BANCI | Stirea Zilei

Creditarea a explodat in iulie, la un nou record istoric

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-09-02 20:45

Volumul de credite noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor a crescut puternic in luna iulie, mult mai mult comparativ cu lunile precedente, stabilind un record istoric, dupa o stagnare si o scadere in precedentele doua luni, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Astfel, valoarea imprumuturilor noi in lei a avansat in luna iulie cu 41%, echivalentul a 2,2 miliarde lei, fata de nivelul inregistrat in luna precedenta, iunie, cand a stagnat, dupa o scadere in luna mai.

Fata de aceeasi luna a anului trecut, iulie 2018, creditele noi din iulie 2019 au avut o ascensiune de 31%, echivalentul a 1,8 miliarde lei.

Finantarile in lei pentru firme au inregistrat cel mai rapid urcus, cu 64%, echivalentul a 1,4 miliarde lei, fata de luna precedenta, dupa ce in iunie cresterea a fost insignifianta, de 0,1 miliarde lei, iar in mai a avut loc o scadere fata de luna anterioara.

Si creditele pentru consumul populatiei acordate de banci au urcat puternic in luna iulie, cu 29% fata de luna precedenta, la un total de 2,6 miliarde lei, ceea ce reprezinta un record istoric.

In schimb, creditele imobiliare au avut o evolutie modesta, de doar 10%, pe fondul epuizarii garatiilor pentru Prima Casa alocate pentru acest an.

In primele sapte luni ale anului, volumul de credite noi a ajuns la 37 miliarde lei, mai ridicat cu 1,5 miliarde lei (4,2%) fata de acelasi interval al anului precedent, dupa ce in primele sase luni era in scadere usoara, cu 0,6%, echivalentul a 0,2 miliarde lei.

In concluzie, creditarea in lei stabileste noi recorduri, in ciuda (sau datorita) introducerii restrictiilor BNR privind gradul de indatorare si a taxei pe active.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCetelem este acuzata de clienti ca le trimite carduri de credit fara acordul lor, pe care nu le mai pot inchide si sunt raportati la Biroul de Credit sau chiar executati silit

Cetelem, Institutia Financiara Nebancara (IFN) care apartine de banca franceza BNP Paribas, este acuzata de clienti ca le emite, fara acordul lor, carduri de credit, pe langa imprumuturile obtinute de regula in cadrul diverselor magazine, dupa care se chinuie sa le inchida sau ajung in situatia detalii

Cererea de credite si refinantari a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani

Cererea de credite si refinantari din partea populatiei si firmelor continua sa creasca, ajungand la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, gratie avansului economiei si a veniturilor populatiei. Astfel, numarul interogarilor de catre banci a bazei de date a Centralei Riscului de detalii

Topul creditelor de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

Volumul creditelor de nevoi personale acordate de banci a atins un nou record istoric, datorita cresterii puternice a cererii de noi imprumuturi din partea populatiei si a dobanzilor in scadere, pe fondul semnalelor de usoara relaxare a politicii monetare transmise de BNR, dar si a competitiei detalii

Bancile mari vor avea nevoie si anul viitor de capital suplimentar pentru riscul sistemic

Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala (CNSM), condus de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, din care mai fac parte reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Ministerului Finantelor Publice si Fondului de Garantare a Depozitelor detalii

Ultimele Comentarii