BANCI | Stirea Zilei

BNR avertizeaza ca ne aflam in varful ciclurilor financiar si imobiliar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-07-22 23:21

Banca Nationala a Romaniei (BNR) avertizeaza ca ne aflam in varful ciclului financiar de crestere a creditarii, indatorarii si a preturilor caselor, dupa iesirea din recesiune in urma cu 5-6 ani, astfel ca urmeaza o perioada de scadere, care a inceput deja pe piata imobiliara.

“Evoluțiile înregistrate de sistemul financiar românesc în anul 2018 par a indica situarea ciclului financiar în ultima parte a fazei de expansiune (Grafic 4.1), ceea ce impune o monitorizare sporită a riscurilor sistemice”, arata BNR, in raportul anual pentru 2018.

BNR noteaza ca datoriile populatiei si firmelor la banci si IFN-uri si-a redus ritmul de crestere in 2018 la 3,5%, sub nivelul PIB, de 4,1%, ceea ce inseamna ca gradul de intermediere financiara a continuat sa se reduca, in conditiile in care si asa este cel mai mic din Europa.

“Indatorarea (împrumuturile contractate de la bănci și IFN, rezidente sau din străinătate, inclusiv creditele scoase în afara bilanțului de către bănci) de la instituții financiare a firmelor și a populației a continuat tendința ascendentă observată în ultimii ani, dar într-un ritm mai redus. Astfel, volumul îndatorării a crescut în anul 2018 cu 3,5 la sută, la 74,9 miliarde euro, fiind devansat de ritmul creșterii economice. În termeni relativi, nivelul îndatorării sectorului privat s-a diminuat la 37,1 la sută din PIB la sfârșitul anului 2018, România continuând să se situeze pe ultima poziție la nivel european din punct de vedere al gradului de intermediere financiară.”

Firmele si-au diminuat volumul de imprumuturi mult mai mult decat populatia, arata BNR, ceea ce a determinat banca centrala sa lanseze un semnal de incurajare a creditarii companiilor:

“La nivel sectorial, cele mai importante modificări au fost observate în cazul companiilor nefinanciare. La sfârșitul anului 2018, acest sector a înregistrat o scădere cu 1,8 puncte procentuale a gradului de îndatorare până la 21 la sută din PIB, în timp ce pe segmentul populației s-a consemnat o reducere de 0,3 puncte procentuale a nivelului acestui indicator (la 16,2 la sută din PIB). Analiza după tipul instituției creditoare arată o diminuare a expunerii instituțiilor financiare nerezidente față de România (Grafic 4.2). Datoria financiară externă a companiilor nefinanciare a scăzut în anul 2018 cu 13 la sută față de valoarea înregistrată la finalul anului 2017.

În aceste condiții, creșterea contribuției sectorului bancar autohton în finanțarea firmelor, prin captarea potențialului sustenabil de îndatorare, reprezintă o provocare importantă. Orientarea într-o mai mare măsură a instituțiilor de credit către companiile nefinanciare ar putea fi de natură să genereze efecte pozitive asupra capacității de dezvoltare a sectorului real.”

BNR mai subliniaza ca preturile locuintelor si-au temperat cresterea inn 2018 la un ritm anual de doar 0,9%, in timp ce numarul tranzactiilor a scazut, dupa ce in raportul pentru anul 2017, banca nationala considera alarmanta evolutia preturilor imobilelor.

“Spre deosebire de piața creditului, piața imobiliară rezidențială a înregistrat o temperare a activității în anul 2018. Ritmul de creștere a prețului proprietăților imobiliare a decelerat până la 0,9 la sută (rată reală medie anuală), în timp ce numărul tranzacțiilor s-a redus cu 18 la sută (conform Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară).

Traiectoria prețurilor din piața imobiliară a fost determinată atât de factori de natura cererii (intenția de cumpărare a unei case a scăzut în medie cu 4,2 puncte în anul 2018 față de 2017), cât și de factori de natura ofertei. În acest ultim caz, semnalele au fost mixte. Pe de o parte, numărul de locuințe noi a crescut cu 12 la sută, iar suprafața utilă a construcțiilor autorizate s-a majorat cu 9,8 la sută în anul 2018 față de anul anterior. Pe de altă parte, volumul lucrărilor de construcții rezidențiale a scăzut cu circa 24 la sută. “

 

Taguri: BNR  credite ipotecare  credite imobiliare  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale?

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale sunt, in ordine, Banca Romaneasca, CEC Bank si BCR, iar bancile cu cele mai mari dobanzi sunt Unicredit, OTP Bank si Idea Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro.
Clasamentul a luat in calcul 24 de credite cu dobanzi detalii

Care banci au cele mai mici comisioane pentru un cont in euro?

Comisioanele percepute de banci pentru un cont curent in euro cu card in euro si aplicatiile de internet/mobile banking variaza foarte mult, de la 36 de lei in cazul Libra Internet Bank la 144 de lei la Banca Comerciala Romana (BCR), conform topului realizat de detalii

BNR avertizeaza ca economia poate intra in recesiune, daca noul Guvern nu face o corectie bugetara graduala si majoreaza taxele

Banca Nationala a Romaniei (BNR) considera ca "o corecție bugetară graduală și nerecurgerea în acest an la majorări de taxe/impozite ar fi de natură să prevină o frânare bruscă a economiei și cu atât mai mult o recesiune, implicit o potențială agravare pe un detalii

Inca o banca s-ar putea retrage din Romania: Credit Europe Bank

Inca o banca ar putea sa dispara din Romania, si anume Credit Europe Bank, cunoscuta mai ales pentru cardurile de credit Card Avantaj, care au cea mai mare dobanda (DAE) din piata, de 39% pe an. Actionarul majoritar al Credit Europe Bank, grupul turcesc Fiba Holding, patronat de mogulul detalii

Ultimele Comentarii