BANCI | Cariera

Radu Topliceanu, acuzat de creditarea in franci elvetieni la Raiffeisen, numit director la BRD

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-07-22 17:54

Radu Topliceanu

Radu Topliceanu, acuzat de clientii Raiffeisen Bank ca le-a acordat credite in franci elvetieni (CHF) cu dobanzi promotionale in primul an, majorate substantial ulterior, la care s-a adaugat dublarea cursului de schimb valutar, a fost numit de BRD in functia de director general adjunct retail pentru un mandat de patru ani, in locul lui Gheorghe Marinel.

Topliceanu a fost director la Raiffeisen responsabil de creditarea persoanelor fizice in perioada septembrie 2007 - decembrie 2013, banca austriaca fiind una dintre cele care s-au implicat nesabuit, intr-un mod agresiv, in creditarea in franci elvetieni (CHF), o moneda recunoscuta ca fiind un refugiu pentru investitori in perioadele de criza, asadar cu riscul de apreciere substantiala, tocmai inainte de izbucnirea crizei din 2008.

Mai mult, Raiffeisen a oferit creditele in CHF cu o dobanda promotionala, mult mai mica, in primul an, dupa care aceasta era majorata substantial, cu peste un punct, ceea ce a starnit protestele clientilor, afectati atat de recesiune, cat si de aprecierea substantiala a francului fata de leu.

Raiffeisen nu a fost dispusa sa imparta cu clientii povara creditelor in franci elvetieni, adica sa le ofere solutii de reducere a ratelor, prin conversia creditelor in lei, decat la finalul lui 2016, dupa ce scandalul creditelor in CHF s-a amplificat, dar cu toate acestea oferta nu a starnit interesul multor clienti, pe fondul multor procese in justitie care vizau conversia in lei a creditelor in CHF la cursul din data acordarii si adoptarea unei legi in acest sens, declarata ulterior ilegala de Curtea Constitutionala. (vezi aici detalii)

Topliceanu a plecat de la Raiffeisen la inceputul lui 2014 la banca ruseasca Sberbank, unde a ramas timp de patru ani, in functia de director retail al diviziei europene, iar din 2018 s-a mutat la banca engleza Standard Chartered Bank, ca director in divizia globala de servicii pentru persoanele fizice.

BRD nu a apucat sa acorde decat foarte putine credite in franci, inainte de izbucnirea crizei din 2008.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a interzis, dupa izbucnirea crizei din 2008, atat creditele din franci, cat si creditele cu dobanda promotionala, mai mica, in primul an.

 

Taguri: BRD Groupe Societe Generale  curs BNR  Easy Credit  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Raiffeisen Bank  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: CarieraBanca Transilvania face 70 de noi angajari lunar

Banca Transilvania a avut acelaşi ritm de angajări în martie – mai a.c. ca în perioada similară a anului trecut, cu aproape 70 de joburi noi/lună, în întreaga ţară, anunta banca, intr-un comunicat, in care adauga: Continuarea recrutărilor la BT a fost detalii

Sefa resurselor umane din BRD, Adela Jansen, a demisionat dupa ce banca a descoperit ca dadea mita angajatilor CNAS

Adela Jansen, directorul de resurse umane al BRD Groupe Societe Generale, si-a dat demisia dupa ce banca a descoperit ca aceasta dadea mita functionarilor statului de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Jansen si subordonatii sai de la resurse umane dadeau angajatilor CNAS detalii

Simona Halep si BT ureaza romanilor din strainatate: La multi ani! Tanti auguri a tutti i romeni! ¡Feliz día nacional para todos los rumanos, Happy National Day, Romania! (video)

De 1 Decembrie – şi nu numai – avem un mesaj despre români, România şi Banca Transilvania, anunta banca: Dăm startul unei noi campanii cu Simona Halep, un model şi întotdeauna un prilej de mândrie şi ambiție pentru noi, pentru toți detalii

Asociatia Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar din Romania (ACJSFB) are o noua conducere

Asociaţia Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar din România (ACJSFB), fondată în 2004 în scopul creării şi consolidării cadrului general necesar promovării şi susţinerii intereselor profesionale ale juriştilor din sistemul financiar-bancar şi detalii

Ultimele Comentarii

 • Platit la exacitor

  Am fost exacutata cu poprire,s.a incheiat in 2017 mai, si figurez in birou de rau platinici as vrea ... detalii

 • Poprirea este din 2018

  Pot beneficia de această gură de aer, pot cere angajatorului sistarea popririi Aștept răspuns ... detalii

 • Ajutor

  Am avut doua restanțe acum 3 ani si ceva la 2 IFN-URI pe care le-am plătit atunci, dar tot am ... detalii

 • credit restanta

  buna ziua fiul meu cand era angajat a facut un credit a (nu stiu valoare dar fiind proaspat ... detalii

 • Tbi bank este ok la depozite

  Dar sunt garantate în Bulgaria , ceea ce este ok. Am făcut deja depozite si am fost mulțumită, ... detalii