BANCI | Stirea Zilei

Telekom Banking (Alior Bank) isi face reclama inselatoare la credite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-09-18 18:34

Telekom Banking, denumirea cu care activeaza in Romania banca poloneza Alior Bank, in parteneriat cu firma de telecomunicatii Telekom anunta o noua oferta pentru credite, cu dobanda fixa "incepand de la 7,9%", fara sa spuna si pana la ce valoare poate ajunge dobanda, inca o data mai mare, ceea ce poate fi considerata reclama inselatoare.

Banca mentioneaza doar ca dobanda variaza in functie de suma creditului, de profilul clientului si de istoricul sau de creditare.

Dobanda de 7,9% este valabila, precizeaza banca, pentru creditele de refinantare cu sume egale sau mai mari de 70.000 de lei si cu o conditie: virarea unui venit lunar de minim 2.000 de lei intr-un cont deschis la Telekom Banking.

Cat e dobanda pentru sumele mai mici? Dar daca nu mai incasezi salariul la banca? Nu ni se spune.

Pe site-ul Telekombanking.ro am gasit insa un link catre un document cu dobanzile la credite, in are aflam ca la creditele de refinantare cu dobanda fixa, aceasta variaza intre 7,90% si 14%, adica inca o data mai mare.

Nu exista insa, nici aici, detalii cu privire la conditiile in care se aplica dobanzile mai mari de 7,90%. Doar un exemplu de calcul, pentru dobanda cea mai mica, in care apare si DAE (Dobanda Anuala Efectiva), indicatorul pentru costul total al unui credit, care include atat dobanda, cat si comisioanele.

De fapt, conform legii, (OUG 50 din 2010), DAE ar trebui sa fie pus langa dobanda nominala cu care banca isi face reclama, nu ascuns intr-un document de pe site, astfel ca se poate spune ca Alior Bank incalca legea si in aceasta privinta.

La creditele de refinantare cu dobanda variabila, aceasta incepe de la 9,13% si ajunge la 29,63%, adica de peste trei ori mai mare.

Nu doar Telekom Banking, ci si alte banci, printre care BCR, BRD sau OTP Bank, isi fac reclama inselatoare la credite utilizand formula "dobanda de la...", fara sa mentioneze care este nivelul maxim al dobanzii.

Un exemplu de buna practica in aceste cazuri este ING Bank, care in reclamele la credite mentioneaza atat nivelul minim al dobanzii, cat si cel maxim.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCreditele de nevoi personale acordate de banci au dobanzi (DAE) intre 8,47% si 17,11%

Creditele de nevoi personale fara garantii acordate de cele mai mari 15 banci au costuri totale, exprimate prin Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include atat dobanda nominala cat si comisioanele, intre 8,47% si 17,11% pe an, conform analizei realizata de Bancherul.ro. Creditele cu detalii

Banca Transilvania plateste 1.000 de lei celor care-si refinanteaza creditele imobiliare de la alte banci; topul dobanzilor la creditele de refinantare

Banca Transilvania (BT) suporta taxele notariale si de evaluarea imobilului necesare pentru refinantarea creditelor ipotecare de la alte banci, prin virarea in conturile viitorilor clienti a unei sume de 1.000 de lei, in cadrul unei promotii valabile pana la finalul anului. Costurile detalii

Topul bancilor cu cel mai bun curs de schimb valutar euro/leu

Cursurile de schimb valutar euro/leu practicate de bancile romanesti variaza foarte mult de la o banca la alta, in special in cazul platilor cu cardul si online, conform unei analize a cotatiilor pentru schimburile valutare afisate astazi de 15 banci, realizata de Bancherul.ro. Cel mai detalii

OTP Bank isi face reclama inselatoare la creditul ipotecar

OTP Bank isi face reclama inselatoare la creditul ipotecar, cu o dobanda mica, fara a mentiona ca aceasta este valabila doar in anumite conditii, precum incasarea veniturilor intr-un cont al bancii sau incheierea unei asigurari la o firma agreata de banca. Banca maghiara este singura din detalii

Ultimele Comentarii