BANCI | Stirea Zilei

OTP Bank renunta la reclama inselatoare si intra in clubul bancilor care pot fi date exemple de buna practica in publicitate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-10-20 18:20

OTP Bank a renuntat la reclama inselatoare pentru credite, dupa formula "dobanda de la x%", utilizata recent de mai multe banci, astfel ca a decis sa adauge si nivelul maxim la care poate ajunge dobanda, utilizand formula corecta, "de la x% pana la y%", ceea ce reprezinta un exemplu de buna practica in publicitate, care trebuie sa fie urmat si de restul bancilor sau Institutiilor Financiare Nebancare (IFN).

Si ING Bank, care initial si-a facut si ea reclama la credite cu "dobanda de la x%", a renuntat la aceasta formula, adoptand forma corecta, atat cu nivelul minim, cat si cu cel maxim al dobanzii.

O alta banca, Idea Bank, mentioneaza si ea atat nivelul minim, cat si cel maxim al dobanzii, insa aceasta banca este doar pe jumatate corecta, intrucat in reclame mentine, cu litere mari, formula "dobanda de la x%", si doar dedesubt, cu litere mult mai mici, mentioneaza si nivelul maxim al dobanzii.

In luna aprilie 2019, Bancherul.ro critica OTP Bank pentru ca-si facea reclama la creditul de nevoi personale mentionand doar dobanda cea mai mica, valabila doar in conditii speciale, precum incasarea salariului intr-un cont al bancii sau pentru sume mari: "Credit de nevoi personale, rata fixa cu dobanda fixa de la 8,69%".

"Daca OTP Bank ar fi cinstita cu publicul si cu potentialii clienti, ar trebui sa mentioneze nu doar dobanda cea mai mica, ci si cea mai mare, respectiv 12,99%", scriam atunci.

Acum, OTP Bank are o noua reclama, corecta, de data aceasta, adica atat cu dobanda minima, cat si cu cea maxima: "Credit de nevoi personale cu rata si dobanda fixa de la 8,79% pana la 13,64%". (vezi foto)

Dobanda cea mai mica, de 8,79%, fixa, este valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, in caz contrar fiind mai mare cu doua puncte, adica 10,79%.

La dobanda maxima, de 13,64%, se ajunge "în funcție de profilul clientului și istoricul de creditare", in urma analizei solicitarii de credit, se precizeaza in documentul OTP Bank privind dobanzile, fara alte detalii.

Profilul clientului inseamna, in principal, nivelul veniturilor obtinute si gradul de indatorare, ceea ce inseamna ca dobanda va fi mai mare pentru cei cu venituri mici si invers.

In privinta istoricului de creditare, acesta este verificat de toate bancile la Biroul de Credit, iar daca exista restante inregistrate, atunci banca poate aplica o dobanda mai mare, considerand ca riscul clientului este mai ridicat.

Si alte banci practica formula de dobanda inselatoare "de la x%", printre acestea fiind BCR, BRD sau Alpha Bank. (vezi aici detalii)

 

Taguri: BRD Groupe Societe Generale  ING  reclama inselatoare  OTP Bank  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  Alpha Bank  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiProgramul Prima Casa 2020 a fost lansat: care sunt dobanzile si conditiile in care 10 banci acorda astfel de credite pentru prima locuinta

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) anunta lansarea programului Prima Casa 2020, ceea ce inseamna ca bancile pot trimite la fond dosarele de creditare ale clientilor, in vederea aprobarii garantiilor si apoi a contractelor de credit pentru cumpararea sau detalii

Dublarea platilor la POS-urile Raiffeisen a afectat doar cardurile Visa, nu si cele Mastercard: detalii despre incident (corectat si actualizat)

Doar cardurile Visa, nu si cele MasterCard, utilizate la POS-urile Raiffeisen pentru plata cumparaturilor in magazine, in data de 30 ianuarie 2020, au fost implicate in incidentul care a cauzat dublarea tranzactiilor, ceea ce inseamna ca utilizatorilor de carduri Visa emise de bancile romanesti detalii

CEC Bank lanseaza un produs greu de gasit la alte banci: contul de economii pentru firme

CEC Bank a lansat un cont de economii in lei pentru firme, un tip de produs bancar care se mai regaseste doar la alte doua (Alpha Bank si Garanti Bank) dintre cele mai mari 12 banci romanesti luate in calcul de Bancherul.ro. Contul de economii, spre deosebire de un cont clasic, are detalii

OTP Bank devine putin mai transparenta in oferta de credite ipotecare, dar in continuare isi face reclama incorecta, pentru a ascunde ca are una dintre cele mai mari dobanzi

OTP Bank a schimbat structura de dobanzi pentru creditele ipotecare, care sunt acum putin mai transparente, dar nu in totalitate. Pe de alta parte, banca isi prezinta in continuare incorect costurile acestui imprumut, pentru a ascunde ca are una dintre cele mai mari dobanzi din detalii

Ultimele Comentarii