BANCI | Stirea Zilei

BNR pare sa fi scapat de sub control inflatia: noua prognoza este 4,2% pentru 2019, cu mult peste tinta maxima de 3,5%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-05-19 22:12

Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a modificat substantial prognoza de inflatie pentru acest an, la 4,2%, peste asteptarile analistilor, cu 1,2 puncte procentuale mai mult decat precedenta estimare, din februarie, ceea ce inseamna ca ar putea rata in acest an tinta de inflatie, de 2,5% plus o marja de un punct procentual, adica maxim 3,5%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a subliniat insa ca noua prognoza este cauzata in principal de facori exogeni, si anume cresterea preturilor volatile la legume (in special cartofii) si combustibili, astfel ca inflatia ar putea sa mai scada, daca vom avea un an agricol bun, nefiind exclusa nici atingerea tintei, "daca vom avea noroc" si va scadea si pretul titeiului.

In acelasti timp, Isarescu a tinut sa sublinieze ca noua prognoza nu este influentata de anul electoral efervescent si ca BNR va incerca sa tina situatia sub control, nefiind influentata de politicieni.

BNR a dat vina pentru cresterea inflatiei pe scumpirea legumelor si a petrolului, insa si preturile pe care le poate controla banca nationala, nu doar cele volatile, au suferit o ajustare la fel de importanta.

Astfel, majorarile de preturi la legume, fructe si oua (categoria LFO) au o contributie de 0,6 procente in cresterea noii prognozae de inflatie, iar pretul combustibililor de 0,3 precente.

In acelasi timp, inflatia CORE 2 ajustat, care este controlata de BNR, care nu include preturile produselor volatile, precum legumele si petrolul, petrolul, tigarile, alcoolul si preturile administrate de stat, si-a majorat contributia in noua prognoza de inflatie cu 0,4 puncte, de la 2% la 2,4%.

Noua prognoza de inflatie poate fi considerata surprinzator de ridicata, daca ne uitam la anticipatiile analistilor bancilor, care au fost de doar 3,8%.

Bancherul.ro l-a intrebat, de aceea, pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul briefingului cu presa dupa prezentarea raportului privind inflatia, daca noua prognoza de inflatie poate fi considerata surprinzatoare si daca este influentata de anul electoral.

Mugur Isarescu:

"Partea inflatiei pe care noi putem sa o controlam, Core 2 ajustat, e constanta si in acest an si anul viitor. In plus sunt produsele de tutun si bauturile alcoolice, in urma cresterii accizei. Nu are nimic, nu stiu daca are ceva cu anul electoral. Eu cand eram premier, am vrut sa majorez acciza la tigari si mi s-a spus ca mai bine plec, nu se poate ca intr-un an electoral sa nu aiba romanul ce sa fumeze. Cand ai o asemenea schimbare de politica la tigarete... care a aparut ulterior. In februarie nu o bagasem la socoteala. (De fapt, in prognoza din februaria, contributia tutunului si alcoolului in prognoza de inflatie a fost 0,4%, mai mare decat contributia din prognoza din mai, de 0,3%, asadar aici guvernatorul a facut o greseala. n.r.) Fata de o crestere de doar 2% a accizei la tigarete prevazuta anterior, acum avem o acciza mult mai mare la tigarete. (Conform prezentarii guvernatorului, acciza la tigarete prevazuta in vechiul Cod fiscal era de doar 2%, dar in noul Cod Fiscal este prevazuta o crestere de 7,8% in 2019, de 3,5% in 2020, 5,6% in 2021 si 2% in 2022.)

Sa ne mai uitam la combustibili. Daca ne uitam la ce a fost in februarie, era mult mai putin, pentru ca atunci nu a fost chestiunea cu Iranul, tensiunea din Golf, declaratiile presedintelui Trump si atunci a aparut un 0,5% (contributie la proiectia inflatiei). (In prezentarea din februarie, contributia combustibililor a fost de doar 0,2%. n.r.)

Legat de anul electoral, greu de spus. Preturile la legume-fructe au o contributie mare, de 0,6%, dar sunt si reversibile. S-ar putea ca in luna august, guvernatorul BNR sa apara din nou aici si sa spuna: revizuim din nou prognoza pentru sfarsitul anului, in loc de 4,2%, 3,1%. De ce? Pentru ca a fost un an agricol bun, desi a batut piatra, nu a batut acolo unde se cultiva cartofi, la Lunguletu, preturile au fost foarte scazute, iar Romania nu numai ca a reusit sa reduca preturile, dar mai si exporta legume si fruncte. Deci eu nu cred ca au de-a face cu anul electoral prognozele noastre. Dar ce v-am spus are o alta conotatie. Mesajul nostru este ca intr-un an electoral, care nu se anunta a fi unul foarte linistit, noi incercam sa tinem lucrurile sub control. Nu ne apucam, pentru ca suntem oameni seriosi aici, desi suntem la sfarsit de mandat, de dragul unei cifre, care are, altminteri, un grad de incertitudine, sa sugrumam, de exemplu, cresterea economica. Nu credem ca trebuie facut acest lucru. Politicile economice trebuie sa fie coerente si noi trebuie sa asiguram o politica monetara echilibrata, indiferent ca e an electoral sau nu. Deci nu suntem influentati de anul electoral decat in acest sens, ca ne uitam la eventuale masuri sau probleme care pot sa apara intr-un an electoral."

- Asadar exista totusi sanse sa se atinga tinta de inflatie in acest an?

Mugur Isarescu: “S-ar putea. Sa se atinga tinta de 2,5% nu, dar sa mai scada inflatia...Poate se impaca x cu y pe plan international si ne pomenim de la 60 si ceva pretul titeiului ca se duce la 50. Nu este exclus. Si atunci veti spune ca BNR a avut din nou noroc.”

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCei cu credite la banci incep sa intrebe iar de amanarea ratelor

Recrudescenta crizei COVID-19 ii determina pe cei care au credite la banci si IFN-uri sa intrebe din nou daca pot sa-si amane ratele lunare, fie pentru ca au reintrat in somaj, fie pentru ca anticipeaza ca ar putea avea din nou probleme financiare. "Trecem printr-o situație dificila detalii

Banca Transilvania are o oferta cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale si overdraft

Banca Transilvania (BT), cea mai mare banca romaneasca, anunta o oferta la creditele de nevoi personale si la overdraft (descoperit de card) cu cele mai mici dobanzi dintre toate bancile. BT ofera un credit de nevoi personale cu asigurare de viata si de somaj cu o dobanda fixa de 7,5%, detalii

Romanii care primesc salariul din Germania pe cardurile Postbank se plang de comisionul mare pentru retragerea de bani de la bancomate

Romanii care lucreaza in Germania si incaseaza salariile pe cardurile Postbank tip Girocard se plang de comisionul ridicat pe care trebuie sa-l plateasca bancii germane atunci cand retrag banii de la bancomatele din Romania. "Am fost la banca Raiffeisen sa scot salariul de pe cardul detalii

Ai mai multi euro decat lei? Vezi care sunt conturile bancare in euro cu cele mai mici comisioane, care banci au cele mai bune dobanzi in euro si cele mai avantajoase cursului de schimb valutar

Numarul mare de romani care muncesc in alte tari din Europa si devalorizarea leului in raport cu moneda europeana determina multa lume sa stranga mai multi euro decat lei in conturile bancare, o tendinta oglindita si de statistici, in care vedem un ritm de crestere mai mare a depozitelor in euro detalii

Ultimele Comentarii