BANCI | Stirea Zilei

Cererea de credite si refinantari a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-09-16 17:11

Cererea de credite si refinantari din partea populatiei si firmelor continua sa creasca, ajungand la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, gratie avansului economiei si a veniturilor populatiei.

Astfel, numarul interogarilor de catre banci a bazei de date a Centralei Riscului de Credit (CRC) administrata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru debitorii proprii si potentiali a ajuns in luna iulie la peste 183.000, cu aproape 25.000 (15%) peste nivelul din aceeasi luna a anului trecut, conform statisticilor BNR.

Fata de iulie 2017, numarul interogarilor CRC sunt mai multe cu 57%, iar fata de iulie 2016 cu 91%.

Numarul interogarilor CRC din iulie 2019 este cel mai ridicat din ultimii patru ani. Un nivel mai ridicat s-a inregistrat in martie 2015, de peste 185.000 de interogari.

In baza de date din Centrala Riscului de Credit al BNR bancile raporteaza atat informatiile pozitive despre clientii cu credite mai mari de 20.000 de lei, adica valoarea creditului, cat si restantele inregistrate de acestia la rambursarea imprumuturilor.

Bancile interogheaza (consulta) datele clientilor din baza de date a CRC inainte de acordarea unui nou credit, pentru a calcula gradul de indatorare pentru un nou imprumut, dar si pentru a afla daca exista restante la achitarea acestuia.

Gradul de indatorare a persoanelor fizice, adica valoarea ratelor la credite, a fost stabilita de BNR, de la inceputul acestui an, la maxim 40% din venitul net.

Bancile verifica nu doar CRC, inainte de acordarea unui nou imprumut, ci si baza de date a Biroului de Credit, unde sunt raportate si creditele cu valori mai mici de 20.000 de lei.

Si in sondajul privind creditarea din august 2019 realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), bancile spun ca "cererea populatiei pentru imprumuturile de consum s-a majorat semnificativ", in timp ce "cererea pentru achizitia de locuinte si terenuri a scazut moderat". (vezi aici detalii)

Cererea ridicata pentru imprumuturi a determinat bancilor sa stabileasca un nou record pentru creditele noi in lei acordate populatiei si firmelor (vezi aici detalii).

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBNR reduce dobanda la 1,5%, invocand incertitudini extrem de ridicate cauzate de criza COVID-19

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus astazi dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, la 1,5%, pentru a treia oara de la izbucnirea crizei COVID-19, invocand existenta unor incertitudini "extrem de ridicate", in ciuda redresarii economiei dupa "impactul sever" din trimestrul detalii

BNR intarzie sa mai scada dobanda, desi ROBOR la 3 luni a ramas nemiscat in ultima luna iar dobanzile din alte tari vecine sunt mult mai mici, chiar daca inflatia e mai mare ca la noi

Banca Nationala a Romaniei (BNR) intarzie sa reduca din nou dobanda de referinta, pentru a determina o scadere mai ampla a dobanzilor la credite, cu scopul de a ajuta economia sa-si revina din criza COVID-19, desi ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele noi in lei acordate de banci firmelor detalii

ING Bank a dublat iar platile cu cardurile, clientii bancii reclama ca se intampla prea des

ING Bank Romania a avut din nou, in acest sfarsit de saptamana, un incident privind platile cu cardurile, respectiv dublarea platilor, pentru a treia oara in ultimul timp si a doua luna la rand, spre disperarea clientilor bancii, care se plang ca se intampla prea des si acuza banca de detalii

Creditele imobiliare au continuat sa scada si in iunie, dar cele de consum si pentru firme si-au revenit

Valoarea creditelor imobiliare (ipotecare) noi acordate de banci a continuat sa scada si in iunie, a treia luna consecutiv, pe fondul crizei COVID-19 si neaplicarii programului Prima Casa, inca din luna aprilie. In schimb, creditele de consum acordate populatiei sunt la a doua luna la detalii

Ultimele Comentarii