BANCI | Stirea Zilei

Depozitele la termen in euro ale populatiei au crescut de patru ori mai mult decat cele in lei, din cauza decredibilizarii bancii nationale si cresterii cursului de schimb valutar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-07-11 23:32

Criticile din ultimii ani la adresa Bancii Nationale a Romaniei (BNR), nesiguranta prelungirii mandatului guvernatorului Isarescu, precum si deprecierea leului pe fondul inrautatirii indicatorilor macroeconomici, au determinat populatia sa-si majoreze constant, pe parcursul ultimilor ani, depozitele la termen in euro, cu un volum mult mai mare decat cele in lei.

Astfel, statisticile BNR arata ca depozitele la termen in lei ale populatiei mai degraba au stagnat in ultimii doi ani, (mai 2017-mai 2019), majorandu-se cu doar 1,6 miliarde lei, in timp ce depozitele la termen in euro au crescut de patru ori mai mult, cu 6,5 miliarde lei.

De asemenea, sumele in euro din depozitele overnight (din conturile curente) aproape s-au dublat in ultimii doi ani, dinamica fiind de 76%, comparativ cu o crestere de doar 40% a banilor din conturile curente in lei.

Totalul depozitelor in euro ale populatiei (atat depozite la termen cat si conturi curente) a crecut cu aproape 21 miliarde lei pe parcursul ultimilor ani (mai 2017-mai 2019), in timp ce depozitele in lei au avansat mai putin in aceeasi perioada, cu 16,9 miliarde lei.

Intrebat, de Bancherul.ro, cum explica acest fenomen, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, considera ca este vorba de efectul criticilor la care a fost supusa in ultimul timp banca nationala, care au dus la neincredere in stabilitatea monedei nationale, precum si de cresterea cursului de schimb valutar.

Mugur Isarescu: “A fost un semn de intrebare privind credibilitatea politicilor noastre, iar semnul de intrebare a fost public. Banca nationala a fost atacata, invinuita de vrute si nevrute si fireste ca apare un semn de intrebare. Apoi a fost acel puseu de depreciere a leului, care nu a fost mare, doar 2%, normal, dar a aparut pe acest fond de atacuri virulente, iar prognozele (de depreciere a leului n.r.), nu ale noastre, ci ale diversilor experti, pe baza de date, avand deficite bugetare, de cont curent, banca nationala este atacata, se schimba sau nu Consiliul de Administratie, ce politica va urma. Toate au dus la neincredere, desi nu mare, pentru ca nu am avut o criza de incredere in moneda nationala, astfel incat cativa, dupa datele noastre nu multi, dar cativa cu bani, au decis sa se acopere si au mutat o parte din depozite in valuta. Probabil ca acum sunt dezamagiti, dar este pariul lor.”

In consecinta, in 2018 s-a consemnat o premiera a ultimilor cinci ani, si anume scaderea ponderii depozitelor in lei in totalul depozitelor, de la 68% la 67%, dupa cum consemneaza BNR in raportul anual.

Populatia și-a majorat ponderea depozitelor în valută în totalul plasamentelor bancare până la maximul ultimilor 14 ani (39,9 la sută în septembrie 2018). În cazul societăților nefinanciare, ponderea depozitelor în valută în totalul depunerilor bancare s-a redus însă ușor (la 23,5 la sută, față de 24,7 la sută, medii anuale), în condițiile în care viteza de creștere s-a menținut net inferioară celei a depozitelor în lei, în pofida accelerării acesteia față de anul precedent, mai mentioneaza BNR.

Stagnarea depozitelor la temen in lei poate fi pusa si pe seama dobanzilor mici oferite de banci, pe fondul excesului de lichiditati, determinand banca nationala sa ceara bancilor sa mai creasca nivelul dobanzilor la depozite si sa le mai reduca pe cele la credite.

Unele banci au lansat recent promotii cu dobanzi mai mari la depozitele noi sau pentru cele constituite online. Doar Banca Transilvania, care oricum avea cele mai mari dobanzi dintre bancile mari, a operat o majorare substantiala, de un punct, a tuturor depozitelor la termen.

Guvernatorul Isarescu a declarat ca in vara-toamna acestui an bancile vor fi nevoite sa creasca dobanzile la depozite, cand vor vedea ca se subtiaza lichiditatile avute pana acum la dispozitie.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiLitigiile dintre banci si consumatori rezolvate amiabil prin CSALB s-au dublat fata de anul trecut

Negocierile dintre consumatori și bănci derulate în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) au decurs anul acesta mult mai rapid, iar numărul dosarelor finalizate cu împăcarea părților a crescut cu peste 80% față de prima detalii

Liviu Fenoghen, CSALB: “In cererea de negociere cu banca, un consumator poate invoca si motive de bucurie, nu doar probleme”

“Nașterea unui copil în familie poate fi un argument invocat în cererea de negociere cu banca, deoarece aduce o creștere a cheltuielilor”, explică în interviu Liviu Fenoghen, directorul CSALB. Liviu Fenoghen conduce Centrul de Soluționare detalii

"In negocierea cu banca, pragmatismul trebuie sa fie prima regula: decat nimic, mai bine putin", ne recomanda conciliatorii CSALB

Conciliatorii transmit sfaturi consumatorilor și recomandări către bănci, pentru o derulare mai eficientă a negocierilor în cadrul CSALB. Personaje cheie în aceste negocieri, conciliatorii intermediază găsirea unei soluții amiabile, iar la final propun o detalii

Creditele noi in lei acordate de banci populatiei bat un nou record

Valoarea creditelor noi in lei acordate de banci populatiei a inregistrat un nou record instoric in luna mai, in timp ce finantarile pentru firme sunt in scadere, arata statisticile publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Astfel, volumul de credite noi in lei pentru gospodariile detalii

  

Ultimele Comentarii