BANCI | Stirea Zilei

Banca Transilvania ar putea plati o taxa pe active de 90 milioane lei in acest an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-08-21 22:22

Banca Transilvania (BT) estimeaza ca in acest an va plati statului o taxa pe active in jurul a 90 milioane lei, pentru ca ritmul de crestere a creditarii, desi unul solid, ar putea ramane sub plafonul impus de lege pentru a fi scutita de taxa, in timp ce marja de dobanda practicata este sub limita stabilita in OUG 114 din 2018 privind introducerea taxei pe activele bancilor.

BT estimase anterior ca taxa pe active se va ridica la 136 milioane lei.

BCR, a doua mare banca romaneasca, a calculat o taxa de 95 milioane lei, BRD, a treia banca dupa marimea activelor, a prognozat o valoare a taxei de 79 milioane lei, iar ING, pe locul sase in topul bancilor, a comunicat o taxa de 57 milioane lei (vezi aici detalii).

BT a anuntat ca va achita in 25 august o taxa pe active de aproximativ 90,5 milioane lei, conform calculelor preliminare aferente rezultatelor obtinute in primul semestru al anului, urmand ca valoarea finala a taxei pentru intregul an sa fie stabilita anul viitor, pana in 25 agust 2020, in functie de rezultatele de la sfarsitul acestui an, conform prevederilor legale.

BT se asteapta ca taxa pe active pe care o va achita pentru intregul an sa nu fie mai mare de aproximativ 90 de milioane de lei, pentru ca va beneficia de deduceri importante stabilite de lege pentru cresterea creditarii si marja de dobanda.

BT, cea mai mare banca romaneasca, a obtinut in primul semestru al anului cel mai mare profit net dintre bancile romanesti, de 848 milioane lei. Banca a anuntat ca daca ar inregistra efectul taxei asupra profitului in primul semestru, acesta ar scadea cu 38 milioane lei (4,5%), la 810 milioane lei.

BT va plati taxa aferenta primului semestru pentru ca a avut o crestere a creditarii de 3,7%, putin sub nivelul de 4%, reprezentand jumatate din plafonul de 8% stabilit de lege pentru ca bancile sa fie scutite de plata taxei pentru prima jumatate a anului.

In privinta marjei de dobanda, nivelul practicat de BT este in jur de 3,5%, sub limita de 4% impusa de lege. 

Oficialii BT spun ca in aceste conditii se asteapta ca taxa ce va trebui achitata pentru intregul an se va situa in jurul a 90 de milioane de lei.

Directorul general al BT, Omer Tetik, mentioneaza ca banca nu va cauta sa atinga tinta de creditare impusa de lege, de 8%, doar pentru a scapa de taxa, ci va continua sa acorde imprumuturi ca si pana acum, conform strategiei sale de piata si politicii privind riscul de credit.

"Nu ne concentram pe atingerea tintei de creditare de 8%, doar pentru a beneficia de scutirea taxei, vom acorda credite in functie de evolutia pietei si de nivelul cererii din partea clientilor eligibili, conform apetitului nostru de risc, nu vrem sa fim agresivi", spune seful BT.

Cu alte cuvinte, BT nu are de gand sa relaxeze conditiile de creditare, cu scopul de a-si majora volumul de imprumuturi, pentru a nu fi nevoita mai tarziu sa piarda mai mult in urma nerambursarii creditelor de catre clienti decat din taxa pe active.

Tetik estimeaza ca BT va inregistra in acest an o crestere a creditarii in jurul a 7%, avand in vedere ca in a doua parte a anului, mai cu seama in ultimul trimestru, se acorda cele mai multe imprumuturi.

Daca BT va atinge o crestere a creditarii de peste 8%, atunci taxa ar putea scadea cu o treime.

In prima parte a anului, BT a reusit sa-si majoreze totalul activelor, care includ creditele, intr-un ritm de 5% fata de anul precedent, cu mult peste media sistemului bancar, care a fost de doar 1,7%.

"Optimismul nostru prudent s-a dovedit corect, realist, dupa clarificarea problemei cu taxa pe active, de la inceputul anului, astfel ca am reusit sa ne majoram activele cu 5%, doar organic, fara preluari, mentinand indicatori solizi de solvabilitate si de lichiditate", precizeaza Tetik.

"Dupa aparitia taxei bancare, a trebuit sa revizuim bugetul si estimarile, dar dupa un bun dialog cu toate partile implicate si finalizarea formei finale a taxei, am putut sa ne concentram pe activitatea noastra, iar datorita retelei extinse a Bancii Transilvania si performantelor angajatilor, am obtinut rezultate foarte bune", a adaugat seful BT.

El a mentionat ca banca sa va avea si in acest an un cost al riscului redus, sub 1%, nivelul normal care ar urma sa fie atins pe parcursul anului viitor.

In privinta raportului cost/venit, in acest an se va mentine in jurul a 45-46%, iar anul viitor ar putea sa scada spre tinta de 43%.

 

Taguri: BRD  BT  Banca Transilvania  Omer Tetik  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCreditele de nevoi personale acordate de banci au dobanzi (DAE) intre 8,47% si 17,11%

Creditele de nevoi personale fara garantii acordate de cele mai mari 15 banci au costuri totale, exprimate prin Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include atat dobanda nominala cat si comisioanele, intre 8,47% si 17,11% pe an, conform analizei realizata de Bancherul.ro. Creditele cu detalii

Banca Transilvania plateste 1.000 de lei celor care-si refinanteaza creditele imobiliare de la alte banci; topul dobanzilor la creditele de refinantare

Banca Transilvania (BT) suporta taxele notariale si de evaluarea imobilului necesare pentru refinantarea creditelor ipotecare de la alte banci, prin virarea in conturile viitorilor clienti a unei sume de 1.000 de lei, in cadrul unei promotii valabile pana la finalul anului. Costurile detalii

Topul bancilor cu cel mai bun curs de schimb valutar euro/leu

Cursurile de schimb valutar euro/leu practicate de bancile romanesti variaza foarte mult de la o banca la alta, in special in cazul platilor cu cardul si online, conform unei analize a cotatiilor pentru schimburile valutare afisate astazi de 15 banci, realizata de Bancherul.ro. Cel mai detalii

OTP Bank isi face reclama inselatoare la creditul ipotecar

OTP Bank isi face reclama inselatoare la creditul ipotecar, cu o dobanda mica, fara a mentiona ca aceasta este valabila doar in anumite conditii, precum incasarea veniturilor intr-un cont al bancii sau incheierea unei asigurari la o firma agreata de banca. Banca maghiara este singura din detalii

Ultimele Comentarii