BANCI | Stirea Zilei

Un milion de romani nu mai pot lua credite de la IFN-uri, din cauza restrictiilor BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-10-06 21:02

Numarul romanilor care se imprumuta la Institutiile Financiare Nebancare (IFN) a scazut cu un milion in ultimii doi ani, din cauza restrictiilor introduse de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Din 2017, IFN-urilor le-au fost impuse de BNR aceleasi conditii de creditare ca cele ale bancilor, astfel ca nu mai pot lua in considerare si veniturile clientilor care nu pot fi dovedite cu acte, iar din acest an nici nu mai pot depasi un grad de indatorare pentru fiecare client de 40% din venituri.

Efectele acestor masuri adoptate de BNR pentru prevenirea supraindatorarii populatiei au fost prezentate de Provident Financial, una dintre cele mai mari IFN-uri care acorda credite populatiei.

Astfel, numarul de imprumuturi noi acordate de Provident s-a injumatatit in 2017, in primul an dupa introducerea obligatiei ca IFN-urile sa acorde credite doar pe baza veniturilor dovedite cu acte, iar numarul creditelor a scazut in continuare si in acest an, dupa plafonarea gradului de indatorare.

Valoarea creditelor noi a scazut astfel la nivelul anilor 2012-2013, cand Provident nu acoperea intreaga tara, ca in prezent.

Numarul de clienti ai Provident a scazut cu peste 160.000 (50%) in ultimii doi ani, dupa introducerea restrictiilor BNR, de la 163.000 in 2016 la 184.000 in prezent.

Directorul general al Provident, Florin Balcan, spune ca impactul normelor BNR asupra companiei sale pot fi considerate reprezentative pentru intreaga piata a IFN-urilor.

Cum Provident are o cota de piata de 15-20%, inseamna ca numarul clientilor IFN-urilor a scazut cu aproximativ un milion in ultimii doi ani.

O parte dintre romanii care nu se mai pot imprumuta la IFN-uri trebuie acum sa recurga la familie, cunoscuti, camatari sau la alte forme de creditare ilegale, ceea ce poate fi o problema sociala, considera Provident, care pregateste un studiu printre clientii sai, in vederea propunerii unor masuri pentru atenuarea efectelor normelor BNR.

Mai ales ca acestea nu au produs o imbunatatire semnificativa a ratei creditelor neperformante ale Provident, care a scazut de la 17% in 2016 la 14% in 2019, comparativ cu 5% cat este a bancilor.

In timp ce riscul clientilor s-a atenuat moderat, riscul afacerii in sine, de acordare de credite, a crescut foarte mult, considera Provident, din cauza impunerii de catre BNR a unui nivel de capitalizare foarte ridicat, comparativ cu cel al bancilor.

Capital descurajant pentru IFN-uri

Incepand din 2017, BNR cere IFN-urilor care acorda imprumuturi cu dobanzi mari ca pentru fiecare 100 de lei imprumutati sa detina capital in valoare de 67 de lei, fata de doar 9 lei in cazul bancilor, ceea ce in opinia Provident reprezinta o descurajare pentru firmele de creditare.

Provident a fost nevoita sa-si majoreze anul trecut capitalul cu 30 milioane lire sterline, echivalentul a 160 milioane lei.

In aceste conditii, orice investitor s-ar gandi serios daca mai este rentabil sa acorde imprumuturi in Romania, spun reprezentantii Provident.

Provident era in 2016, inainte de introducerea restrictiilor BNR, cel mai mare angajator britanic din Romania, cu 4.100 de angajati, insa numarul acestora a scazut cu jumatate, la doar 2.000 in prezent, ca efect al reducerii volumului de afaceri.

 

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Provident  Institutii Financiare Nebancare (IFN)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiLa ce banca refinantam un credit ipotecar, pentru a obtine o rata mai mica?

Creditele ipotecare, spre deosebire de creditele de consum, au dobanzi mult mai reduse si mai uniform distribuite intre banci: cele mai mici sunt la CEC Bank si la Banca Transilvania, cu DAE de 5,3%, iar cele mai mari la OTP Bank (DAE de 6,5%) si BRD (DAE de 6,7%), conform clasamentului intocmit detalii

Creditele pentru locuinte si afaceri continua sa creasca, dar cele pentru consum stagneaza

Creditele acordate de banci populatiei pentru cumpararea de locuinte si-au mentinut ritmul lunar de crestere si in octombrie, dupa cum s-a intamplat si cu finantarile pentru firme, ambele tipuri de imprumuturi fiind stimulate de programe guvernamentale cu garantii de stat: Noua Casa (Prima Casa) detalii

Rezultatele financiare comparative ale primelor sapte banci, la finalul T3 2020

Cele mai mari sapte banci romanesti, care detin fiecare cote de piata de peste 6% din activele totale ale sistemului bancar, iar impreuna aproape 77%, au obtinut la finalul trimestrului trei (T3) din 2020 profituri nete cumulate de 4,187 miliarde lei, reprezentand 93% din castigul sistemului detalii

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile, dupa ce a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanda la dobanda

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile din dobanzi, dupa ce a fost singura banca din Romania care a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanzi, desi OUG 37/2020 ii permitea sa aplice dobanda si pentru dobanzile amanate, adica dobanda la dobanda, asa cum au detalii

Ultimele Comentarii