BANCI | Stirea Zilei

Care banci au cele mai mici dobanzi la creditele Start-Up Nation

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-06-13 20:31

CEC Bank si Banca Transilvania (BT) au cele mai mici dobanzi pentru un credit tip punte acordat celor aproximativ 13.000 de firme nou-infiintate selectate pentru a primi un ajutor de la stat (alocatie financiara nerambursabila-AFN) de pana la 44.000 de euro pentru demararea afacerii, in programul Start-up Nation, derulat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (aippimm.ro), cu un buget de doua miliarde de lei.

Astfel, dobanzile practicate de cele doua banci sunt identice: 4,5%, fixa pe toata perioada de creditare, fata de plafonul maxim impus de stat, de 5% pe an.

La dobanda se adauga un comision de acordare de 0,75% din valorea imprumutului, fata de comisioane de cel mult 2,5% din valoarea creditului impuse de autoritati in cadrul programului.

A treia banca selectata pentru acest program, BCR, are o dobanda fixa de 4,69%, plus un comision de acordare de 1,2%, in total 5,89%.

Bancile s-au angajat sa aprobe aceste credite intr-o perioada de cel mult 20 de zile de la depunerea documentelor necesare de catre reprezentantii firmelor.

Pentru obtinerea unui astfel de imprumut, cele trei banci nu solicita un avans, ele fiind dispuse sa acorde un credit cu o valoare echivalenta cu ajutorului de stat, adica pana la 44.000 de euro.

Perioada maxima de rambursare a creditului este de 2 ani la toate cele trei banci, pentru ca este vorba de un credit tip punte, care se ramburseaza intr-o singura transa, in momentul obtinerii alocatiei nerambursabile de la stat. Pana in acel moment, lunar se va plati doar dobanda imprumutului si comisioanele aferente.

In privinta garantiilor necesare pentru obtinerea imprumutului, CEC Bank si Banca Transilvania colaboreaza cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), prin care se poate obtine o garantie reprezentand pana la 80% din valoarea imprumutului. Comisionul pentru acordarea garantiei FNGCIMM este 2,48% pe an.

Ponderea creditului neacoperita de garantie FNGCIMM trebuie completata cu alte tipuri de garantii, precum garantia personala a administratorului sau asociatilor firmei (fideiusiune), in cazul Bancii Transilvania. La CEC Bank, garantiile suplimentare sunt de mai multe tipuri:

- Garantii reale (ce pot include inclusiv bunurile finantate in cadrul proiectului, cu exceptia obiectelor de inventar si activelor fixe necorporale) ce vor acoperi diferenta din valoarea creditului
- Fideiusiune si/sau bilete la ordin, in alb, stipulate "fara protest" emise de societate in favoarea Bancii si avalizate de actionarii majoritari/asociatii majoritari/administratori
- Ipoteca mobiliara asupra conturilor curente ale clientului deschise la Banca in orice valuta
- Polita de asigurare asupra bunurilor achizitionate in cadrul Programului

BCR ofera o garantie din fonduri europene (FEI, prin programul Cosme) pentru doar 50% din credit, insa fara comision. Aceasta garantie trebuie completata insa cu alte tipuri de garantii, precum ipoteca mobiliara/imobiliara asupra bunurilor mobile/imobile achizitionate in cadrul proiectului, ipoteca mobiliara asupra conturilor curente deschise la BCR si garantii personale (fideiusiune).

Atat dobanda cat si comisioanele aferente creditului, inclusiv comisionul de acordare a garantiilor, sunt cheltuieli eligibile, ceea ce inseamna ca pot fi acoperite din valoarea finantarii obtinute de la banci.

BT si BCR au venit si cu alte facilitati pentru a-i castiga de clienti pe cei care obtin ajutoare de stat in programul Start-Up Nation, precum un cont curent fara comisioane in primul an. Ulterior, omisioanele standard pentru firme ale bancilor pot fi consultate aici. BT are printre cele mai mici comisioane, in timp ce BCR printre cele mai ridicate.

Bancile au inclus in pachetul cu oferta pentru start-up-uri si servicii adiacente, precum aplicatii de contabilitate, consultanta de afaceri si marketing, realizarea unui site de firma, medicina muncii pentru angajati, anunturi de recrutare.

Aplicanții Start-up Nation au obligația să opteze și să deschidă cont la una din cele trei instituții de credit partenere în vederea virării ajutorului financiar nerambursabil și să comunice banca selectată agenției de care aparțin pînă la data semnării acordului de finanțare, a anuntat Ministerul pentru mediul de afaceri.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBRD este apostrofata de clienti ca-si face reclama mincinoasa la credite

BRD este acuzata de clienti ca-si face reclama mincinoasa la creditul de nevoi personale Expresso, pe care banca il promoveaza cu o dobanda de 7,29%, dar care este valabila doar in anumite conditii si numai pentru sume mari de bani imprumutati. Banca mai este criticata de oameni si detalii

Creditele ipotecare au atins o faza de dezvoltare care impune diversificarea si ajustarea in fata riscurilor - interviu cu Sergiu Oprescu, presedintele ARB si presedinte executiv Alpha Bank

Creditele ipotecare au un ritm alert de crestere, care este asteptat sa continue, dat fiind ca in Romania sunt mult mai putine fata de alte tari europene, iar cererea este mare. Insa noul context economic, cu cresterea riscurilor si posibila modificare sau chiar disparitie a programului Prima detalii

Guvernatorul BNR are sapte depozite bancare in euro si dolari, niciunul in lei

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si-a reinnoit anul trecut depozitele la termen in euro si dolari pe care le avea la BCR si Unicredit, in valoare de aproximativ 35.000 de euro, fara sa-si faca niciun depozit in lei, el preferand sa-si tina banii din salariu si pensie intr-un cont curent, pentru detalii

BNR considera ca cinci banci au un model de afaceri cu risc ridicat; majoritatea bancilor prezinta risc mediu, nicio banca nu e 100% sigura

Cinci banci romanesti (18%) dintre cele 27 evaluate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) conform metodologiei stabilita la nivel european (SREP) sunt considerare a avea un model de afaceri cu nivel ridicat de risc, majoritatea fiind considerare a avea un grad de risc mediu si doar una a fost detalii

Ultimele Comentarii

 • Buna seara

  Am si eu o problema sunt din Vrancea si de o lună tot imi dispărea ba semnalul la telefon ba ... detalii

 • Si totusi...

  Ce se intampla cu cei carora li se termina anul acesta programul de economisire si pot justifica ... detalii

 • Informatii

  Buna ziua,sunt pensionara 62 ani pensie 900 ron,asi dori sa imprumut 35000 de euro cu credit ... detalii

 • Pe bune???

  Doamne fereste, cu toata stima, dar partea cu "Ordinul ANPC, emis sub presiunea avocatului Piperea ... detalii

 • Banca Romaneasca

  Rugam ANPC-ul sa treaca si pe la Banca Romaneasca. Multumim ... detalii