BANCI | Analiza

Avem tot mai putine bancomate pentru a scoate bani cash si tot mai multe POS-uri pentru platile cu cardul si, daca nu stiati, pentru retrageri de numerar (cash-back)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-08-24 13:59

Bancile continua sa-si reduca reteaua de unitati si implicit scade permanent si numarul bancomatelor (ATM) la care putem retrage numerar (cash) cu cardul, in timp ce POS-urile la care se pot efectua plati cu cardul sau cu telefonul, in magazine sau online, si, daca nu stiati, si pentru retrageri de numerar (cash-back), continua sa se inmulteasca vertiginos.

Astfel, numarul ATM-urilor a scazut cu 106 unitati in trimestrul doi al acestui an, la un total de 10.547 de bancomate, in timp ce numarul de POS-uri s-a majorat substantial, cu 10.245 de unitati, la 219.132 de unitati in total, conform datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In total, in primul semestru al acestui an, numarul POS-urilor a crescut cu 14.760 de unitati, fata de doar 3.048 in aceeasi perioada a anului trecut si 10.438 in tot anul trecut, 2018.

Si de la POS-uri putem scoate bani

De la inceputul anului trecut a intrat in vigoare legea cash-back, care obliga magazinele cu cifre de afaceri anuale de peste 50.000 de euro (adica vanzari de aproximativ 135 de euro zilnic, inclusiv in week-end), precum si institutiile publice care incaseaza impozite, taxe sau amenzi si furnizorii de servicii de utilitate publica, sa-si instaleze POS-uri pentru plata cumparaturilor cu cardul, precum si pentru eliberarea de numerar (avans in numerar), la solicitarea utilizatorilor de carduri.

Avansul in numerar se acorda odata cu initierea operatiunii de plata cu cardul a produselor sau serviciilor, iar valoarea sumei retrasa de pe card nu poate depasi 200 de lei.

Initial, legea obliga si magazinele mici, mai exact cele cu cifre de afaceri de peste 10.000 de euro anual (27 de euro zilnic) sa-si instaleze POS-uri, cu scopul declarat de sustinatorii cash-back, organizatiile de carduri Visa si MasterCard, de a creste gradul de utilizare a cardurilor si in mediul rural.

Dar la numai trei luni de la intarea in vigoare a legii, aceasta a fost modificata de parlamentarii PSD, care au invocat costurile ridicate ale utilizarii POS-urilor de catre magazinele mici, astfel incat pragul cifrei de afaceri pentru magazinele obligate sa introduca POS-uri a fost majorat la 50.000 de euro pe an.

Reprezentantii MasterCard au declarat ca astfel doar o treime dintre magazinele din mediul rural vor fi obligate sa-si instaleze POS-uri. (vezi aici detalii)

Retragerea de bani de la POS-uri reprezinta o alternativa viabila la bancomate, care sunt mult mai costisitoare pentru banci si care oricum nu prea se gasesc in mediul rural.

Numai ca la un an de la adoptarea legii cash-back, putina lume stie ca poate sa scoata bani si de la POS-uri, intrucat nici bancile, nici Visa sau MasterCard, nu au promovat acest nou serviciu.

Comentarii

RADULESCU MARCEL
legea cash-back nu se aplica.
Cine verifica daca legea cash-back se respecta?! Dracu! De exemplu, benzinariile din Capitala nici n-au auzit de ea, cel putin asa motiveaza!Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaCate reclamatii primeste BRD de la clienti si cum se solutioneaza

BRD Groupe Societe Generale publica in premiera cate reclamatii a primit din partea clientilor nemultumiti de serviciile bancii si in cat timp a raspuns banca la diversele solicitari pentru rezolvarea problemelor. De asemenea, BRD dezvaluie si cate cereri de mediere a conflictelor cu detalii

OTP Bank si-a dublat ritmul de crestere al creditarii

OTP Bank Romania si-a dublat ritmul de crestere al creditarii, atat la nivel trimestrial, cat si anual, conform raportului bancii-mama din Ungaria cu rezultatele financiare dupa primele noua luni ale anului. OTP Bank deruleaza de cateva luni campanii agresive de promovare a creditelor de detalii

Raiffeisen Bank are comentarii negative si critici de la majoritatea clientilor la o postare pe Facebook

Majoritatea comentariilor la o postare a Raiffeisen Bank pe Facebook, in care-si face reclama la depozite, sunt negative si critice la adresa bancii, considerata a fi de neincredere. Astfel, dintr-un numar de 22 de comentarii, 17 reprezinta aprecieri negative sau critici cu privire la detalii

BNR: suntem pregatiti sa aparam leul, daca se va deprecia prea mult, din cauza deficitelor gemene si tensiunilor externe, dar este inevitabila o corectie bugetara

Deficitele gemene (de cont curent si bugetar) si tensiunile externe determina Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa se pregateasca pentru o interventie pe piata valutara si cea monetara, pentru a apara leul, daca acesta se va deprecia prea tare, se arata in minuta sedintei de politica monetara din detalii

Ultimele Comentarii

 • Credit ipotecar

  Buna ziua,eu si sotu lucrez in Anglia de 5 ani si la ultumul loc de munca eu am 4 ani vechime iar ... detalii

 • Credit

  Buna ziua Ce se intampla cu clientii băncii Credit Europe Bank care au credit ipotecar in CHF ... detalii

 • Credit

  Buna ziua Ce se intampla cu clientii băncii Credit Europe Bank care au credit ipotecar in CHF ... detalii

 • Avertizari!

  BNR se arata din ce in ce mai ingrijorata cu situatia fiscala si cu previziunile economiei de o ... detalii

 • Atitudine de Banca Centrala!

  Bancile comerciale functioneaza in cadrul reglementat de lege si de normele impuse de BNR. Nu i-o ... detalii