BANCI | Stirea Zilei

Cererea de credite si refinantari a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-09-16 17:11

Cererea de credite si refinantari din partea populatiei si firmelor continua sa creasca, ajungand la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, gratie avansului economiei si a veniturilor populatiei.

Astfel, numarul interogarilor de catre banci a bazei de date a Centralei Riscului de Credit (CRC) administrata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru debitorii proprii si potentiali a ajuns in luna iulie la peste 183.000, cu aproape 25.000 (15%) peste nivelul din aceeasi luna a anului trecut, conform statisticilor BNR.

Fata de iulie 2017, numarul interogarilor CRC sunt mai multe cu 57%, iar fata de iulie 2016 cu 91%.

Numarul interogarilor CRC din iulie 2019 este cel mai ridicat din ultimii patru ani. Un nivel mai ridicat s-a inregistrat in martie 2015, de peste 185.000 de interogari.

In baza de date din Centrala Riscului de Credit al BNR bancile raporteaza atat informatiile pozitive despre clientii cu credite mai mari de 20.000 de lei, adica valoarea creditului, cat si restantele inregistrate de acestia la rambursarea imprumuturilor.

Bancile interogheaza (consulta) datele clientilor din baza de date a CRC inainte de acordarea unui nou credit, pentru a calcula gradul de indatorare pentru un nou imprumut, dar si pentru a afla daca exista restante la achitarea acestuia.

Gradul de indatorare a persoanelor fizice, adica valoarea ratelor la credite, a fost stabilita de BNR, de la inceputul acestui an, la maxim 40% din venitul net.

Bancile verifica nu doar CRC, inainte de acordarea unui nou imprumut, ci si baza de date a Biroului de Credit, unde sunt raportate si creditele cu valori mai mici de 20.000 de lei.

Si in sondajul privind creditarea din august 2019 realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), bancile spun ca "cererea populatiei pentru imprumuturile de consum s-a majorat semnificativ", in timp ce "cererea pentru achizitia de locuinte si terenuri a scazut moderat". (vezi aici detalii)

Cererea ridicata pentru imprumuturi a determinat bancilor sa stabileasca un nou record pentru creditele noi in lei acordate populatiei si firmelor (vezi aici detalii).

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCreditele de nevoi personale acordate de banci au dobanzi (DAE) intre 8,47% si 17,11%

Creditele de nevoi personale fara garantii acordate de cele mai mari 15 banci au costuri totale, exprimate prin Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include atat dobanda nominala cat si comisioanele, intre 8,47% si 17,11% pe an, conform analizei realizata de Bancherul.ro. Creditele cu detalii

Banca Transilvania plateste 1.000 de lei celor care-si refinanteaza creditele imobiliare de la alte banci; topul dobanzilor la creditele de refinantare

Banca Transilvania (BT) suporta taxele notariale si de evaluarea imobilului necesare pentru refinantarea creditelor ipotecare de la alte banci, prin virarea in conturile viitorilor clienti a unei sume de 1.000 de lei, in cadrul unei promotii valabile pana la finalul anului. Costurile detalii

Topul bancilor cu cel mai bun curs de schimb valutar euro/leu

Cursurile de schimb valutar euro/leu practicate de bancile romanesti variaza foarte mult de la o banca la alta, in special in cazul platilor cu cardul si online, conform unei analize a cotatiilor pentru schimburile valutare afisate astazi de 15 banci, realizata de Bancherul.ro. Cel mai detalii

OTP Bank isi face reclama inselatoare la creditul ipotecar

OTP Bank isi face reclama inselatoare la creditul ipotecar, cu o dobanda mica, fara a mentiona ca aceasta este valabila doar in anumite conditii, precum incasarea veniturilor intr-un cont al bancii sau incheierea unei asigurari la o firma agreata de banca. Banca maghiara este singura din detalii

Ultimele Comentarii