BANCI | Stirea Zilei

Indicatorii sistemului bancar in T1 2019: profit ridicat, dar activele cresc sub nivelul PIB

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-06-02 22:07

Sistemul bancar a inregistrat in primul trimestru din 2019 un profit net de 1,809 miliarde lei, un nou nivel record, usor mai ridicat fata de nivelul din acelasi interval al anului precedent, cand s-a ridicat la 1,767 miliarde lei, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Profitul ridicat al sistemului bancar se datoreaza, pe de o parte, nivelului foarte redus al riscului de credit (pierderile aferente creditelor neperformante), dupa ce in anii precedenti bancile si-au curatat bilanturile de creditele neperformante cauzate de criza din 2008, iar pe de alta parte unei marje de profit ridicate, datorate cresterii dobanzilor la credite si mentinerea la niveluri scazute a dobanzilor la depozite.

Cu toate acestea, indicatorii de profitabilitate sunt in usoara scadere: rentabilitatea activelor (ROA) a fost 1,60% in T1 2019, in declin de la 1,65% in T1 2018, in timp ce rentabilitatea capitalurilor (ROE) a coborat substantial, la 11,49%, de la 15,45%.

Din totalul celor 34 de institutii de credit, 24 au avut profit cumulat de 1,845 miliarde lei, in timp ce 10 banci au suferit pierderi de 35,5 milioane lei.

In primul trimestru al anului trecut, numarul bancilor cu profit a fost mai mic (22), iar a celor cu pierderi mai mare (14).

De asemenea, rata rentabilitatii activitatii de baza a scazut la 167% in primul trimestru al acestui an, de la 178% in anul precedent.

Pe de alta parte, activele nete ale sistemului bancar, majoritatea fiind reprezentate de credite, continua sa avanseze mai incet decat Produsul Intern Brut (PIB), astfel ca gradul de intermediere financiara, cel mai scazut din Europa, continua sa sufere.

Pe parcursul ultimului an, in perioada martie 2018 - martie 2019, activele sistemului bancar au crescut cu 4,6%, echivalentul a 20,1 miliarde lei, sub ritmul de crestere a PIB-ului, de 5%.

Raportul credite/depozit a crescut in martie 2019 la 74,8%, de la 73,64% la finalul lui 2018.

Rata creditelor neperformante a scazut la 4,90% in martie 2019, de la 6,16% in martie 2018 si 4,96% in decembrie 2018.

Solvabilitatea sectorului bancar s-a diminuat cu aproape un punct fata de finalul anului trecut, de la 20,71% in decembrie 2018 la 19,98% in martie 2019.

Numarul unitatilor bancare si a angajatilor s-a stabilizat, ba chiar a crescut usor, in primul trimestru, dupa ajustarea de anul trecut, cauzata in principal de preluarea Bancpost de catre Banca Transilvania si a Piraeus Bank de fondul de investitii J.C. Flowers, care a redenumit-o First Bank.

Astfel, la finalul lunii martie 2019 erau 4.350 de unitati bancare in Romania, cu 9 mai multe decat la finalul lui 2018, cand erau 4.341.

Si numarul angajatilor din sistemul bancar s-a stabilizat la un total de 53.754 de salariati in martie 2019, cu 17 mai multi decat in decembrie 2018, cand erau 53.737 de persoane.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBRD este apostrofata de clienti ca-si face reclama mincinoasa la credite

BRD este acuzata de clienti ca-si face reclama mincinoasa la creditul de nevoi personale Expresso, pe care banca il promoveaza cu o dobanda de 7,29%, dar care este valabila doar in anumite conditii si numai pentru sume mari de bani imprumutati. Banca mai este criticata de oameni si detalii

Creditele ipotecare au atins o faza de dezvoltare care impune diversificarea si ajustarea in fata riscurilor - interviu cu Sergiu Oprescu, presedintele ARB si presedinte executiv Alpha Bank

Creditele ipotecare au un ritm alert de crestere, care este asteptat sa continue, dat fiind ca in Romania sunt mult mai putine fata de alte tari europene, iar cererea este mare. Insa noul context economic, cu cresterea riscurilor si posibila modificare sau chiar disparitie a programului Prima detalii

Guvernatorul BNR are sapte depozite bancare in euro si dolari, niciunul in lei

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si-a reinnoit anul trecut depozitele la termen in euro si dolari pe care le avea la BCR si Unicredit, in valoare de aproximativ 35.000 de euro, fara sa-si faca niciun depozit in lei, el preferand sa-si tina banii din salariu si pensie intr-un cont curent, pentru detalii

BNR considera ca cinci banci au un model de afaceri cu risc ridicat; majoritatea bancilor prezinta risc mediu, nicio banca nu e 100% sigura

Cinci banci romanesti (18%) dintre cele 27 evaluate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) conform metodologiei stabilita la nivel european (SREP) sunt considerare a avea un model de afaceri cu nivel ridicat de risc, majoritatea fiind considerare a avea un grad de risc mediu si doar una a fost detalii

Ultimele Comentarii

 • Buna seara

  Am si eu o problema sunt din Vrancea si de o lună tot imi dispărea ba semnalul la telefon ba ... detalii

 • Si totusi...

  Ce se intampla cu cei carora li se termina anul acesta programul de economisire si pot justifica ... detalii

 • Informatii

  Buna ziua,sunt pensionara 62 ani pensie 900 ron,asi dori sa imprumut 35000 de euro cu credit ... detalii

 • Pe bune???

  Doamne fereste, cu toata stima, dar partea cu "Ordinul ANPC, emis sub presiunea avocatului Piperea ... detalii

 • Banca Romaneasca

  Rugam ANPC-ul sa treaca si pe la Banca Romaneasca. Multumim ... detalii