BANCI | Analiza

Avem tot mai putine bancomate pentru a scoate bani cash si tot mai multe POS-uri pentru platile cu cardul si, daca nu stiati, pentru retrageri de numerar (cash-back)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-08-24 13:59

Bancile continua sa-si reduca reteaua de unitati si implicit scade permanent si numarul bancomatelor (ATM) la care putem retrage numerar (cash) cu cardul, in timp ce POS-urile la care se pot efectua plati cu cardul sau cu telefonul, in magazine sau online, si, daca nu stiati, si pentru retrageri de numerar (cash-back), continua sa se inmulteasca vertiginos.

Astfel, numarul ATM-urilor a scazut cu 106 unitati in trimestrul doi al acestui an, la un total de 10.547 de bancomate, in timp ce numarul de POS-uri s-a majorat substantial, cu 10.245 de unitati, la 219.132 de unitati in total, conform datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In total, in primul semestru al acestui an, numarul POS-urilor a crescut cu 14.760 de unitati, fata de doar 3.048 in aceeasi perioada a anului trecut si 10.438 in tot anul trecut, 2018.

Si de la POS-uri putem scoate bani

De la inceputul anului trecut a intrat in vigoare legea cash-back, care obliga magazinele cu cifre de afaceri anuale de peste 50.000 de euro (adica vanzari de aproximativ 135 de euro zilnic, inclusiv in week-end), precum si institutiile publice care incaseaza impozite, taxe sau amenzi si furnizorii de servicii de utilitate publica, sa-si instaleze POS-uri pentru plata cumparaturilor cu cardul, precum si pentru eliberarea de numerar (avans in numerar), la solicitarea utilizatorilor de carduri.

Avansul in numerar se acorda odata cu initierea operatiunii de plata cu cardul a produselor sau serviciilor, iar valoarea sumei retrasa de pe card nu poate depasi 200 de lei.

Initial, legea obliga si magazinele mici, mai exact cele cu cifre de afaceri de peste 10.000 de euro anual (27 de euro zilnic) sa-si instaleze POS-uri, cu scopul declarat de sustinatorii cash-back, organizatiile de carduri Visa si MasterCard, de a creste gradul de utilizare a cardurilor si in mediul rural.

Dar la numai trei luni de la intarea in vigoare a legii, aceasta a fost modificata de parlamentarii PSD, care au invocat costurile ridicate ale utilizarii POS-urilor de catre magazinele mici, astfel incat pragul cifrei de afaceri pentru magazinele obligate sa introduca POS-uri a fost majorat la 50.000 de euro pe an.

Reprezentantii MasterCard au declarat ca astfel doar o treime dintre magazinele din mediul rural vor fi obligate sa-si instaleze POS-uri. (vezi aici detalii)

Retragerea de bani de la POS-uri reprezinta o alternativa viabila la bancomate, care sunt mult mai costisitoare pentru banci si care oricum nu prea se gasesc in mediul rural.

Numai ca la un an de la adoptarea legii cash-back, putina lume stie ca poate sa scoata bani si de la POS-uri, intrucat nici bancile, nici Visa sau MasterCard, nu au promovat acest nou serviciu.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaUn numar de 272.000 de noi carduri au fost emise de banci in prima jumatate a anului

Bancile au emis in primul semestru al anului 272.000 de noi carduri, numarul total al acestora ajungand la 17,7 milioane, conform statisticilor realizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Numarul cardurilor active a ajuns la 13,6 milioane, cu 403.000 mai multe decat la finalul lui detalii

Cinci banci au lansat aplicatii de plati cu telefonul mobil

Dupa Banca Transilvania (BT) si ING, primele banci care au lansat aplicatii de plati cu telefonul mobil la POS-urile magazinelor, clientii altor trei banci ofera acum acest serviciu: BCR, Unicredit si Raiffeisen Bank. Trei banci, BT, Raiffeisen si ING, permit atat platile cu telefoanele detalii

BNR a supus bancile la teste de stres si a constatat ca pot face fata unei noi crize, insa profiturile ridicate din prezent s-ar evapora

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a supus bancile unui test de stres pentru a vedea cum pot face fata unei crize care ar determina scaderea cu 1% a PIB-ului pe o perioada de recesiune de patru ani. Rezultatele au arata ca desi capitalul bancilor s-ar diminua substantial, deficitul de capital ar detalii

Dobanzile la creditele pentru firme continua sa creasca

Dobanda medie la creditele in lei acordate de banci firmelor a urcat in luna mai la 6,36%, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, conform statisticilor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). In functie de tipul creditelor (vezi tabelul), cel mai ridicat nivel de detalii

Ultimele Comentarii