BANCI | Cariera

Radu Topliceanu, acuzat de creditarea in franci elvetieni la Raiffeisen, numit director la BRD

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-07-22 17:54

Radu Topliceanu

Radu Topliceanu, acuzat de clientii Raiffeisen Bank ca le-a acordat credite in franci elvetieni (CHF) cu dobanzi promotionale in primul an, majorate substantial ulterior, la care s-a adaugat dublarea cursului de schimb valutar, a fost numit de BRD in functia de director general adjunct retail pentru un mandat de patru ani, in locul lui Gheorghe Marinel.

Topliceanu a fost director la Raiffeisen responsabil de creditarea persoanelor fizice in perioada septembrie 2007 - decembrie 2013, banca austriaca fiind una dintre cele care s-au implicat nesabuit, intr-un mod agresiv, in creditarea in franci elvetieni (CHF), o moneda recunoscuta ca fiind un refugiu pentru investitori in perioadele de criza, asadar cu riscul de apreciere substantiala, tocmai inainte de izbucnirea crizei din 2008.

Mai mult, Raiffeisen a oferit creditele in CHF cu o dobanda promotionala, mult mai mica, in primul an, dupa care aceasta era majorata substantial, cu peste un punct, ceea ce a starnit protestele clientilor, afectati atat de recesiune, cat si de aprecierea substantiala a francului fata de leu.

Raiffeisen nu a fost dispusa sa imparta cu clientii povara creditelor in franci elvetieni, adica sa le ofere solutii de reducere a ratelor, prin conversia creditelor in lei, decat la finalul lui 2016, dupa ce scandalul creditelor in CHF s-a amplificat, dar cu toate acestea oferta nu a starnit interesul multor clienti, pe fondul multor procese in justitie care vizau conversia in lei a creditelor in CHF la cursul din data acordarii si adoptarea unei legi in acest sens, declarata ulterior ilegala de Curtea Constitutionala. (vezi aici detalii)

Topliceanu a plecat de la Raiffeisen la inceputul lui 2014 la banca ruseasca Sberbank, unde a ramas timp de patru ani, in functia de director retail al diviziei europene, iar din 2018 s-a mutat la banca engleza Standard Chartered Bank, ca director in divizia globala de servicii pentru persoanele fizice.

BRD nu a apucat sa acorde decat foarte putine credite in franci, inainte de izbucnirea crizei din 2008.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a interzis, dupa izbucnirea crizei din 2008, atat creditele din franci, cat si creditele cu dobanda promotionala, mai mica, in primul an.

 

Taguri: BNR  BRD Groupe Societe Generale  curs BNR  franci elvetieni  Banca Nationala a Romaniei  Raiffeisen Bank  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: CarieraSimona Halep si BT ureaza romanilor din strainatate: La multi ani! Tanti auguri a tutti i romeni! ¡Feliz día nacional para todos los rumanos, Happy National Day, Romania! (video)

De 1 Decembrie – şi nu numai – avem un mesaj despre români, România şi Banca Transilvania, anunta banca: Dăm startul unei noi campanii cu Simona Halep, un model şi întotdeauna un prilej de mândrie şi ambiție pentru noi, pentru toți detalii

Asociatia Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar din Romania (ACJSFB) are o noua conducere

Asociaţia Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar din România (ACJSFB), fondată în 2004 în scopul creării şi consolidării cadrului general necesar promovării şi susţinerii intereselor profesionale ale juriştilor din sistemul financiar-bancar şi detalii

Bogdan Neacsu, noul director general al CEC Bank: avem planuri ambitioase

CEC Bank anunta intr-un comunicat ca in urma finalizarii procesului de nominalizare de catre Adunarea Generala a Actionarilor CEC BANK S.A. si a aprobarii de catre Banca Nationala a Romaniei, proces demarat in luna iulie a anului curent, componenta echipei de conducere a Bancii este detalii

Adrian Nastase preia conducerea Asseco Romania

Asseco South Eastern Europe (WSE: ASEECOSEE, ASE) l-a desemnat pe Adrian Năstase drept noul Country Leader al companiei în România, anunta compania intr-un comunicat, in care adauga: Adrian Năstase lucrează în cadrul companiei din anul 2006, cea mai recentă calitate detalii

Ultimele Comentarii

 • imprumutul

  Împrumuturi de primăvară, LLC Aveți nevoie de împrumut sau finanțare din orice motiv, cum ... detalii

 • Reziliat contract Vodafone

  In 2016 am reziliat contractul Vodafone ca urmare a scăderii contractului, achitând toate ... detalii

 • Clienti CHF

  Asteptam de urgență o oferta de conversie a creditelor in CHF - a fost singura banca din sistem ... detalii

 • risc valutar

  Cine va pus sa luati credite in CHF??? Si pe mine au incercat sa ma abureasca cu CHF dar nu am ... detalii

 • NENOROCITII !

  SA I I A DRACU PE TOTI DE HOTI NUMAI STIU DE UNDE SA FURE SI CUM SA FURE SA ACOPERE CE AU FURAT EI ... detalii