BANCI | Stirea Zilei

Indicatorii sistemului bancar in T1 2019: profit ridicat, dar activele cresc sub nivelul PIB

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-06-02 22:07

Sistemul bancar a inregistrat in primul trimestru din 2019 un profit net de 1,809 miliarde lei, un nou nivel record, usor mai ridicat fata de nivelul din acelasi interval al anului precedent, cand s-a ridicat la 1,767 miliarde lei, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Profitul ridicat al sistemului bancar se datoreaza, pe de o parte, nivelului foarte redus al riscului de credit (pierderile aferente creditelor neperformante), dupa ce in anii precedenti bancile si-au curatat bilanturile de creditele neperformante cauzate de criza din 2008, iar pe de alta parte unei marje de profit ridicate, datorate cresterii dobanzilor la credite si mentinerea la niveluri scazute a dobanzilor la depozite.

Cu toate acestea, indicatorii de profitabilitate sunt in usoara scadere: rentabilitatea activelor (ROA) a fost 1,60% in T1 2019, in declin de la 1,65% in T1 2018, in timp ce rentabilitatea capitalurilor (ROE) a coborat substantial, la 11,49%, de la 15,45%.

Din totalul celor 34 de institutii de credit, 24 au avut profit cumulat de 1,845 miliarde lei, in timp ce 10 banci au suferit pierderi de 35,5 milioane lei.

In primul trimestru al anului trecut, numarul bancilor cu profit a fost mai mic (22), iar a celor cu pierderi mai mare (14).

De asemenea, rata rentabilitatii activitatii de baza a scazut la 167% in primul trimestru al acestui an, de la 178% in anul precedent.

Pe de alta parte, activele nete ale sistemului bancar, majoritatea fiind reprezentate de credite, continua sa avanseze mai incet decat Produsul Intern Brut (PIB), astfel ca gradul de intermediere financiara, cel mai scazut din Europa, continua sa sufere.

Pe parcursul ultimului an, in perioada martie 2018 - martie 2019, activele sistemului bancar au crescut cu 4,6%, echivalentul a 20,1 miliarde lei, sub ritmul de crestere a PIB-ului, de 5%.

Raportul credite/depozite a crescut in martie 2019 la 74,8%, de la 73,64% la finalul lui 2018.

Rata creditelor neperformante a scazut la 4,90% in martie 2019, de la 6,16% in martie 2018 si 4,96% in decembrie 2018.

Solvabilitatea sectorului bancar s-a diminuat cu aproape un punct fata de finalul anului trecut, de la 20,71% in decembrie 2018 la 19,98% in martie 2019.

Numarul unitatilor bancare si a angajatilor s-a stabilizat, ba chiar a crescut usor, in primul trimestru, dupa ajustarea de anul trecut, cauzata in principal de preluarea Bancpost de catre Banca Transilvania si a Piraeus Bank de fondul de investitii J.C. Flowers, care a redenumit-o First Bank.

Astfel, la finalul lunii martie 2019 erau 4.350 de unitati bancare in Romania, cu 9 mai multe decat la finalul lui 2018, cand erau 4.341.

Si numarul angajatilor din sistemul bancar s-a stabilizat la un total de 53.754 de salariati in martie 2019, cu 17 mai multi decat in decembrie 2018, cand erau 53.737 de persoane.

 

Taguri: Indicatori sistem bancar  National Bank of Romania (NBR)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCei cu credite la banci incep sa intrebe iar de amanarea ratelor

Recrudescenta crizei COVID-19 ii determina pe cei care au credite la banci si IFN-uri sa intrebe din nou daca pot sa-si amane ratele lunare, fie pentru ca au reintrat in somaj, fie pentru ca anticipeaza ca ar putea avea din nou probleme financiare. "Trecem printr-o situație dificila detalii

Banca Transilvania are o oferta cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale si overdraft

Banca Transilvania (BT), cea mai mare banca romaneasca, anunta o oferta la creditele de nevoi personale si la overdraft (descoperit de card) cu cele mai mici dobanzi dintre toate bancile. BT ofera un credit de nevoi personale cu asigurare de viata si de somaj cu o dobanda fixa de 7,5%, detalii

Romanii care primesc salariul din Germania pe cardurile Postbank se plang de comisionul mare pentru retragerea de bani de la bancomate

Romanii care lucreaza in Germania si incaseaza salariile pe cardurile Postbank tip Girocard se plang de comisionul ridicat pe care trebuie sa-l plateasca bancii germane atunci cand retrag banii de la bancomatele din Romania. "Am fost la banca Raiffeisen sa scot salariul de pe cardul detalii

Ai mai multi euro decat lei? Vezi care sunt conturile bancare in euro cu cele mai mici comisioane, care banci au cele mai bune dobanzi in euro si cele mai avantajoase cursului de schimb valutar

Numarul mare de romani care muncesc in alte tari din Europa si devalorizarea leului in raport cu moneda europeana determina multa lume sa stranga mai multi euro decat lei in conturile bancare, o tendinta oglindita si de statistici, in care vedem un ritm de crestere mai mare a depozitelor in euro detalii

Ultimele Comentarii