BANCI | Noutati BNR

BCR Banca pentru Locuinte a primit avertisment scris de la BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-07-09 23:08

BCR Banca pentru Locuinte a primit avertisment scris de la Banca Nationala a Romaniei (BNR), printr-un ordin din 3 iunie 2019 al prim-viceguvernatorului Florin Georgescu, pentru ca a acordat prea multe credite de alte tipuri decat cele specifice bancilor pentru locuinte, in baza contractelor de economisire-creditare tip bauspar.

“Nerespectarea de către BCR Banca pentru Locuințe S.A. a prevederilor art.4 din Norma Băncii Naționale a României nr.5/2003 privind condițiile specifice de funcționare a caselor de economii pentru domeniul locativ, cu modificările și completările ulterioare, respectiv depășirea limitei de 70% din valoarea aferentă finanţărilor în baza contractelor de economisire-creditare şi a finanţărilor anticipate şi intermediare, prevăzută pentru creditele, altele decât cele acordate în baza contractelor de economisire-creditare", motiveaza BNR avertismentul.

Articolul 4 din sectiunea finantari diverse a normei BNR spune urmatoarele:

“Valoarea totală a creditelor, altele decât cele acordate în baza contractelor de economisire-creditare, prevăzute la art. 7 alin. (1) lit. b) din Lege, şi a garanţiilor emise în favoarea terţilor, pentru credite de natura celor care pot fi acordate de casa de economii, prevăzute la art. 7 alin. (1) lit. d) din Lege, nu poate depăşi 70% din valoarea aferentă finanţărilor în baza contractelor de economisire-creditare şi a finanţărilor anticipate şi intermediare, acordate potrivit art. 7 alin. (1) lit. a) din Lege. Astfel de credite nu pot fi acordate din masa de repartizare.”

In prezent, BCR Banca pentru Locuinte nu acorda altfel de credite decat cele aferente contractelor de economisire-creditare (creditul locativ, intermediar si anticipat).

In acelasi timp, banca nu mai incheie noi contracte de economisire-creditare inca de la finalul anului 2015, dupa un control al Curtii de Conturi, care a constatat ca cele doua banci pentru locuinte (BCR si Raiffeisen) au acordat ilegal clientilor o prima de stat din bugetul public reprezentand 25% din valoarea economiilor anuale, care putea ajunge la 250 de euro anual.

BCR Banca pentru Locuinte a pierdut la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei (ICCJ) procesul impotriva Curtii de Conturi in care a contestat decizia acesteia de la finalul lui 2015 ca banca sa restituie statului primele acordate clientilor, in valoare de pana la 250 de euro anual, reprezentand 25% din economiile acestora, in vederea obtinerii unui credit pentru renovarea sau construirea unei locuinte.

Banca a castigat initial procesul la prima instanta de judecata, Curtea de Apel Bucuresti, fiind reprezentata in instante de fostul ministru al Justitiei, Valeriu Stoica.

In urma deciziei definitive a ICCJ, banca va fi nevoita sa ramburseze la bugetul de stat primele de stat acordate anterior clientilor.

Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a anuntat ca va continua sa conteste in justitie si decizia ICCJ, dupa motivarea acesteia, considerand ca a respectat legea in vigoare si a actionat cu buna credinta. (vezi aici detalii)

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati BNRBNR trebuie sa repatrieze rezerva de aur de la Banca Angliei, dupa ce Curtea Constitutionala a stabilit ca legea Dragnea nu afecteaza independenta bancii nationale

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va trebui sa aduca in tara de la Banca Angliei cele 61,2 tone de lingouri de aur, reprezentand 59% in totalul rezervei de aur, de 104 tone, dupa ce Curtea Constitutionala a hotarat ca legea cu iz populist, de tip nationalist-protectionist, initiata de fostul sef detalii

Cadrul legislativ incert este apreciat de banci ca fiind in continuare un risc sever pentru activitatea lor

Conform chestionarului privind riscurile sistemice realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), cele mai mari instituții de credit din România au identificat în exercițiul curent un risc sever, patru riscuri ridicate și patru moderate, se arata in chestionarul publicat de BNR, in detalii

Bancile vor plati o taxa pe lacomie de 867 milioane lei sau o taxa pe harnicie de 442 milioane lei, estimeaza BNR

Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza ca bancile vor plati in acest an o taxa pe active, botezata taxa pe lacomie, conform OUG 114/2018, modificata cu OUG 19/2019, in valoare de 867 milioane lei, daca nu vor creste creditarea si nu vor reduce dobanzile la nivelurile stabilite in detalii

IFN-urile vor aplica IFRS ca baza a contabilitatii si intocmirea situatiilor financiare

Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM) a recomandat Băncii Naţionale a României să asigure aplicarea integrala a IFRS de către instituțiile financiare nebancare (IFN) înscrise în Registrul general, ca bază a contabilității și pentru detalii

Ultimele Comentarii

 • Buna seara

  Am si eu o problema sunt din Vrancea si de o lună tot imi dispărea ba semnalul la telefon ba ... detalii

 • Si totusi...

  Ce se intampla cu cei carora li se termina anul acesta programul de economisire si pot justifica ... detalii

 • Informatii

  Buna ziua,sunt pensionara 62 ani pensie 900 ron,asi dori sa imprumut 35000 de euro cu credit ... detalii

 • Pe bune???

  Doamne fereste, cu toata stima, dar partea cu "Ordinul ANPC, emis sub presiunea avocatului Piperea ... detalii

 • Banca Romaneasca

  Rugam ANPC-ul sa treaca si pe la Banca Romaneasca. Multumim ... detalii