BANCI | Analiza

Avem tot mai putine bancomate pentru a scoate bani cash si tot mai multe POS-uri pentru platile cu cardul si, daca nu stiati, pentru retrageri de numerar (cash-back)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-08-24 13:59

Bancile continua sa-si reduca reteaua de unitati si implicit scade permanent si numarul bancomatelor (ATM) la care putem retrage numerar (cash) cu cardul, in timp ce POS-urile la care se pot efectua plati cu cardul sau cu telefonul, in magazine sau online, si, daca nu stiati, si pentru retrageri de numerar (cash-back), continua sa se inmulteasca vertiginos.

Astfel, numarul ATM-urilor a scazut cu 106 unitati in trimestrul doi al acestui an, la un total de 10.547 de bancomate, in timp ce numarul de POS-uri s-a majorat substantial, cu 10.245 de unitati, la 219.132 de unitati in total, conform datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In total, in primul semestru al acestui an, numarul POS-urilor a crescut cu 14.760 de unitati, fata de doar 3.048 in aceeasi perioada a anului trecut si 10.438 in tot anul trecut, 2018.

Si de la POS-uri putem scoate bani

De la inceputul anului trecut a intrat in vigoare legea cash-back, care obliga magazinele cu cifre de afaceri anuale de peste 50.000 de euro (adica vanzari de aproximativ 135 de euro zilnic, inclusiv in week-end), precum si institutiile publice care incaseaza impozite, taxe sau amenzi si furnizorii de servicii de utilitate publica, sa-si instaleze POS-uri pentru plata cumparaturilor cu cardul, precum si pentru eliberarea de numerar (avans in numerar), la solicitarea utilizatorilor de carduri.

Avansul in numerar se acorda odata cu initierea operatiunii de plata cu cardul a produselor sau serviciilor, iar valoarea sumei retrasa de pe card nu poate depasi 200 de lei.

Initial, legea obliga si magazinele mici, mai exact cele cu cifre de afaceri de peste 10.000 de euro anual (27 de euro zilnic) sa-si instaleze POS-uri, cu scopul declarat de sustinatorii cash-back, organizatiile de carduri Visa si MasterCard, de a creste gradul de utilizare a cardurilor si in mediul rural.

Dar la numai trei luni de la intarea in vigoare a legii, aceasta a fost modificata de parlamentarii PSD, care au invocat costurile ridicate ale utilizarii POS-urilor de catre magazinele mici, astfel incat pragul cifrei de afaceri pentru magazinele obligate sa introduca POS-uri a fost majorat la 50.000 de euro pe an.

Reprezentantii MasterCard au declarat ca astfel doar o treime dintre magazinele din mediul rural vor fi obligate sa-si instaleze POS-uri. (vezi aici detalii)

Retragerea de bani de la POS-uri reprezinta o alternativa viabila la bancomate, care sunt mult mai costisitoare pentru banci si care oricum nu prea se gasesc in mediul rural.

Numai ca la un an de la adoptarea legii cash-back, putina lume stie ca poate sa scoata bani si de la POS-uri, intrucat nici bancile, nici Visa sau MasterCard, nu au promovat acest nou serviciu.

Comentarii

RADULESCU MARCEL
legea cash-back nu se aplica.
Cine verifica daca legea cash-back se respecta?! Dracu! De exemplu, benzinariile din Capitala nici n-au auzit de ea, cel putin asa motiveaza!Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaBiletele la ordin neplatite de firme, un indicator pentru blocajul financiar, au scazut la un nivel normal, dupa doua luni de crestere in perioada pandemiei

Biletele la ordin emise de firme clientilor, dar neplatite ulterior de banci, din lipsa de fonduri (refuzuri de plata), un indicator pentru blocajul financiar, au scazut la un nivel normal, dupa doua luni de crestere in perioada pandemiei, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei detalii

Creditele noi in lei acordate de banci au scazut cu 35% in aprilie, prima luna de izolare din timpul pandemiei de coronavirus

In aprilie, prima luna completa de izolare din timpul starii de urgenta pentru combaterea coronavirusului, declarata in 16 martie, creditele noi in lei obtinute de la banci de populatie si firme au scazut cu 35%, echivalentul a 2 miliarde lei, fata de aceeasi luna a anului precedent, detalii

Salt urias privind adoptia online bankingului, stimulat de criza COVID-19 (Trenduri pe piata de payments din Romania generate de pandemie - White Paper realizat de Banca Transilvania)

Martie şi aprilie, având în vedere noul mod de viaţă al românilor adus de starea de urgenţă, a fost o perioadă care a schimbat comportamente şi obiceiuri de consum şi, odată cu acestea, modul de a face banking, se arata intr-o analiza (White Paper) publicata de Banca detalii

A treia forma a legii privind darea in plata (77/2016) a fost adoptata de Parlament

Legea Zamfir/Piperea privind darea in plata a creditelor ipotecare (Legea de modificare a Legii nr. 77/2016) a fost adoptata de Parlament intr-o nou forma modificata, a treia, dupa ce Curtea Constitutionala a decis, la finalul lui 2019, ca o mare parte dintre prevederile acesteia sunt detalii

Ultimele Comentarii