BANCI | Stirea Zilei

Si noua lege privind darea in plata este neconstitutionala, a decis Curtea Constitutionala

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-11-06 12:47

Si noua lege privind darea in plata, initiata de cuplul Zamfir/Piperea, este neconstitutionala, a decis astazi Curtea Constitutionala a Romaniei. 

Prima lege privind darea in plata, nr.77 din 2016, care permitea oricarui detinator de credit ipotecar sa scape de toate datoriile daca cedeaza casa bancii, a fost amendata radical de Curtea Constitutionala, care a decis ca doar o instanta de judecata poate decide darea in plata si numai daca se constata existenta principiului impreviziunii din Codul Civil.

Dat fiind ca in putine cazuri judecatorii au constatat ca se intrunesc conditiile impreviziunii, cuplul Zamfir/Piperea a venit cu o noua initiativa de modificare a legii privind darea in plata, in ajunul alegerilor pentru Parlamentul European, astfel ca a fost votata de coalitia de guvernamant din acel moment PSD-ALDE, dar nu si de opozitia formata in principal din USR si PNL.

Noua lege privind darea in plata, declarata astazi ilegala de Curtea Constitutionala, stabilea cazurile concrete in care se considera ca exista impreviziunea: cresterea cu 20% a cursului de schimb si a gradului de indatorare, precum si in situatiile de executare silita. 

Daca legea ar fi fost validata, toate creditele imobiliare in euro sau franci elvetieni (CHF) puteau fi date in plata, intrucat atat cursul euro/leu, cat si CHF/leu, au crescut cu peste 20% fata de momentul acordarii creditelor, in perioda 2007-2008, ceea ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) considera ca incurajeaza hazardul moral, permitand si celor care pot sa-si platesca ratele sa scape de datorii. (vezi aici detalii)

BNR a aratat, intr-un studiu, ca aceasta lege, destinata, potrivit initiatorilor si asociatiilor de protectie a consumatorilor, sa-i ajute pe cei care nu-si mai puteau plati ratele la creditele ipotecare, nu i-a avantajat pe acestia. Dimpotriva, legea a incurajat comportamentele oportunistice, adica i-a ajutat sa scape de datoriile la banci pe cei care au luat credite imobiliare in scop speculativ, de valori mari, cu avans redus, arata studiul BNR. (vezi aici detalii)

Partidele de opozitie PNL si USR au contestat noua lege privind darea in plata la Curtea Constitutionala, motivand ca incalca prevederile Constitutiei si deciziei Curtii Constitutionale cu privire la teoria impreviziunii exprimata in prima decizie prin care a fost declarata ilegala prima forma a legii. (vezi aici detalii)

Ambele legi privind darea in plata au fost nascocite si chiar redactate de avocatul Gheorghe Piperea, devenit celebru prin implicarea in numeroase procese impotriva bancilor, deci direct interesat in discreditarea sistemului bancar si a Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Avocatul Piperea a reusit sa adopte legile in Parlament cu ajutorul lui Daniel Zamfir, fost senator PNL, trecut ulterior la ALDE si in prezent la PSD.

 

Taguri: lege darea in plata  darea in plata  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiProfitul net al sistemului bancar scade cu 11%, din cauza problemelor BCR si Raiffeisen cu bancile pentru locuinte

Sistemul bancar romanesc, format din 34 de institutii de credit, a realizat in primele noua luni din 2019 un profit net de 5,1 miliarde lei, in scadere cu 11%, echivalentul a 600 milioane lei, fata de aceeasi perioada a anului trecut, rezulta din indicatorii agregati publicati de Banca Nationala detalii

Avem tot mai multe carduri si POS-uri si tot mai putine bancomate, dar cash-ul ramane rege

Numarul cardurilor bancare utilizate de romani si a POS-urilor pentru platile in magazine continua sa creasca intr-un ritm sustinut, in timp ce bancomatele (ATM-uri) de la care se pot retrage bani cash (numerar) isi continua declinul, odata cu inchiderea tot mai multor unitati detalii

Banca Transilvania modifica structura de comisioane pentru firme

Banca Transilvania (BT) va modifica structura de comisioane pentru firme din 16 decembrie, odata cu intrarea in vigoare a directivei europene privind platile in euro tip SEPA (zona unica de plati in euro), care impune bancilor romanesti sa aplice pentru platile in euro comisioane identice cu detalii

Banca Transilvania creste de 10 ori mai repede decat BCR si BRD

Banca Transilvania (BT) isi continua ascensiunea remarcabila pe piata bancara din Romania: in primele noua luni si-a majorat activele cu aproape 11%, un ritm de zece ori mai ridicat decat principalii competitori: BCR si BRD, care au crescut cu mai putin de 1%. Mai exact, in timp ce detalii

Ultimele Comentarii