BANCI | Stirea Zilei

Creditele noi pentru consum ating un nivel record, depasind finantarile pentru firme

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-07-08 23:19

Creditele noi in lei pentru consum acordate de banci populatiei au atins in luna mai un nivel istoric record, in ciuda introducerii de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) a unui prag maxim de indatorare pentru populatie de 40% din venituri, precum si a recomandarilor ca bancile sa se concentreze pe finantarile pentru firme, in ideea unei cresteri economice mai echilibrate, nu excesiv de inclinata spre consum, cum se intampla in prezent.

Astfel, valoarea creditelor noi in lei pentru consum obtinute de persoanele fizice de la banci a urcat in luna mai la 2,3 miliarde lei, cu 3,6%, echivalentul a 83 milioane lei, peste nivelul inregistrat in aceeasi luna a anului precedent, conform statisticilor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Valoarea creditelor de consum a depasit-o astfel pe cea a finantarilor in lei pentru firme, de 2,046 miliarde lei, fiind si peste nivelul creditelor ipotecare, de numai 930 milioane lei.

In primele patru luni ale anului, creditele de consum au fost cu 410 milioane lei (4,7%) peste valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent.

Euforia consumului a cuprins si creditarea, din cauza politicii fiscale a Guvernului de reducere a taxelor, in special TVA, precum si de majorare a salariilor si pensiilor populatiei, in timp ce noua lege a pensiilor prevede noi cresteri ale punctului de pensie, incepand din toamna acestui an.

Politica fiscala a Guvernului de stimulare a consumului este criticata de analisti, BNR, Comisia Europeana sau FMI, intrucat este considerata prociclica, adica duce la o crestere prea mare a economiei, prin consum, in detrimentul investitiilor si reformelor structurale, ceea ce duce la inrautatirea unor indicatori macroeconomici, precum deficitele gemene (de cont curent si cel bugetar), care determina cresterea inflatiei si a cursului de schimb valutar, cum s-a intamplat in ultima perioada.

Din acest motiv, BNR a fost nevoita sa intareasca politica monetara, prin majorarea dobanzii de referinta, dar si a dobanzilor din piata interbancara (ROBOR), prin reducerea nivelului de lichiditati aflate la dispozitia bancilor.

BNR a majorat dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte, de la 1,75% la 2,5%, in perioada noiembrie 2017-mai 2018, in timp ce ROBOR la 3 luni, indicele pietei interbancare utilizat la majoritatea creditelor cu dobanda variabila, inclusiv la cele Prima Casa, a crescut in acelasi interval cu un punct, de la 1,85% la 2,85%, dupa care a urcat spre 3,5% in vara anului trecut, coborand spre finalul anului la 3%, pentru ca in prima parte din 2019 sa se stabilizeze in jurul a 3,3%.

Desi ROBOR la 3 luni a fost in luna mai din acest an cu aproximativ o jumatate de punct peste nivelul din aceeasi luna a anului trecut, dobanda la creditele de consum este mai mica acum decat in 2018, un motiv fiind si acela ca dobanzile la creditele de consum sunt fixe, nu variabile.

Astfel, Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care exprima costul total al unui imprumut, atat dobanda nominala cat si comisioanele, la creditele de consum a fost in luna mai 10,67%, fata de 11% cat era in mai 2018, arata datele BNR.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiAi mai multi euro decat lei? Vezi care sunt conturile bancare in euro cu cele mai mici comisioane, care banci au cele mai bune dobanzi in euro si cele mai avantajoase cursului de schimb valutar

Numarul mare de romani care muncesc in alte tari din Europa si devalorizarea leului in raport cu moneda europeana determina multa lume sa stranga mai multi euro decat lei in conturile bancare, o tendinta oglindita si de statistici, in care vedem un ritm de crestere mai mare a depozitelor in euro detalii

Unele banci nu mai vor sa dea credite celor care si-au amanat ratele din cauza coronavirusului si au fost raportati la Biroul de Credit

Unele banci refuza aprobarea de noi credite sau refinantari persoanelor care si-au amanat plata ratelor in perioada de izolare a crizei COVID-19, din aceasta primavara, cand multi au fost in somaj tehnic, s-au plans mai multi cititori. "Unicredit a refuzat sa-mi aprobe refinantarea detalii

Raiffeisen este singura banca din Romania care nu publica documentul standardizat de informare privind comisioanele unui cont, conform normelor legale (actualizat)

Raiffeisen Bank este singura banca din Romania care nu publica, pe site, documentele de informare privind nivelul comisioanelor pentru conturile curente aferente operatiunilor cu carduri si prin online banking, o obligatie impusa de Legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea detalii

Unicredit introduce o taxa de 20 de lei pentru reinnoirea cardurilor; care banci au cele mai mici comisioane pentru utilizarea unui card de debit

Unicredit isi va taxa clientii cu 20 de lei pentru reinnorea cardurilor de credit, de la 1 decembrie 2020, un tip de comision practicat doar de alte doua banci romanesti (Libra Bank - 5 lei si Credit Europe Bank - 3 lei (vezi tabelul). Unicredit a decis sa aplice acest comision detalii

Ultimele Comentarii