BANCI | Stirea Zilei

Dobanzile la cardurile de credit nu au scazut, dupa inlocuirea ROBOR cu IRCC

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-05-23 21:53

Dobanda medie la cardurile de credit emise de cele 15 banci romanesti care au in portofoliu aceste produse nu a scazut dupa ce indicele ROBOR a fost inlocuit cu IRCC, mai mai mic cu aproape un punct procentual, conform analizei realizata de Bancherul.ro pe baza datelor bancilor.

Astfel, dobanda medie a cardurilor de credit s-a modificat imperceptibil, cu 0,33 puncte procentuale, de la 23,90% in aprilie la 23,57% in luna mai, dupa intrarea in vigoare a OUG 19 privind introducerea Indicelui de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) in locul ROBOR, pentru calcularea dobanzilor variabile in lei la creditele acordate de banci populatiei.

Costul total al unui card de credit, reflectat de Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include atat dobanda, cat si alte comisioane, precum cele de retragere a banilor de la bancomat sau pentru administrarea cardului, a scazut putin mai mult, cu 3,84 puncte procentuale, de la 29,16% la 25,32%.

Doi factori au determinat inertia dobanzilor la cardurile de credit:

1. Cele mai multe dobanzi la cardurile de credit sunt fixe. Doar 6 dintre cele 15 banci aveau dobanzi variabile, indexate la ROBOR, inainte de inlocuirea acestuia cu IRCC, astfel ca vechile dobanzi fixe au ramas nemodificate, in general.

2. Unele banci au majorat marja fixa din componenta dobanzii variabile, pentru a compensa scaderea componentei variabile IRCC, astfel incat dobanda totala a ramas aceeasi.

Astfel, BRD a transformat dobanda variabila cu marja fixa de 23% plus ROBOR intr-o dobanda fixa fara indici de 26%, pentru a mentine dobanda la acelasi nivel.

Libra Bank a majorat marja fixa cu 0,75 puncte, de la 11,5% la 12,25%, astfel incat dobanda sa ramana nemodificata.

Alpha Bank a majorat marja fixa de la 21% la 21,95%, pentru ca dobanda sa ramana neschimbata.

Raiffeisen a majorat dobanda fixa de la 22,73% la 26%, iar DAE a crescut de la 27,5% la 31%.

CEC Bank, Banca Romaneasca si First Bank au scazut dobanzile

Exista insa si banci care nu au majorat marja fixa de dobanda: CEC Bank, Banca Romaneasca si First Bank.

CEC Bank a mentinut marja fixa, astfel ca dobanda a scazut cu aproape un punct, de la 14,65% la 13,78%, cea mai mica din piata.

Nici Banca Romaneasca nu a schimbat marja fixa, astfel ca dobanda a scazut de la 24,73% la 23,94% iar DAE de la 29,82% la 26,75%.

Si la First Bank dobanda a scazut de la 21,23% la 20,36%, dupa ce banca a inlocuit ROBOR cu IRCC, fara sa modifice marja fixa.

O singura banca, OTP Bank, a diminuat. dobanda fixa la cardul de credit, de la 24,9% la 22%, astfel ca DAE a scazut de la 27,95% la 24,36%

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiRaiffeisen pierde definitiv procesul cu Curtea de Conturi in cazul bancii pentru locuinte

Si Raiffeisen Bank, la fel ca BCR, a pierdut definitiv, la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei (ICCJ), procesul impotriva Curtii de Conturi, care a acuzat-o ca a prejudiciat statul cu aproape 60 de milioane de lei prin acordarea ilegala a unei subventii (prima de stat) clientilor detalii

La ce banca refinantam un credit ipotecar, pentru a obtine o rata mai mica?

Creditele ipotecare, spre deosebire de creditele de consum, au dobanzi mult mai reduse si mai uniform distribuite intre banci: cele mai mici sunt la CEC Bank si la Banca Transilvania, cu DAE de 5,3%, iar cele mai mari la OTP Bank (DAE de 6,5%) si BRD (DAE de 6,7%), conform clasamentului intocmit detalii

Creditele pentru locuinte si afaceri continua sa creasca, dar cele pentru consum stagneaza

Creditele acordate de banci populatiei pentru cumpararea de locuinte si-au mentinut ritmul lunar de crestere si in octombrie, dupa cum s-a intamplat si cu finantarile pentru firme, ambele tipuri de imprumuturi fiind stimulate de programe guvernamentale cu garantii de stat: Noua Casa (Prima Casa) detalii

Rezultatele financiare comparative ale primelor sapte banci, la finalul T3 2020

Cele mai mari sapte banci romanesti, care detin fiecare cote de piata de peste 6% din activele totale ale sistemului bancar, iar impreuna aproape 77%, au obtinut la finalul trimestrului trei (T3) din 2020 profituri nete cumulate de 4,187 miliarde lei, reprezentand 93% din castigul sistemului detalii

Ultimele Comentarii