BANCI | Stirea Zilei

Avem tot mai multe carduri si POS-uri si tot mai putine bancomate, dar cash-ul ramane rege

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-11-19 17:49

Numarul cardurilor bancare utilizate de romani si a POS-urilor pentru platile in magazine continua sa creasca intr-un ritm sustinut, in timp ce bancomatele (ATM-uri) de la care se pot retrage bani cash (numerar) isi continua declinul, odata cu inchiderea tot mai multor unitati bancare.

Astfel, numarul cardurilor active a depasit cifra de 14 milioane la finalul lunii septembrie, in crestere cu 838.009 unitati (6,3%) fata de aceeasi luna a anului precedent.

Numarul POS-urilor din magazine sau alte locatii unde se poate plati cu cardul a ajuns la 222.265, mai multe cu 23.067 (11,5%) fata de anul trecut.

In schimb, numarul bancomatelor la care se pot retrage sau depune bani cash a continuat sa se restranga, pana la 10.417 unitati in septembrie, cu 541 unitati (5%) mai putine decat erau in aceeasi luna din 2018.

Mai multe carduri, concomitent cu venituri in crestere incasate pe ele de utilizatorii acestora, a dus la sporirea semnificativa a platilor cu cardurile de debit: 24,6 miliarde lei in trimestrul trei din acest an, cu 6,1 miliarde lei (33%) peste nivelul din trimestrul corespondent al anului precedent.

Comparativ, valoarea retragerilor de numerar de la ATM-uri a fost de doua ori mai mare, adica 56,3 miliarde lei in trimestrul trei al anului, insa cresterea a fost mai mica decat a platilor cu cardul: 5,8 miliarde lei (11,5%).

In concluzie, cash-ul ramane rege, pentru ca romanii scot de doua ori mai multi bani cash de pe carduri decat platile pe care le fac direct cu cardurile, insa ritmul de crestere a utilizarii cardurilor direct la comercianti continua sa fie mai ridicat decat cel al retragerilor de numerar.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cele mai mari dobanzi la depozitele populatiei in lei?

Bancile care-si rasplatesc cel mai bine deponentii persoane fizice sunt, in ordine: CEC Bank, Libra Internet Bank si Banca Transilvania (BT), in timp ce la polul opus, bancile cu cele mai mici dobanzi la depozitele in lei sunt BRD, BCR si Unicredit, conform topului realizat de detalii

Patru banci au scazut dobanzile la creditele ipotecare, una le-a majorat

Costul creditele imobiliare (ipotecare) este in scadere la inceput de an, dupa ce patru banci au scazut dobanzile la aceste tipuri de imprumuturi, o banca le-a majorat si restul le-au mentinut la nivelurile de la finalul anului trecut, conform topului realizat de Bancherul.ro. Topul a detalii

Care banci au cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale?

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale sunt, in ordine, Banca Romaneasca, CEC Bank si BCR, iar bancile cu cele mai mari dobanzi sunt Unicredit, OTP Bank si Idea Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro.
Clasamentul a luat in calcul 24 de credite cu dobanzi detalii

Care banci au cele mai mici comisioane pentru un cont in euro?

Comisioanele percepute de banci pentru un cont curent in euro cu card in euro si aplicatiile de internet/mobile banking variaza foarte mult, de la 36 de lei in cazul Libra Internet Bank la 144 de lei la Banca Comerciala Romana (BCR), conform topului realizat de detalii

Ultimele Comentarii