BANCI | Stirea Zilei

Bancile isi fac reclama inselatoare la credite, cu dobanda “de la" x%, fara sa spuna si "pana la" y%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-06-03 22:03

Bancile au gasit o noua gaselnita de a-si face reclama inselatoare la credite, cu dobanzi cat mai mici, valabile doar in conditii speciale, nu in situatii standard: dobanda “de la x%”, evident cat mai mica, afisata cu litere foarte mari, fara sa termine fraza si sa adauge si pana la cat poate urca acea dobanda.

De exemplu, BRD isi face reclama la creditele de consum cu o dobanda “de la 7,29%”, care insa este valabila doar pentru imprumuturi cu valori mari, de peste 90.000 de lei (19.000 de euro), daca incasezi salariul intr-un cont BRD si daca-ti iei si un card de credit, nu doar imprumutul.

Daca nu indeplinesti conditiile respective, dobanda urca la 13,64%, asadar inca o data mai mare.

Asadar, corect ar fi fost ca reclama BRD sa sune astfel: va dam credite cu dobanda de la 7,29% la 13,64%.

BRD nu spune nici cat este DAE (Dobanda Anuala Efectiva), care exprima costul total al unui imprumut, adica si comisioanele ce trebuie platite, nu doar dobanda nominala, ceea ce este ilegal, intrucat bancile sunt obligate ca in orice forma de publicitate sa afiseze toate costurile unui imprumut, inclusiv DAE, cu caractere de aceeasi marime si in acelasi camp vizual.

Unicredit se lauda cu dobanzi variabile "de la 7,99%" si dobanzi fixe "de la 8,99%" la creditele de nevoi personale, fara sa mentioneze nivelul maxim la care pot ajunge acestea. Ca si la BRD, aceste dobanzi sunt valabile doar pentru creditele cu valori mari, de peste 50.000 de lei, si doar daca incaseazi salariul intr-un cont al bancii si cumperi suplimentar o asigurare de viata si un card de credit.

In caz contrar, dobanzile variabile pot ajunge la 14,99%, iar cele fixe la 15,99%, valori duble fata de cele din reclame.

Unicredit nu mentioneaza nici nivelurile DAE, ceea ce reprezinta o incalcare a legii.

Si OTP Bank isi face reclama la creditele de consum cu formula "de la", mai exact "dobanda fixa de la 8,69%", care este valabila doar pentru cei care-si incaseaza salariul intr-un cont al bancii. In caz contrar, dobanda creste cu doua puncte, la 10,69%
 
Banca maghiara nu mentioneaza nici DAE si nici macar nivelul maxim la care poate ajunge dobanda, precizand doar ca "valoarea dobânzii este stabilită în funcție de profilul clientului și istoricul de creditare."

BCR isi promoveaza creditul de nevoi personale tot cu o dobanda "de la 6,99", dar aceasta banca este putin mai corecta decat BRD, Unicredit sau OTP Bank, in sensul ca afiseaza, desi cu litere mici, ilizibile in reclamele video, si nivelul la care poate ajunge dobanda, adica 16,24%.
 
De asemenea, BCR mentioneaza si nivelul DAE (Dobanda Anuala Efectiva), care exprima costul total al unui imprumut, adica si comisioanele ce trebuie platite, nu doar dobanda nominala: de la 7,22% la 17,51%.

ING Bank, singura corecta

ING Bank a fost printre primele banci, in orice caz prima sesizata de noi, care a venit cu gaselnita dobanzilor "de la" X % la credite.

In urma criticilor Bancherul.ro, ING si-a schimbat modul de provomare, astfel ca in prezent afiseaza nu doar cea mai mica dobanda, ci si cea mai mare, cum este corect.

Din pacate, nicio alta banca nu a urmat, pana acum, dupa cum am vazut noi, exemplul de bune practici al ING, dar asteptam sa o faca.

Ultimul pas spre o transparenta deplina l-ar putea face ING facandu-si reclama cu DAE (Dobanda Anuala Efectiva), care exprima costul total al unui imprumut, adica si comisioanele ce trebuie platite, nu doar dobanda nominala.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiTransferurile de bani din strainatate: ce valoare au, cum se fac si cat costa

Transferurile de bani ale romanilor din strainatate, in numerar si prin conturi bancare, inregistrate oficial de statisticile europene (Eurostat), au fost in 2018 in valoare de 2,976 miliarde euro, in crestere cu 154 milioane euro (5,5%) fata de anul precedent. In ultimii patru ani, detalii

Care este cardul de credit cu cea mai mica dobanda?

Cardul de credit cu cea mai mica dobanda, de 14,05% pe an, este cel al CEC Bank, in timp ce la polul opus, cel mai scump card de credit este Card Avantaj, de la Credit Europe Bank, a carui dobanda este dubla, 28% pe an, conform clasamentului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul detalii

Banca Transilvania continua sa fie cea mai performanta banca din Romania; anunta planuri mari in urmatoarea perioada

Banca Transilvania (BT) si-a mentinut si in prima jumatate a acestui an statutul de cea mai performanta banca din Romania in privinta cresterii activelor, a creditelor, a profitului obtinut pentru actionarii sai, 64% dintre acestia fiind persoane fizice si firme romanesti, precum si in adoptarea detalii

BNR critica bancile pentru ca-si reduc numarul de unitati si de angajati

Banca Nationala a Romaniei (BNR) critica bancile pentru ca-si reduc in continuare numarul de unitati teritoriale si de angajati, pentru a fi mai profitabile, ceea ce nu ajuta la cresterea gradului de bancarizare a populatiei si firmelor, Romania fiind pe ultimele locuri in Europa atat in detalii

Ultimele Comentarii

 • Chf

  După achiziționarea Băncii Românești ...au șansa să se ridice sau să coboare ...ca ... detalii

 • Rbl

  Remarc acelasi lucru, ca domnul Silviu Georgescu. După 5 ani, suma pe care o primesc este mai mica ... detalii

 • Reclamație

  In luna august mi sa reținut tot salariul inclusiv alocație copil de întreținere datorita unor ... detalii

 • Reclamație

  In luna august mi sa reținut tot salariul inclusiv alocație copil de întreținere datorita unor ... detalii

 • Revolut

  Se poate face propire pe cardul ... detalii