BANCI | Stirea Zilei

Creditarea firmelor s-a revigorat in septembrie, dar ramane sub ritmul de anul trecut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-10-23 19:47

Soldul creditelor in lei acordate de banci firmelor (societati nefinanciare) s-a revigorat in luna septembrie, dar ramane sub ritmul din aceeasi luna a anului trecut, in timp ce creditarea populatiei se mentine constanta, arata datele statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Astfel, finantarile in lei pentru firme au crescut in septembrie cu 1,1 miliarde lei (0,9%) fata de luna precedenta, la 117 miliarde lei, dupa ce in august inregistrasera un avans lunar de doar 0,6 miliarde lei (0,5%).

Ritmul lunar de crestere a creditarii firmelor ramane insa sub nivelul din aceeasi luna a anului trecut, cand era de 1,7 miliarde lei (1,5%).

Pe parcursul ultimului an (septembrie 2018-septembrie 2019), soldul creditelor in lei acordate de banci firmelor a avansat insa mult mai mult fata de anul trecut, cu 7,6 miliarde lei (6,9%), fata de numai 3,3 miliarde lei (3,1%) in perioada septembrie 2017-septembrie 2018.

Comparativ, creditele in lei obtinute de populatie de la banci au crescut cu 11,3 miliarde lei (9,4%) in perioada septembrie 2017-septembrie 2018, adica de trei ori mai mult decat finantarile pentru firme.

In ultimul an (septembrie 2018-septembrie 2019), imprumuturile romanilor s-au mai temperat, in contextul scandalului de la inceputul anului cu introducerea taxei pe active si schimbarea ROBOR cu IRCC, cand bancile s-au aratat reticente sa reia creditarea.

Ulterior, insa, ritmul creditarii a revenit la normal, astfel ca soldul imprumuturilor pentru populatie a avansat in ultimul an cu 9,9 miliarde lei (7,4%), nu departe de performanta din anul precedent, de 9,4%.

 

Taguri: statistici  credite firme  statistici BNR  Credite IMM  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDobanda creditelor de nevoi personale, in scadere la 12,23%

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) la creditele de nevoi personale a scazut in luna aprilie la 12,23%, de la 12,49% cat era in luna martie, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul 23 de astfel de imprumuturi din oferta unui numar de 13 banci. Clasamentul include doar detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit emise de CEC Bank, Libra Bank si Idea Bank au cele mai mici dobanzi dintre ofertele celor 14 banci luate in calcul in clasamentul realizat de Bancherul.ro. Dobanzile practicate de cele trei banci se incadreaza intre 13% la CEC Bank, 14% la Libra Bank si 19% la Idea detalii

Dobanzile pentru un descoperit de card (overdraft) variaza intre 10% si 17%

Dobanzile pentru un credit tip descoperit de card/cont (overdraft) practicate de un numar de 10 dintre cele mai importante banci variaza intre 10% si aproape 17% pe an, conform topului realizat de Bancherul.ro, pe baza informatiilor publicate de banci. Cea mai mica dobanda pentru un detalii

La Raiffeisen Bank nu se mai pot face depozite in lei la ghisee

Dupa ce in 2019 a eliminat din oferta depozitele in euro, Raiffeisen Bank devine acum prima banca din Romania care nu accepta depozite in lei la ghisee si nici pe termene mai scurte de un an. La Raiffeisen Bank se poate face acum un depozit in lei doar din aplicatia de mobile/internet detalii

  

Ultimele Comentarii