BANCI | Stirea Zilei

Telekom Banking (Alior Bank) isi face reclama inselatoare la credite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-09-18 18:34

Telekom Banking, denumirea cu care activeaza in Romania banca poloneza Alior Bank, in parteneriat cu firma de telecomunicatii Telekom anunta o noua oferta pentru credite, cu dobanda fixa "incepand de la 7,9%", fara sa spuna si pana la ce valoare poate ajunge dobanda, inca o data mai mare, ceea ce poate fi considerata reclama inselatoare.

Banca mentioneaza doar ca dobanda variaza in functie de suma creditului, de profilul clientului si de istoricul sau de creditare.

Dobanda de 7,9% este valabila, precizeaza banca, pentru creditele de refinantare cu sume egale sau mai mari de 70.000 de lei si cu o conditie: virarea unui venit lunar de minim 2.000 de lei intr-un cont deschis la Telekom Banking.

Cat e dobanda pentru sumele mai mici? Dar daca nu mai incasezi salariul la banca? Nu ni se spune.

Pe site-ul Telekombanking.ro am gasit insa un link catre un document cu dobanzile la credite, in are aflam ca la creditele de refinantare cu dobanda fixa, aceasta variaza intre 7,90% si 14%, adica inca o data mai mare.

Nu exista insa, nici aici, detalii cu privire la conditiile in care se aplica dobanzile mai mari de 7,90%. Doar un exemplu de calcul, pentru dobanda cea mai mica, in care apare si DAE (Dobanda Anuala Efectiva), indicatorul pentru costul total al unui credit, care include atat dobanda, cat si comisioanele.

De fapt, conform legii, (OUG 50 din 2010), DAE ar trebui sa fie pus langa dobanda nominala cu care banca isi face reclama, nu ascuns intr-un document de pe site, astfel ca se poate spune ca Alior Bank incalca legea si in aceasta privinta.

La creditele de refinantare cu dobanda variabila, aceasta incepe de la 9,13% si ajunge la 29,63%, adica de peste trei ori mai mare.

Nu doar Telekom Banking, ci si alte banci, printre care BCR, BRD sau OTP Bank, isi fac reclama inselatoare la credite utilizand formula "dobanda de la...", fara sa mentioneze care este nivelul maxim al dobanzii.

Un exemplu de buna practica in aceste cazuri este ING Bank, care in reclamele la credite mentioneaza atat nivelul minim al dobanzii, cat si cel maxim.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCreditarea creste in acelasi ritm cu economisirea

Bancile si-au sporit valoarea creditelor acordate populatiei si firmelor in acelasi ritm cu cresterea sumelor de bani depuse in conturile bancare, in trimestrul trei din acest an, conform datelor statistice furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Concret, detalii

Profitul bancilor, in crestere cu 42%

Profitul net al bancilor romanesti a crescut cu 42% comparativ cu anul precedent, la 10,8 miliarde lei, in primele trei trimestre din 2023, conform indicatorilor publicati de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Imbunatatirea castigurilor s-a datorat cresterii detalii

Restructurarea creditelor, principala soluție în negocierile consumatori-bănci prin CSALB

Restructurarea creditelor a fost principala rezolvare găsită de consumatori și bănci în urma negocierilor desfășurate în acest an în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui detalii

Procese cu bancile incepute in instanta, finalizate amiabil la CSALB

Numărul proceselor dintre consumatori și bănci este la cel mai scăzut nivel din 2015, anul înființării Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), anunta institutia intr-un comunicat, in care adauga: Dacă în perioada 2015 - detalii

  

Ultimele Comentarii