de crestere a utilizarii cardurilor direct la comercianti continua sa fie mai ridicat decat cel al retragerilor de numerar.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDobanda creditelor de nevoi personale, in scadere la 12,23%

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) la creditele de nevoi personale a scazut in luna aprilie la 12,23%, de la 12,49% cat era in luna martie, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul 23 de astfel de imprumuturi din oferta unui numar de 13 banci. Clasamentul include doar detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit emise de CEC Bank, Libra Bank si Idea Bank au cele mai mici dobanzi dintre ofertele celor 14 banci luate in calcul in clasamentul realizat de Bancherul.ro. Dobanzile practicate de cele trei banci se incadreaza intre 13% la CEC Bank, 14% la Libra Bank si 19% la Idea detalii

Dobanzile pentru un descoperit de card (overdraft) variaza intre 10% si 17%

Dobanzile pentru un credit tip descoperit de card/cont (overdraft) practicate de un numar de 10 dintre cele mai importante banci variaza intre 10% si aproape 17% pe an, conform topului realizat de Bancherul.ro, pe baza informatiilor publicate de banci. Cea mai mica dobanda pentru un detalii

La Raiffeisen Bank nu se mai pot face depozite in lei la ghisee

Dupa ce in 2019 a eliminat din oferta depozitele in euro, Raiffeisen Bank devine acum prima banca din Romania care nu accepta depozite in lei la ghisee si nici pe termene mai scurte de un an. La Raiffeisen Bank se poate face acum un depozit in lei doar din aplicatia de mobile/internet detalii

  

Ultimele Comentarii