BANCI | Stirea Zilei

Dobanzile la creditele in lei, in urcare pentru a doua luna consecutiv

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-10-31 18:49

Dobanzile medii la creditele noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor au crescut in septembrie, pentru a doua luna consecutiv, dupa o perioada de scadere, conform statisticilor agregate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Cresterea dobanzilor are loc in conditiile ascensiunii Indicelui de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) de la 2,36% pentru trimestrul doi la 2,63% pentru trimestrul trei si 2,66% pentru ultimele trei luni. (vezi aici detalii)

Si indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru creditele acordate companiilor, a avansat de la 3,05% la finalul lunii august la 3,09% in ultima zi din septembrie.

Insa in octombrie, ROBOR la 3 luni s-a inscris pe un traseu descendent, astfel ca astazi, ultima zi a lunii, a coborat la 2,99%, cel mai redus nivel din ianuarie pana acum, ceea ce poate fi un indiciu ca dobanzile ar putea sa revina in urmatoarele luni intr-o tendinta de scadere.

Revenind la crestera dobanzilor in septembrie, cea mai importanta ascensiune au avut-o dobanzile la finantarile noi in lei pentru firme: de la 5,58% in luna august, cand coborasera, dupa trei luni consecutive de scadere, la cel mai mic nivel din ultimele 12 luni, au urcat la 5,80% in septembrie, valoare aflata, totusi, sub cea din luna corespondenta a anului trecut, septembrie 2018, de 5,88%.

Totusi, costul finantarii firmelor se afla in prezent cu doua puncte peste cel inregistrat in urma cu doi ani, cand dobanzile atingeau minime istorice, de 3,92% in cazul finantarii firmelor.

In cazul imprumuturilor pentru nevoi personale acordate de banci populatiei, dobanda medie este de asemenea in crestere, pentru a doua luna consecutiv, la 10,62%, de la 10,60% in august si 10,29% in iulie, cel mai scazut nivel din decembrie 2017.

Variatia Dobanzilor Anuale Efective (DAE) practicate de banci pentru creditele de consum este destul de mare, intre 8,47% si 17,11%. (vezi aici topul dobanzilor la creditele de consum)

Si creditele imobiliare, pentru cumpararea sau construirea unei locuinte, s-au scumpit usor in septembrie: dobanda medie a ajuns la 5,73%, de la 5,70% in august si 5,575 in iunie, cand coborase la scazuta altitudine din ultimele 12 luni.

La creditele ipotecare, dobanzile practicate de banci variaza intre intre 5,84% si 9,17%. (vezi aici topul bancilor cu cele mai mici dobanzi)

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiRaiffeisen pierde definitiv procesul cu Curtea de Conturi in cazul bancii pentru locuinte

Si Raiffeisen Bank, la fel ca BCR, a pierdut definitiv, la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei (ICCJ), procesul impotriva Curtii de Conturi, care a acuzat-o ca a prejudiciat statul cu aproape 60 de milioane de lei prin acordarea ilegala a unei subventii (prima de stat) clientilor detalii

La ce banca refinantam un credit ipotecar, pentru a obtine o rata mai mica?

Creditele ipotecare, spre deosebire de creditele de consum, au dobanzi mult mai reduse si mai uniform distribuite intre banci: cele mai mici sunt la CEC Bank si la Banca Transilvania, cu DAE de 5,3%, iar cele mai mari la OTP Bank (DAE de 6,5%) si BRD (DAE de 6,7%), conform clasamentului intocmit detalii

Creditele pentru locuinte si afaceri continua sa creasca, dar cele pentru consum stagneaza

Creditele acordate de banci populatiei pentru cumpararea de locuinte si-au mentinut ritmul lunar de crestere si in octombrie, dupa cum s-a intamplat si cu finantarile pentru firme, ambele tipuri de imprumuturi fiind stimulate de programe guvernamentale cu garantii de stat: Noua Casa (Prima Casa) detalii

Rezultatele financiare comparative ale primelor sapte banci, la finalul T3 2020

Cele mai mari sapte banci romanesti, care detin fiecare cote de piata de peste 6% din activele totale ale sistemului bancar, iar impreuna aproape 77%, au obtinut la finalul trimestrului trei (T3) din 2020 profituri nete cumulate de 4,187 miliarde lei, reprezentand 93% din castigul sistemului detalii

Ultimele Comentarii