BANCI | Stirea Zilei

Profitul sistemului bancar scade cu un sfert fata de anul trecut, din cauza pierderilor BCR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-08-20 22:15

Sectorul bancar a obtinut in primul semestru al anului un profit net de aproximativ 2,8 miliarde lei, in scadere cu aproape un sfert (23%), echivalentul a 825 milioane lei, fata de castigul obtinut in acelasi interval al anului precedent, cand s-a ridicat la 3,6 miliarde lei, conform calculelor Bancherul.ro realizate pe baza datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Diminuarea profitului bancilor este pricinuita de pierderea de aproape 21 milioane lei inregistrata de BCR, din cauza procesului pierdut cu Curtea de Conturi, in cazul bancii pentru locuinte, banca urmand sa restituie statului primele incasate de clientii care au incheiat contracte de economisire-creditare tip bauspar.

La restul bancilor mari, profiturile au continuat sa creasca, desi intr-un ritm mai temperat: cu 9% la Banca Transilvania, la 942 milioane lei, si cu 4% la BRD, la 786 milioane lei.

In aceste conditii, indicatorul privind rentabilitatea activelor (ROA - Return On Assets) s-a prabusit la 1,21% in iunie 2019, de la 1,60% in martie, cea mai mica valoare din decembrie 2016, cand a fost 1,08%.

Rentabilitatea capitalurilor (ROE - Return on Equity) a continuat sa scada, pentru al treilea trimestru consecutiv, la 11,28% in iunie, de la 14,49% in martie si 14,58% in decembrie 2018.

Pe de alta parte, rata rentabilitatii activitatii de baza, calculata ca raportul dintre veniturile si cheltuielile operationale, asadar fara provizioanele de risc, a urcat la 183% in iunie, de la 167% in martie, peste nivelul din iunie 2018, cand era 178%.

Activele bancilor au crescut mai mult decat anul trecut, in ciuda taxei

Activele nete ale sistemului bancar au crescut in trimestrul doi din 2019 cu 6,9 miliarde lei (1,5%), la 458,8 miliarde lei, un ritm de trei ori mai ridicat decat in acelasi interval al anului trecut, cand cresterea activelor a fost de doar 2,8 miliarde lei (0,6%).

Asta dupa ce in primul trimestru din 2019 cresterea activelor a stagnat, din cauza scandalului cu taxa pe active.

Dupa ce situatia s-a clarificat iar taxa a fost considerata acceptabila de catre BNR, bancile au recuperat in trimestrul doi.

Astfel ca in primul semestru al anului, activele bancare au sporit cu 7,6 miliarde lei (1,7%), un ritm usor superior fata de aceeasi perioada a anului precedent, cand avansul a fost de 6,8 miliarde lei (1,6%).

Avansul de 1,7% a activelor bancare in primul semestru este cu mult sub ritmul de crestere a PIB-ului, de 4,4%, ceea ce inseamna ca intermedierea financiara, cea mai scazuta din Europa, continua sa se diminueze in Romania.

In acelasi timp, depozitele romanilor in banci continua sa creasca mai mult decat creditele, astfel ca raportul credite/depozite a a scazut in iunie la 74,69%, de la 74,80% in martie.

Rata creditelor neperformante a scazut in iunie 2019 la 4,74%, de la 4,90% in martie.

Indicatorul de solvabilitate a coborat si el usor, la 19,60% la finalul lunii iunie, de la 19,98% in martie.

 

Taguri: BRD Groupe Societe Generale  Indicatori sistem bancar  statistici BNR  reclamatie Vodafone  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiLa care banca refinantez un card de credit cu dobanda mare?

Dobanda la cardurile de credit difera foarte mult de la o banca la alta, astfel ca optiunea de refinantare a unui card cu dobanda mare la o banca unde rata este mai mica poate aduce economii importante de bani. Dobanzile la cardurile de credit variaza intre 13% la CEC Bank si 29% la OTP detalii

Dobanda Anuala efectiva (DAE) la creditele de nevoi personale a scazut la 12,49%

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) medie la creditele de nevoi personale a scazut la 12,49%, de la 12,77% in urma cu o luna, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul 24 de tipuri de astfel de imprumuturi din oferta a 15 banci. Costul creditelor a scazut datorita detalii

DAE medie la creditele ipotecare a scazut la 5,75%

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) pentru un credit ipotecar a scazut in luna februarie 2021 la o medie de 5,75%, de la 5,81% luna anterioara, conform topului realizat de Bancherul.ro care include 28 de tipuri de astfel de imprumuturi, acordate de 16 dintre cele mai mari banci. DAE este detalii

Pentru Banca Transilvania, 2020 a fost anul rezistentei si solidaritatii in pandemia coronavirusului, iar 2021 va fi anul relansarii economice

Pentru Banca Transilvania (BT), cea mai mare banca din Romania, detinuta in proportie de 70% de firme si persoane fizice romanesti, anul 2020, al pandemiei coronavirusului Sars-cov 2, a fost unul al rezistenţei şi solidarităţii, în care banca a lansat propriile măsuri pentru detaliiUltimele Comentarii