BANCI | Stirea Zilei

Dobanzile la creditele in lei, in urcare pentru a doua luna consecutiv

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-10-31 18:49

Dobanzile medii la creditele noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor au crescut in septembrie, pentru a doua luna consecutiv, dupa o perioada de scadere, conform statisticilor agregate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Cresterea dobanzilor are loc in conditiile ascensiunii Indicelui de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) de la 2,36% pentru trimestrul doi la 2,63% pentru trimestrul trei si 2,66% pentru ultimele trei luni. (vezi aici detalii)

Si indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru creditele acordate companiilor, a avansat de la 3,05% la finalul lunii august la 3,09% in ultima zi din septembrie.

Insa in octombrie, ROBOR la 3 luni s-a inscris pe un traseu descendent, astfel ca astazi, ultima zi a lunii, a coborat la 2,99%, cel mai redus nivel din ianuarie pana acum, ceea ce poate fi un indiciu ca dobanzile ar putea sa revina in urmatoarele luni intr-o tendinta de scadere.

Revenind la crestera dobanzilor in septembrie, cea mai importanta ascensiune au avut-o dobanzile la finantarile noi in lei pentru firme: de la 5,58% in luna august, cand coborasera, dupa trei luni consecutive de scadere, la cel mai mic nivel din ultimele 12 luni, au urcat la 5,80% in septembrie, valoare aflata, totusi, sub cea din luna corespondenta a anului trecut, septembrie 2018, de 5,88%.

Totusi, costul finantarii firmelor se afla in prezent cu doua puncte peste cel inregistrat in urma cu doi ani, cand dobanzile atingeau minime istorice, de 3,92% in cazul finantarii firmelor.

In cazul imprumuturilor pentru nevoi personale acordate de banci populatiei, dobanda medie este de asemenea in crestere, pentru a doua luna consecutiv, la 10,62%, de la 10,60% in august si 10,29% in iulie, cel mai scazut nivel din decembrie 2017.

Variatia Dobanzilor Anuale Efective (DAE) practicate de banci pentru creditele de consum este destul de mare, intre 8,47% si 17,11%. (vezi aici topul dobanzilor la creditele de consum)

Si creditele imobiliare, pentru cumpararea sau construirea unei locuinte, s-au scumpit usor in septembrie: dobanda medie a ajuns la 5,73%, de la 5,70% in august si 5,575 in iunie, cand coborase la scazuta altitudine din ultimele 12 luni.

La creditele ipotecare, dobanzile practicate de banci variaza intre intre 5,84% si 9,17%. (vezi aici topul bancilor cu cele mai mici dobanzi)

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiProfitul net al sistemului bancar scade cu 11%, din cauza problemelor BCR si Raiffeisen cu bancile pentru locuinte

Sistemul bancar romanesc, format din 34 de institutii de credit, a realizat in primele noua luni din 2019 un profit net de 5,1 miliarde lei, in scadere cu 11%, echivalentul a 600 milioane lei, fata de aceeasi perioada a anului trecut, rezulta din indicatorii agregati publicati de Banca Nationala detalii

Avem tot mai multe carduri si POS-uri si tot mai putine bancomate, dar cash-ul ramane rege

Numarul cardurilor bancare utilizate de romani si a POS-urilor pentru platile in magazine continua sa creasca intr-un ritm sustinut, in timp ce bancomatele (ATM-uri) de la care se pot retrage bani cash (numerar) isi continua declinul, odata cu inchiderea tot mai multor unitati detalii

Banca Transilvania modifica structura de comisioane pentru firme

Banca Transilvania (BT) va modifica structura de comisioane pentru firme din 16 decembrie, odata cu intrarea in vigoare a directivei europene privind platile in euro tip SEPA (zona unica de plati in euro), care impune bancilor romanesti sa aplice pentru platile in euro comisioane identice cu detalii

Banca Transilvania creste de 10 ori mai repede decat BCR si BRD

Banca Transilvania (BT) isi continua ascensiunea remarcabila pe piata bancara din Romania: in primele noua luni si-a majorat activele cu aproape 11%, un ritm de zece ori mai ridicat decat principalii competitori: BCR si BRD, care au crescut cu mai putin de 1%. Mai exact, in timp ce detalii

Ultimele Comentarii