BANCI | Stirea Zilei

Bancile isi fac reclama inselatoare la credite, cu dobanda “de la" x%, fara sa spuna si "pana la" y%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-06-03 22:03

Bancile au gasit o noua gaselnita de a-si face reclama inselatoare la credite, cu dobanzi cat mai mici, valabile doar in conditii speciale, nu in situatii standard: dobanda “de la x%”, evident cat mai mica, afisata cu litere foarte mari, fara sa termine fraza si sa adauge si pana la cat poate urca acea dobanda.

De exemplu, BRD isi face reclama la creditele de consum cu o dobanda “de la 7,29%”, care insa este valabila doar pentru imprumuturi cu valori mari, de peste 90.000 de lei (19.000 de euro), daca incasezi salariul intr-un cont BRD si daca-ti iei si un card de credit, nu doar imprumutul.

Daca nu indeplinesti conditiile respective, dobanda urca la 13,64%, asadar inca o data mai mare.

Asadar, corect ar fi fost ca reclama BRD sa sune astfel: va dam credite cu dobanda de la 7,29% la 13,64%.

BRD nu spune nici cat este DAE (Dobanda Anuala Efectiva), care exprima costul total al unui imprumut, adica si comisioanele ce trebuie platite, nu doar dobanda nominala, ceea ce este ilegal, intrucat bancile sunt obligate ca in orice forma de publicitate sa afiseze toate costurile unui imprumut, inclusiv DAE, cu caractere de aceeasi marime si in acelasi camp vizual.

Unicredit se lauda cu dobanzi variabile "de la 7,99%" si dobanzi fixe "de la 8,99%" la creditele de nevoi personale, fara sa mentioneze nivelul maxim la care pot ajunge acestea. Ca si la BRD, aceste dobanzi sunt valabile doar pentru creditele cu valori mari, de peste 50.000 de lei, si doar daca incaseazi salariul intr-un cont al bancii si cumperi suplimentar o asigurare de viata si un card de credit.

In caz contrar, dobanzile variabile pot ajunge la 14,99%, iar cele fixe la 15,99%, valori duble fata de cele din reclame.

Unicredit nu mentioneaza nici nivelurile DAE, ceea ce reprezinta o incalcare a legii.

Si OTP Bank isi face reclama la creditele de consum cu formula "de la", mai exact "dobanda fixa de la 8,69%", care este valabila doar pentru cei care-si incaseaza salariul intr-un cont al bancii. In caz contrar, dobanda creste cu doua puncte, la 10,69%
 
Banca maghiara nu mentioneaza nici DAE si nici macar nivelul maxim la care poate ajunge dobanda, precizand doar ca "valoarea dobânzii este stabilită în funcție de profilul clientului și istoricul de creditare."

BCR isi promoveaza creditul de nevoi personale tot cu o dobanda "de la 6,99", dar aceasta banca este putin mai corecta decat BRD, Unicredit sau OTP Bank, in sensul ca afiseaza, desi cu litere mici, ilizibile in reclamele video, si nivelul la care poate ajunge dobanda, adica 16,24%.
 
De asemenea, BCR mentioneaza si nivelul DAE (Dobanda Anuala Efectiva), care exprima costul total al unui imprumut, adica si comisioanele ce trebuie platite, nu doar dobanda nominala: de la 7,22% la 17,51%.

ING Bank, singura corecta

ING Bank a fost printre primele banci, in orice caz prima sesizata de noi, care a venit cu gaselnita dobanzilor "de la" X % la credite.

In urma criticilor Bancherul.ro, ING si-a schimbat modul de provomare, astfel ca in prezent afiseaza nu doar cea mai mica dobanda, ci si cea mai mare, cum este corect.

Din pacate, nicio alta banca nu a urmat, pana acum, dupa cum am vazut noi, exemplul de bune practici al ING, dar asteptam sa o faca.

Ultimul pas spre o transparenta deplina l-ar putea face ING facandu-si reclama cu DAE (Dobanda Anuala Efectiva), care exprima costul total al unui imprumut, adica si comisioanele ce trebuie platite, nu doar dobanda nominala.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCreditele Prima Casa si-au pierdut din farmec: doar 77% din plafonul de garantare a fost epuizat, cu o luna inainte de finalul anului

Creditele pentru achizitia sau constructia primei locuinte de catre tinerii cu varsta de maxim 35 de ani garantate de stat prin programul Prima Casa par sa-si fi pierdut farmecul in acest an, in ciuda dobanzilor mici si a avansului de doar 5%, de trei ori mai mic decat cel pentru un credit detalii

Dobanzile la depozitele in lei ale populatiei, in crestere pentru a 20-a luna consecutiv, iar cele la credite, in scadere de cinci luni la rand

Dobanzile la depozitele in lei ale populatiei continua tendinta de crestere silentioasa pe parcursul ultimilor doi ani, in timp ce costul creditelor urmeaza o tendinta descrescatoare, dupa rabufnirea din anul precedent, arata statisticile publicate de Banca Nationala a Romaniei detalii

Dupa doua luni consecutive de scadere, creditele noi au revenit la niveluri mai mari decat anul trecut

Dupa doua luni consecutive de scadere, creditele noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor au revenit in luna octombrie la un nivel mai ridicat decat in lunile corespondente (octombrie) din anii trecuti, arata datele statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei detalii

Ministerul Dezvoltarii pierde procesul cu Curtea de Conturi in cazul bancilor pentru locuinte si trebuie sa recupereze de la acestea un prejudiciu de 55 milioane lei

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), redenumit acum Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei, condus de Ion Stefan, reprezentantul guvernului PNL Ludovic Orban, a pierdut definitiv, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, procesul cu Curtea de detalii

Ultimele Comentarii

 • Reclama

  Cea mai proasta reclama . Cand vad prostul ala in cupola ma gandesc la clientii vostri . Posibil ... detalii

 • instalare aplicatie George

  Daca aveti probleme cu instalarea aplicatiei George, contactati-ma la tel. 0723292899 sau prin ... detalii

 • Aplicatia George

  locuiesc in Germania si nu reusesc sa instalez pe Computer aceasta aplicatie si nu reusesc sa imi ... detalii

 • aplicare OUG 52/2016

  Stimate domn, Da, OUG 52/2016 se aplica doar contractelor de credit incheiate incepand cu luna ... detalii

 • prescriere datorie

  Stimate domn, Dupa 9 ani nu se mai poate face executarea silita, daca Provident sau firma de ... detalii