BANCI | Stirea Zilei

BNR intareste politica monetara, dar nu prin majorarea dobanzii de referinta, ci printr-o seceta de lichiditati si cresterea dobanzilor la depozite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-05-15 23:04

In zona euro, inflatia a crescut la 1,7%, dar Banca Centrala Europeana tine in continuare dobanda la 0%. In Ungaria, inflatia a urcat la 3,9%, dar dobanda de referinta a ramas la 0,9%. Asa ca de ce sa crestem noi dobanda mai mult de 2,5%, desi inflatia a ajuns la 4,1%?

Acesta a fost principalul argument invocat astazi de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, pentru justificarea deciziei bancii nationale de a lasa dobanda de referinta la locul ei, o miscare anticipata, de altfel, de analisti.

Un diferential prea mare intre dobanda din Romania si cele din alte tari ar fi in dezavantajul nostru, pentru ca ar putea atrage prea multe capitaluri speculative, care ar determina o apreciere nesustenabila a leului fata de alte valute, desi aceasta ar putea ajuta, pe de alta parte, la scaderea inflatiei.

Desi dobanda de referinta nu creste, politica monetara va fi inasprita in continuare, a declarat guvernatorul Isarescu, printr-un control mai strict al lichiditatii din piata bancara, adica mentinerea unui deficitit de lichiditate care determina cresterea dobanzilor din piata interbancara, inclusiv a indicilor de referinta pentru credite, o masura anuntata de banca centrala in precedenta sedinta, din 2 aprilie.

Inasprirea politicii monetare este necesara pentru a combate inflatia, care a crescut la 4% in martie si 4,1% in aprilie, cu un punct peste prognoza BNR si cu o jumatate de punct mai ridicata decat limita de sus (3,5%) a tintei de inflatie a bancii nationale, care este 2,5% pe an.

Cresterea preturilor ar putea fi stimulate in continuare de majorarea salariilor si de avansul consumului, in conditiile unei cresteri surprinzatoare a PIB-ului cu 5% in primul trimestru.

BNR a avertizat astazi ca inflatia va ramane mai sus de 3,5% pana la sfarsitul anului, iar anul urmator va scadea in intervalul 2,5%-3,5%. Analistii prognozeaza o inflatie de 3,8% la finalul acestui an, peste tinta BNR.

Numai ca BNR nu a reusit sa fie foarte eficienta in acest control strict al lichiditatii, astfel ca deficitul din aprilie s-a transformat in surplus la inceputul acestei luni, determinand scaderea dobanzilor, din motive obiective, spune guvernatorul, dupa ce Ministerul Finantelor a rascumparat un volum mare de obligatiuni, in valoare de aproape 9 miliarde lei.

Totusi, Mugur Isarescu a precizat ca deficitul de lichiditate si-a facut deja efectele, prin scaderea creditarii.

Pe viitor, insa, a avertizat guvernatorul, BNR ar putea sa pastreze constant deficitul de lichiditate, subliniind insa ca nu va permite ca dobanzile sa depaseasca pragul de 3,5%, care reprezinta rata Lombard la care bancile pot obtine imprumuturi de urgenta de la BNR.

De asemenea, BNR ar putea sa-si diversifice gama de operatiuni de piata monetara pe care le are la dispozitie pentru drenarea excesului de lichiditati, in afara atragerii de depozite, si anume emiterea de certificate de depozit, operatiuni reverse repo, vanzarea de active eligibile pentru tranzactionare sau swap valutar.

Guvernatorul Isarescu a innoit si mesajul adresat bancilor de a majora dobanzile la depozite, citand un articol din presa care remarca ca bancile nu i-au ascultat sfatul din urma cu o luna si jumatate. “Mai e insa timp”, a punctat guvernatorul BNR.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe reclamatii primesc bancile

Executarile silite, poprirea conturilor, raportarea la Biroul de Credit, restantele la credite sau amanarea ratelor sunt printre cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor transmise de clientii acestora, care se confrunta tot mai mult cu criza COVID-19, conform intrebarilor detalii

BCR emite online un card de credit cu una dintre cele mai mari dobanzi in comparatie cu alte banci

Banca Comerciala Romana (BCR) a anuntat ca poate emite si online, nu doar in sucursale, cardurile sale de credit, care au una dintre cele mai mari dobanzi din piata bancara, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul cardurile de credit ale celor mai mari 15 banci detalii

Raiffeisen pierde definitiv procesul cu Curtea de Conturi in cazul bancii pentru locuinte

Si Raiffeisen Bank, la fel ca BCR, a pierdut definitiv, la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei (ICCJ), procesul impotriva Curtii de Conturi, care a acuzat-o ca a prejudiciat statul cu aproape 60 de milioane de lei prin acordarea ilegala a unei subventii (prima de stat) clientilor detalii

La ce banca refinantam un credit ipotecar, pentru a obtine o rata mai mica?

Creditele ipotecare, spre deosebire de creditele de consum, au dobanzi mult mai reduse si mai uniform distribuite intre banci: cele mai mici sunt la CEC Bank si la Banca Transilvania, cu DAE de 5,3%, iar cele mai mari la OTP Bank (DAE de 6,5%) si BRD (DAE de 6,7%), conform clasamentului intocmit detalii

Ultimele Comentarii