BANCI | Stirea Zilei

Care banci au reclame inselatoare si care sunt exemple de buna practica

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-10-16 20:19

Directorii de marketing ai mai multor banci au fost cuprinsi de curand de o febra a reclamelor inselatoare, dupa formula "dobanda de la x%", unde dobanda x% este poleita in fel si chip pentru a fi cat mai mica si dotata cu steluta care este un indiciu clar ca acolo se asunde ceva necurat, scris cu litere cat mai mici, sa nu fie observat.

Textul asteriscului dezvaluie, sub lupa, ca dobanda din reclama e valabila, de fapt, doar in anumite conditii speciale, de regula pentru cei care-si incaseaza salariul in contul bancii de la care iau creditul, precum si daca-si fac asigurare sau primesc la pachet inca un produs, precum un card de credit sau un pachet de cont cu card.

De asemenea, dobanzile mici din reclamele inselatoare sunt cele aplicate, in cazul unor banci, pentru sume de bani mai mari, pe cand pentru imprumuturile mai mici, dobanzile sunt mult mai ridicate.

Iar unele banci par sa fi renuntat cu totul la creditul cu dobanda standard, de vreme ce au inceput sa stabileasca dobanzi diferente chiar si in functie de riscul sau profilul clientilor, probabil tot de dragul de a se afisa cu dobanda "de la".

Regula bunei credinte si a corectitudinii obliga insa bancile sa adauge si "pana la", adica sa spuna si pana la ce nivel poate ajunge dobanda. In plus, legea le obliga sa afiseze, cu aceeasi marime a textului si in acelasi camp vizual, toate costurile imprumutului, adica si Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include atat dobanda, cat si comisioanele.

Reclame inselatoare si exemple de buna practica

BCR isi promoveaza pe site-ul propriu creditul ipotecar Casa Mea cu dobanda "de la 5,36%" pe an.

Cu litere mai mici, la descrierea creditului, se precizeaza ca este vorba de o dobanda variabila, "dacă optezi pentru un credit mai mare sau în sumă de 300.000 lei și încasezi salariul în cont la BCR. Pentru un credit mai mic de 300.000 lei, dobânda începe de la 5,63%, dacă încasezi salariul la BCR."

Dobanda creste, deci, la 5,63%. In realitate, in prezent dobanda a crescut la 5,66% (IRCC + 3%), pentru ca indicele IRCC a urcat cu 0,3 puncte, dar informatiile BCR nu au fost inca actualizate.

Dar cat este dobanda daca nu incasezi salariul la BCR? Aflam doar daca facec click pentru a ajunge pe o alta pagina, cu un document PDF atasat, cu dobanzile si comisioanele la credite: 5,96% (IRCC + 3,3%).

BRD isi face reclama la creditul Expresso astfel, pe site-ul propriu: bucura-te de viitor, acum cu dobanda fixa de la 6,99% pentru refinantare*.

Dedesubt, cu un text inca o data mai mic, ilizibil, la steluta, descoperim insa ca dobanda este valabila "pentru credite de peste 75.000 lei, daca incasezi venitul la BRD si refinantezi credite de la alte banci."

Asadar, dobanda fixa de 6,99% e valabila nu doar pentru refinantare, cum scrie cu litere mari, ci si pentru credite mai mari si daca incasezi venitul la banca, dupa cum scrie cu litere invizibile.

Dar pana la ce valoare poate sa ajunga dobanda? Stim de la cat, dar pana la cat? Banca nu spune.

Din linkul catre tabelul cu dobanzile (in limba engleza, astfel incat confuzia creste) aflam ca dobanda pentru sume mai mici urca la 12,59%, deci inca o data mai mare.

Iar daca e vorba de un credit nou, nu de o refinantare, dobanda ajunge la 13,33% si creste la 14,81% fara incasarea salariului la banca.

Dobanda la BRD este, deci, de la 6,99% pana la 14,81%, cum corect ar trebui spus in reclama.

Cetelem afiseaza pe site-ul sau o dobanda de la 8,75% pentru refinantare. Dar dupa ce facem click pe butonul aplica, vedem ca la dobanda apare steluta, indiciul pentru orice reclama inselatoare.

Explicatia stelutei o gasim, fireste, cu litere mai mici, in subsolul paginii, strecurata undeva intr-un exemplu de calcul: procentul de dobanda este fix si se va stabili, pornind de la 8,75% pe an, in functie de valoarea sumei imprumutate. Nu se precizeaza, insa, care sunt dobanzile pentru diferite valori ale creditului, ci doar pentru doua valori: 80.000 de lei, cu dobanda din reclama, de 8,75%, si 40.000 de lei, cu o dobanda de 9,99%.

Cat sunt dobanzile pentru sume mai mici? Cetelem le ascunde.

Nici la simulatorul online de pe site nu aflam care sunt dobanzile pentru creditul dorit, ci doar rata lunara, ceea ce este ilegal, intrucat legea (OUG 50/2010) obliga bacile si IFN-urile sa afiseze toate costurile unui imprumut, cu aceleasi caractere, nu unele mai mari, altele mai mici.

De ce incalca legea Cetelem? Nu am primit raspuns de la reprezentantii bancii franceze, BNP Paribas, care detine marca Cetelem in Romania.

Alte banci care folosesc dobanda inselatoare "de la" sunt Alpha Bank, OTP Bank, Patria Bank.

Exista insa doua banci, ING si Idea Bank, care pot fi exemple de buna practica in marketingul bancar.

Astfel, reclama ING Bank suna asa: "E simplu sa-ti finantezi planurile cu un credit pe repede ´nainte, cand ai dobanda de 7,99%12,49%". Simplu, corect, fara stelute, fara text ilizibil.

Initial, si reclamele ING au mers cu formula inselatoare "de la", insa banca le-a schimbat, si bine a facut.

Idea Bank, desi isi promoveaza cu litere de-o schioapa creditul cu "dobanda fixa de la 9,4%*", cu litere micute mentioneaza si dobanda maxima: "dobanda fixa variaza de la 9,4% pana la 17% in functie de profilul tau socio-demografic si financiar si contine un discount in valoare de 1% pentru virarea salariului prin Idea Bank."

 

Taguri: Patria Bank  BRD Groupe Societe Generale  credite ipotecare  credite de consum  ING Bank  reclama inselatoare  OTP Bank  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  Alpha Bank  BNP Paribas Personal Finance  Idea Bank  Cetelem  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe reclamatii au clientii bancilor si IFN-urilor

Cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor primite pe site-urile Reclamatiibanci.ro, Bancherul.ro si Ghiseulbancar.ro in saptamana 4-10 octombrie s-au referit la probleme in utilizarea aplicatiilor de mobile banking, raportarea restantelor la Biroul de Credit si detalii

BNR urca dobanda la 1,5%, contrar asteptarilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, se la 1,25% la 1,50%, contrar asteptarilor analistilor, care anticipau mentinerea ratei de referinta.
Economistul BCR, Ciprian Dascalu, considera ca BNR va amana in sedinta de astazi noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari. Comunicatul BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
05.10.2021 "Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele: - majorarea ratei detalii

Executarile silite pot fi negociate cu banca in cadrul CSALB

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) anunta ca exista banci care accepta o intelegere amiabila si cu clientii ajunsi in faza de executare silita, din cauza neplatii ratelor la credite. Bancile pot conveni cu clientii angajamente de plată, detalii

Raiffeisen Bank, amendata de ANPC pentru ca nu a respectat un ordin de despagubire a clientilor cu dobanzi majorate la credite

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anuntat, intr-un comunicat, ca a amendat Raiffeisen Bank cu 100.000 de lei pentru ca "in timpul scurs de la termenul pronunțării sentinței definitive a instanței, respectiv 6.02.2020, de aproximativ 1 an și 7 luni – detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Scam Watch

  Pe baza experienței, cred că majoritatea escrocheriilor de întâlniri încep destul de ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii