BANCI | Stirea Zilei

Statul provoaca pierderi BCR, obligata sa achite o taxa pe active si sa ramburseze prima acordata clientilor bancii pentru locuinte

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-07-31 21:24

BCR a inregistrat o pierdere de aproape 21 milioane lei in primul semestru al anului, din cauza provizionului pentru rambursarea primei de stat acordate clientilor BCR Banca Pentru Locuinte, in urma pierderii procesului cu Curtea de Conturi. Banca va trebui sa achite si o taxa pe active.

BCR a anuntat astazi ca profitul sau operational a crescut cu aproape 11% in prima jumatate a acestui an comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, la 822 milioane lei, la care s-a adaugat un castig de aproape 89 milioane lei din recuperari de credite neperformante, astfel ca in total banca ar fi trebuit sa inregistreze un profit brut in primul semestru de 911 milioane lei, mai mare cu 140 milioane lei (18%) fata de anul trecut.

BCR a raportat insa o pierdere de 20,8 milioane lei, motivata de banca prin “constituirea unui provizion exceptional legat de activitatea BCR Banca pentru Locuinte”.

Erste Group, actionarul majoritar al BCR, a anuntat, la finalul lunii iunie, ca va constitui un provizion semnificativ, de 230 milioane euro (aproximativ un miliard de lei), dupa ce BCR Banca Pentru Locuinte (Bpl) a pierdut definitiv, la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei (ICCJ), procesul impotriva Curtii de Conturi in care a contestat decizia acesteia de la finalul lui 2015 ca banca sa restituie statului primele acordate clientilor, in valoare de pana la 250 de euro anual, reprezentand 25% din economiile acestora, in vederea obtinerii unui credit pentru renovarea sau construirea unei locuinte.

In urma deciziei definitive a ICCJ, banca va fi nevoita sa ramburseze la bugetul de stat primele de stat acordate anterior clientilor.

BCR nu a precizat, in comunicatul de astazi privind rezultatele financiare, care este valoarea provizionului constituit pentru banca pentru locuinte (BCR BpL), insa pierderea de aproape 21 milioane lei raportata in conditiile unui profit brut de 911 milioane lei arata ca banca a constituit provizionul de aproximativ un milliard de lei pe care l-a anuntat banca-mama Erste Group.

Cu toate acestea, seful Erste Bank, Andreas Treichl, a declarat astazi, in cadrul intalnirii cu analistii, ca provizionul constituit pentru BCR BpL se ridica la doar 150 milioane euro, fara sa fie chestionat cu privire la diferenta dintre valoarea provizionului anuntat anterior si cel indicat acum.

Mai mult, Treichl a spus ca este „99% sigur” ca nu va fi nevoie de o suplimentare a acestui provizion, tinand sa adauge ca „vom face totul pentru a-l recupera”.

BCR a anuntat, dupa pierderea procesului cu Curtea de Conturi, ca va continua sa-si caute dreptate in justitie, „atât prin acțiuni legale în România, cât și la curțile internaționale.” (vezi aici detalii)

BCR va plati o taxa pe active de 20 milioane euro

O alta cheltuiala impusa de stat BCR este cea privind taxa pe active.

Seful Erste Bank, Andreas Treichl, a declarat astazi ca valoarea taxei bancare pe care o va plati BCR se ridica la 20 milioane euro pentru primul semestru al anului, insa va fi inregistrata in contabilitatea bancii abia in trimestrul al treilea.

Valoarea taxei este de 0,4% din anumite active ale bancilor, in principal creditele acordate clientilor, cu exceptia celor garantate de stat, precum Prima Casa.

Bancile isi pot reduce cu 50% valoarea taxei daca-si majoreaza soldul de credite cu 8% fata de anul precedent si cu inca 50% daca practica marje de dobanda (diferenta dintre dobanda la credite si cea la depozite) sub 4% pe an.

BCR a anuntat in comunicat (vezi comunicatul mai jos) ca si-a majorat soldul creditelor cu 3,8% in primul semestru, putin sub pragul de 4% impus in taxa bancara la jumatatea anului, in atingerea tintei de 8%, pentru a putea beneficia de reducerea taxei.

In privinta marjei de dobanda, conform informatiilor Erste Bank, BCR avea o marja de 3,44% in trimestrul doi din acest an, in crestere de la 3,14% in acelasi interval al anului precedent.

BCR nu mentioneaza insa nimic in comunicat cu privire la taxa pe active sau la marja de dobanda.

Comunicatul BCR

BCR, rezultate financiare în semestrul I 2019: creștere pe segmentul de creditare de 8%, 600.000 utilizatori ai aplicației George și peste 310.000 de persoane care au participat la Școala de Bani

Rezumat:

(Toate datele financiare de mai jos constituie rezultate consolidate neauditate ale Grupului Banca Comercială Română (BCR) pentru semestrul 12019, potrivit IFRS. Cu excepția cazului în care se specifică altfel, rezultatele financiare pentru S1 2019 sunt comparate cu rezultatele financiare pentru S1 2018. De asemenea, cu excepția cazului în care se specifică altfel, cursurile de schimb valutar utilizate pentru conversia cifrelor în EURO sunt cele furnizate de Banca Centrală Europeană. Contul de profit și pierdere este convertit folosind cursul mediu de schimb valutar pentru trimestrul S1 2019 de 4,7422 RON/EUR atunci când se referă la rezultatele S1 2019 și folosind cursul mediu de schimb pentru S1 2018 de 4,6546 RON/EUR atunci când se referă la rezultatele obținute în S1 2018. Bilanțurile la 30 iunie 2019 și la 31 decembrie 2018 sunt convertite utilizând cursurile de schimb de închidere la datele respectiv (4,7343 RON/EUR la 30 iunie 2019 și 4,6635 RON/EUR la 31 decembrie 2018). Toate modificările procentuale se referă la cifrele exprimate în RON.)

- Portofoliu total de credite acordate de Banca Comercială Română (BCR) în creștere cu 8% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, la care a contribuit atât segmentul retail, cât și cel corporate

- Credite nou acordate în valoare de peste 3,5 miliarde RON aprobate în semestrul I 2019 pe segmentul persoane fizice (credite ipotecare și nevoi personale) și microîntreprinderi
Finanțări nou acordate companiilor de peste 3,6 miliarde RON în S1 2019

- 1.200 credite aprobate în programul Start-up Nation în doar două luni, ca urmare a celui mai bun pachet oferit companiilor de tip start-up

- Programul Școala de Bani a ajuns la un nou prag de peste 310.000 persoane instruite în interacțiuni directe cu colegii din BCR

- BCR este singura bancă ce a implementat plata contacless în transportul public din 10 orașe. În S1 2019 am lansat soluția contacless în Pitești, Oradea, Râmnicu-Vâlcea, Reșița, Iași, Baia Mare și Cluj-Napoca

- George a ajuns la 600.000 de utilizatori, atât persoane fizice, cât și microîntreprinderi

- BCR a înregistrat o creștere cu 11% a rezultatului operațional, ajungând la 822 milioane RON (173,3 milioane EUR). Profitul net a fost afectat de constituirea unui provizion excepțional, cu o valoare semnificativă, pentru activitatea BCR Banca pentru Locuințe

"Într-un mediu în continuă schimbare, ne străduim permanent să fim mai aproape de clienții noștri atât prin finanțarea proiectelor personale sau de business, cât mai ales prin implicarea în educația lor financiară cu unul dintre cele mai de succes și de amploare programe de acest fel din România.
Știm bine că putem progresa doar alături de clienții noștri, iar nevoile lor reprezintă pentru noi punctul de plecare pentru a dezvolta produse și servicii adaptate noilor tehnologii. De asemenea, performanța noastră este posibilă datorită colegilor care și-au asumat un nou mod de a interacționa cu clienții, implicându-se activ în programele de educație financiară și procesul de digitalizare.
Rezultatul nostru operațional solid este o dovadă a faptului că răspundem așteptărilor clienților și partenerilor, și a angajamentului asumat de a sprijini dezvoltarea economiei naționale“, – Sergiu Manea, CEO Banca Comerciala Romana

Impactul BCR în economie

În activitatea bancară de retail, BCR a acordat credite noi în monedă locală pentru persoane fizice și microîntreprinderi de peste 3,5 miliarde RON (745 milioane EUR) în S1 2019, în principal datorită creditelor de nevoi personale. Generarea de credite noi a fost constrânsă de regulile mai stricte cu privire la gradul de îndatorare (DTI) aplicat începând cu luna ianuarie 2019, acesta având un impact mai mare asupra creditelor ipotecare. BCR este una dintre puținele bănci de pe piață care oferă credite ipotecare standard cu rată de dobândă fixă pe 5 sau 10 ani, cu scopul de a-și proteja clienții. În plus, 34% din totalul fondurilor pentru Prima Casă pentru anul 2019 au fost alocate BCR.

În ceea ce privește activitatea bancară corporate, BCR (doar banca) a aprobat credite corporate noi în valoare de 3,6 miliarde RON (761 milioane EUR) în S1 2019. Au fost susținute sectoare importante cum ar fi industria prelucrătoare (industria auto, industria chimică, industria producătoare de utilaje), energie și utilități, agricultura și sectorul medical.

Stocul de finanțări acordate sectorului IMM (incl. subsidiara BCR Leasing) a crescut cu 16% comparativ cu nivelul de anul trecut, atingând valoarea de 5,8 miliarde RON (1,2 miliarde EUR) la data de 30 iunie 2019, ca urmare a unei concentrări mai mari pe afaceri noi și pe dezvoltarea sectorului de leasing. Segmentul Real Estate a crescut în mod semnificativ, cu 48,2% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, ca urmare a noilor proiecte de construcții de birouri și spații comerciale finanțate în ultimul an.

BCR a aprobat un număr record de 1.200 credite în cadrul programului Start-up Nation în doar două luni de la lansarea produsului, având cel mai bun pachet pentru start-up-uri. În plus, banca a lansat un nou produs de administrare granturi pentru programele Startup Plus și Diaspora Start-up, care ajuns la 2.000 conturi curente în S1 2019.

BCR a continuat programul acceleratorului de business BCR-InnovX, prin organizarea primei ediții BCR-InnovX Tech Conference, dedicată start-up-urilor și investitorilor, și prin inițierea celui de-al doilea grup de 10 start-up-uri, cu o cifră de afaceri sau o valoare a finanțării atrase de până la 100.000 EUR.
BCR este singura bancă ce oferă educație financiară și finanțare personalizată pentru ONG-uri și afaceri sociale, având o valoare finanțată aprobată de 1 milion EUR în S1 2019.

În primul semestru al anului 2019, BCR a accelerat procesele de digitalizare și simplificare operațiuni. Platforma inteligentă de banking George a ajuns la 600.000 de utilizatori în S1 2019, atât pentru persoane fizice, cât și pentru microîntreprinderi. George a fost în mod continuu îmbunătățit cu noi funcționalități, inclusiv George Pay, soluție de plată pentru smartphone-uri și magazinul George. În S1 2019, peste 35.000 de plug-in-uri și produse au fost activate de către clienți în cadrul magazinului George.
BCR a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de tranzacții contactless, ajungând la un nivel de 74%, față de 64% în decembrie 2018.

BCR a lansat cu succes Casa Mea, prima soluție digitală pentru credite ipotecare, care asistă clientul pe durata întregului proces de acordare a creditului – asigurând o administrare mai simplă și mai convenabilă a documentelor și a interacțiunii cu banca, cu notarul public și cu evaluatorul.

Performanța financiară a BCR în S1 2019

BCR a înregistrat o pierdere netă de 20,8 milioane RON (4,4 milioane EUR) în S1 2019 ca urmare a constituirii unui provizion excepțional legat de activitatea BCR Banca pentru Locuințe, în pofida rezultatului operațional solid, a costurilor scăzute de risc și a performanțelor ridicate pe toate liniile de business.

Rezultatul operațional a crescut cu 10,9% comparativ cu S1 2018, ajungând la 822 milioane RON (173,3 milioane EUR), susținut de veniturile operaționale mai mari.

Venitul net din dobânzi a crescut în mod semnificativ cu 15,4%, până la 1.110,1 milioane RON (234,1 milioane EUR), de la 962,3 milioane RON (206,7 milioane EUR) în S1 2018, pe fondul unui mediu cu rate ale dobânzilor mai mari, cât și al creșterii creditelor și depozitelor clienților.

Venitul net din comisioane a crescut cu 5,6%, ajungând la 368,9 milioane RON (77,8 milioane EUR), de la 349,4 milioane RON (75 milioane EUR) în S1 2018, mai ales ca urmare a unor venituri mai mari din comisioane generate de activitățile de creditare și asigurări.

Rezultatul net din tranzacționare a scăzut cu 13,3%, până la 162,9 milioane RON (34,4 milioane EUR), de la 187,8 milioane RON (40,4 millione EUR) în S1 2018.

Venitul operațional a crescut cu 9,6% până la 1.690,2 milioane RON (356,4 milioane EUR) de la 1.541,6 milioane RON (331,2 milioane EUR) în S1 2018, determinat în principal de veniturile nete din dobânzi înregistrate pe fondul unui mediu cu rate ale dobânzilor mai mari, cât și al creșterii creditelor și depozitelor clienților.

Cheltuielile administrative generale în S1 2019 au atins valoarea de 868,2 milioane RON (183 milioane EUR), în creștere cu 8,4% față de 800,7 milioane RON (172 milioane EUR) în H1 2018, mai ales ca urmare a contribuției anuale mai mari la fondul de garantare a depozitelor în anul 2019.
Astfel, raportul cost-venituri s-a îmbunătăţit la 51,4% în S1 2019, față de 51,9% în S1 2018.

Costurile de risc și calitatea activelor

În ceea ce privește pierderea netă rezultată din deprecierea activelor financiare care nu sunt măsurate la valoarea justă prin profit şi pierdere, BCR a consemnat o eliberare de provizion de 88,8 milioane RON (18,7 milioane EUR), față de o valoare de 30,1 milioane RON (6,5 milioane EUR) în S1 2018, determinată de recuperări de la clienți neperformanţi precum și de însănătoşiri. Rata creditelor neperformante aflată la 5,5% la data de 30 iunie 2019 s-a redus față de 5,8% în decembrie 2018 ca urmare a unei evoluții pozitive a creditelor acordate clienților. Gradul de acoperire al creditelor neperformante cu provizioane a ajuns la 103% în iunie 2019.

Capitalizare și finanțare

Rata de solvabilitate conform regulamentului privind cerințele de capital (CRR), doar banca, în mai 2019 se afla la nivelul de 21,4%, semnificativ peste cerinţele de reglementare ale Băncii Naţionale a României. De asemenea, Rata capitalului de Rang 1+2 de 21,0% (Grup BCR) în martie 2019 arată clar puternica adecvare a capitalului BCR şi susţinerea sa continuă de către Erste Group. În acest sens, BCR se bucură mai departe de una din cele mai solide poziţii de capital şi finanţare dintre băncile româneşti.

BCR îşi menţine în continuare rata de solvabilitate ridicată, dovedind astfel capacitatea şi angajamentul de susţinere a creşterii creditării sustenabile, atât în linia de afaceri retail cât şi în linia de afaceri corporate, consolidând astfel capacitatea de a genera venituri semnificative din activitatea sa de bază.

Împrumuturile și avansurile acordate clienților au crescut cu 3,8% până la 37.788,1 milioane RON (7.981,8 milioane EUR) la data de 30 iunie 2019 de la 36.400,1 milioane RON (7.805,3 milioane EUR) la data de 31 decembrie 2018, susținute atât de creditele din segmentul corporate (+5,0% față de decembrie 2018), cât și de cele din retail (+4,1% față de decembrie 2018).
Depozitele clienților au crescut cu 0,6% până la 55.427,3 milioane RON (11.707,6 milioane EUR) la data de 30 iunie 2019 față de 55.099 milioane RON (11.815 milioane EUR) la data de 31 decembrie 2018, fiind determinate de creșterea depozitelor din retail. Depozitele clienților rămân sursa principală de finanțare a BCR, în timp ce banca beneficiază de surse de finanțare diversificate, inclusiv compania mamă.

BCR oferă o gamă completă de produse și servicii financiare, printr-o rețea de 21 de centre de afaceri și 22 de birouri mobile dedicate companiilor și 482 de unități retail situate în majoritatea orașelor din țară cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca nr.1 în România pe piața tranzacțiilor bancare, clienții BCR dispunând de cea mai mare rețea națională de bancomate - 2.000 de bancomate, 16.750 POS-uri și servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking și E-commerce.

Taguri: BCR Banca pentru Locuinte  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  Erste Bank  Erste Group  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Dobanzile la creditele ipotecare sunt in prezent mai mici decat anul trecut, desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat rata de referinta de trei ori, incepand cu octombrie 2021, de la 1,5% la 2%. Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui credit, care detalii

Ce pot sa fac daca banca sau IFN-ul nu-mi raspunde la o reclamatie?

Atunci cand ai o problema cu banca sau IFN-ul si nu poti sa o rezolvi, fie pentru ca nu primesti raspuns la reclamatie, fie pentru ca acesta nu te multumeste, solutia este sa te adresezi CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul detalii

Indicele IRCC pentru creditele in lei cu dobanda variabila creste usor, la 1,17%

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de marja fixa a bancii, creste putin, la 1,17%, de la 1,08%, de la 1 ianuarie 2022. IRCC este relevant pentru creditele noi in lei cu detalii

Numarul de clienti ai bancilor romanesti, neschimbat in ultimii 7 ani

Numarul de clienti ai bancilor romanesti a ramans neschimbat pe parcursul ultimilor sapte ani, conform unui sondaj realizat de Consiliul Concurentei printre primele 10 banci romanesti. Concluzia este surprinzatoare, in conditiile dezvoltarii economice a tarii si implicit a veniturilor detalii

  

Ultimele Comentarii