BANCI | Stirea Zilei

Care banci au cele mai mici dobanzi la creditele Start-Up Nation

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-06-13 20:31

CEC Bank si Banca Transilvania (BT) au cele mai mici dobanzi pentru un credit tip punte acordat celor aproximativ 13.000 de firme nou-infiintate selectate pentru a primi un ajutor de la stat (alocatie financiara nerambursabila-AFN) de pana la 44.000 de euro pentru demararea afacerii, in programul Start-up Nation, derulat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (aippimm.ro), cu un buget de doua miliarde de lei.

Astfel, dobanzile practicate de cele doua banci sunt identice: 4,5%, fixa pe toata perioada de creditare, fata de plafonul maxim impus de stat, de 5% pe an.

La dobanda se adauga un comision de acordare de 0,75% din valorea imprumutului, fata de comisioane de cel mult 2,5% din valoarea creditului impuse de autoritati in cadrul programului.

A treia banca selectata pentru acest program, BCR, are o dobanda fixa de 4,69%, plus un comision de acordare de 1,2%, in total 5,89%.

Bancile s-au angajat sa aprobe aceste credite intr-o perioada de cel mult 20 de zile de la depunerea documentelor necesare de catre reprezentantii firmelor.

Pentru obtinerea unui astfel de imprumut, cele trei banci nu solicita un avans, ele fiind dispuse sa acorde un credit cu o valoare echivalenta cu ajutorului de stat, adica pana la 44.000 de euro.

Perioada maxima de rambursare a creditului este de 2 ani la toate cele trei banci, pentru ca este vorba de un credit tip punte, care se ramburseaza intr-o singura transa, in momentul obtinerii alocatiei nerambursabile de la stat. Pana in acel moment, lunar se va plati doar dobanda imprumutului si comisioanele aferente.

In privinta garantiilor necesare pentru obtinerea imprumutului, CEC Bank si Banca Transilvania colaboreaza cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), prin care se poate obtine o garantie reprezentand pana la 80% din valoarea imprumutului. Comisionul pentru acordarea garantiei FNGCIMM este 2,48% pe an.

Ponderea creditului neacoperita de garantie FNGCIMM trebuie completata cu alte tipuri de garantii, precum garantia personala a administratorului sau asociatilor firmei (fideiusiune), in cazul Bancii Transilvania. La CEC Bank, garantiile suplimentare sunt de mai multe tipuri:

- Garantii reale (ce pot include inclusiv bunurile finantate in cadrul proiectului, cu exceptia obiectelor de inventar si activelor fixe necorporale) ce vor acoperi diferenta din valoarea creditului
- Fideiusiune si/sau bilete la ordin, in alb, stipulate "fara protest" emise de societate in favoarea Bancii si avalizate de actionarii majoritari/asociatii majoritari/administratori
- Ipoteca mobiliara asupra conturilor curente ale clientului deschise la Banca in orice valuta
- Polita de asigurare asupra bunurilor achizitionate in cadrul Programului

BCR ofera o garantie din fonduri europene (FEI, prin programul Cosme) pentru doar 50% din credit, insa fara comision. Aceasta garantie trebuie completata insa cu alte tipuri de garantii, precum ipoteca mobiliara/imobiliara asupra bunurilor mobile/imobile achizitionate in cadrul proiectului, ipoteca mobiliara asupra conturilor curente deschise la BCR si garantii personale (fideiusiune).

Atat dobanda cat si comisioanele aferente creditului, inclusiv comisionul de acordare a garantiilor, sunt cheltuieli eligibile, ceea ce inseamna ca pot fi acoperite din valoarea finantarii obtinute de la banci.

BT si BCR au venit si cu alte facilitati pentru a-i castiga de clienti pe cei care obtin ajutoare de stat in programul Start-Up Nation, precum un cont curent fara comisioane in primul an. Ulterior, omisioanele standard pentru firme ale bancilor pot fi consultate aici. BT are printre cele mai mici comisioane, in timp ce BCR printre cele mai ridicate.

Bancile au inclus in pachetul cu oferta pentru start-up-uri si servicii adiacente, precum aplicatii de contabilitate, consultanta de afaceri si marketing, realizarea unui site de firma, medicina muncii pentru angajati, anunturi de recrutare.

Aplicanții Start-up Nation au obligația să opteze și să deschidă cont la una din cele trei instituții de credit partenere în vederea virării ajutorului financiar nerambursabil și să comunice banca selectată agenției de care aparțin pînă la data semnării acordului de finanțare, a anuntat Ministerul pentru mediul de afaceri.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiAi mai multi euro decat lei? Vezi care sunt conturile bancare in euro cu cele mai mici comisioane, care banci au cele mai bune dobanzi in euro si cele mai avantajoase cursului de schimb valutar

Numarul mare de romani care muncesc in alte tari din Europa si devalorizarea leului in raport cu moneda europeana determina multa lume sa stranga mai multi euro decat lei in conturile bancare, o tendinta oglindita si de statistici, in care vedem un ritm de crestere mai mare a depozitelor in euro detalii

Unele banci nu mai vor sa dea credite celor care si-au amanat ratele din cauza coronavirusului si au fost raportati la Biroul de Credit

Unele banci refuza aprobarea de noi credite sau refinantari persoanelor care si-au amanat plata ratelor in perioada de izolare a crizei COVID-19, din aceasta primavara, cand multi au fost in somaj tehnic, s-au plans mai multi cititori. "Unicredit a refuzat sa-mi aprobe refinantarea detalii

Raiffeisen este singura banca din Romania care nu publica documentul standardizat de informare privind comisioanele unui cont, conform normelor legale (actualizat)

Raiffeisen Bank este singura banca din Romania care nu publica, pe site, documentele de informare privind nivelul comisioanelor pentru conturile curente aferente operatiunilor cu carduri si prin online banking, o obligatie impusa de Legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea detalii

Unicredit introduce o taxa de 20 de lei pentru reinnoirea cardurilor; care banci au cele mai mici comisioane pentru utilizarea unui card de debit

Unicredit isi va taxa clientii cu 20 de lei pentru reinnorea cardurilor de credit, de la 1 decembrie 2020, un tip de comision practicat doar de alte doua banci romanesti (Libra Bank - 5 lei si Credit Europe Bank - 3 lei (vezi tabelul). Unicredit a decis sa aplice acest comision detalii

Ultimele Comentarii