BANCI | Stirea Zilei

Un milion de romani nu mai pot lua credite de la IFN-uri, din cauza restrictiilor BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-10-06 21:02

Numarul romanilor care se imprumuta la Institutiile Financiare Nebancare (IFN) a scazut cu un milion in ultimii doi ani, din cauza restrictiilor introduse de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Din 2017, IFN-urilor le-au fost impuse de BNR aceleasi conditii de creditare ca cele ale bancilor, astfel ca nu mai pot lua in considerare si veniturile clientilor care nu pot fi dovedite cu acte, iar din acest an nici nu mai pot depasi un grad de indatorare pentru fiecare client de 40% din venituri.

Efectele acestor masuri adoptate de BNR pentru prevenirea supraindatorarii populatiei au fost prezentate de Provident Financial, una dintre cele mai mari IFN-uri care acorda credite populatiei.

Astfel, numarul de imprumuturi noi acordate de Provident s-a injumatatit in 2017, in primul an dupa introducerea obligatiei ca IFN-urile sa acorde credite doar pe baza veniturilor dovedite cu acte, iar numarul creditelor a scazut in continuare si in acest an, dupa plafonarea gradului de indatorare.

Valoarea creditelor noi a scazut astfel la nivelul anilor 2012-2013, cand Provident nu acoperea intreaga tara, ca in prezent.

Numarul de clienti ai Provident a scazut cu peste 160.000 (50%) in ultimii doi ani, dupa introducerea restrictiilor BNR, de la 163.000 in 2016 la 184.000 in prezent.

Directorul general al Provident, Florin Balcan, spune ca impactul normelor BNR asupra companiei sale pot fi considerate reprezentative pentru intreaga piata a IFN-urilor.

Cum Provident are o cota de piata de 15-20%, inseamna ca numarul clientilor IFN-urilor a scazut cu aproximativ un milion in ultimii doi ani.

O parte dintre romanii care nu se mai pot imprumuta la IFN-uri trebuie acum sa recurga la familie, cunoscuti, camatari sau la alte forme de creditare ilegale, ceea ce poate fi o problema sociala, considera Provident, care pregateste un studiu printre clientii sai, in vederea propunerii unor masuri pentru atenuarea efectelor normelor BNR.

Mai ales ca acestea nu au produs o imbunatatire semnificativa a ratei creditelor neperformante ale Provident, care a scazut de la 17% in 2016 la 14% in 2019, comparativ cu 5% cat este a bancilor.

In timp ce riscul clientilor s-a atenuat moderat, riscul afacerii in sine, de acordare de credite, a crescut foarte mult, considera Provident, din cauza impunerii de catre BNR a unui nivel de capitalizare foarte ridicat, comparativ cu cel al bancilor.

Capital descurajant pentru IFN-uri

Incepand din 2017, BNR cere IFN-urilor care acorda imprumuturi cu dobanzi mari ca pentru fiecare 100 de lei imprumutati sa detina capital in valoare de 67 de lei, fata de doar 9 lei in cazul bancilor, ceea ce in opinia Provident reprezinta o descurajare pentru firmele de creditare.

Provident a fost nevoita sa-si majoreze anul trecut capitalul cu 30 milioane lire sterline, echivalentul a 160 milioane lei.

In aceste conditii, orice investitor s-ar gandi serios daca mai este rentabil sa acorde imprumuturi in Romania, spun reprezentantii Provident.

Provident era in 2016, inainte de introducerea restrictiilor BNR, cel mai mare angajator britanic din Romania, cu 4.100 de angajati, insa numarul acestora a scazut cu jumatate, la doar 2.000 in prezent, ca efect al reducerii volumului de afaceri.

 

Taguri: BNR  Banca Nationala a Romaniei  Provident  Institutii Financiare Nebancare (IFN)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCreditele de nevoi personale acordate de banci au dobanzi (DAE) intre 8,47% si 17,11%

Creditele de nevoi personale fara garantii acordate de cele mai mari 15 banci au costuri totale, exprimate prin Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include atat dobanda nominala cat si comisioanele, intre 8,47% si 17,11% pe an, conform analizei realizata de Bancherul.ro. Creditele cu detalii

Banca Transilvania plateste 1.000 de lei celor care-si refinanteaza creditele imobiliare de la alte banci; topul dobanzilor la creditele de refinantare

Banca Transilvania (BT) suporta taxele notariale si de evaluarea imobilului necesare pentru refinantarea creditelor ipotecare de la alte banci, prin virarea in conturile viitorilor clienti a unei sume de 1.000 de lei, in cadrul unei promotii valabile pana la finalul anului. Costurile detalii

Topul bancilor cu cel mai bun curs de schimb valutar euro/leu

Cursurile de schimb valutar euro/leu practicate de bancile romanesti variaza foarte mult de la o banca la alta, in special in cazul platilor cu cardul si online, conform unei analize a cotatiilor pentru schimburile valutare afisate astazi de 15 banci, realizata de Bancherul.ro. Cel mai detalii

OTP Bank isi face reclama inselatoare la creditul ipotecar

OTP Bank isi face reclama inselatoare la creditul ipotecar, cu o dobanda mica, fara a mentiona ca aceasta este valabila doar in anumite conditii, precum incasarea veniturilor intr-un cont al bancii sau incheierea unei asigurari la o firma agreata de banca. Banca maghiara este singura din detalii

Ultimele Comentarii