BANCI | Noutati BNR

BNR lasa dobanda la 2,5%, conform asteptarilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-05-15 13:16

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a lasat dobanda de politica monetara la 2,5% in sedinta de astazi, conform asteptarilor analistilor, in ciuda avansului inflatiei la 4,1% in aprilie, cu un punct peste prognoza BNR si cu o jumatate de punct mai sus decat tinta maxima de inflatie a BNR, de 3,5%.

Un alt factor care ar fi putut determina majorarea dobanzii de referinta este cresterea economica neasteptate de 5% in primul trimestru, cu un punct peste estimari, avansul puternic al PIB-ului fiind pus pe seama consumului, care ar putea determina noi cresteri de pretuuri.

Analistii se asteapta in continuare ca BNR sa nu creasca deloc dobanda de referinta in acest an, in ciuda unei prognoze a inflatiei de 3,8% la finalul anului, usor peste tinta BNR de 3,5%, din cauza alegerilor si schimbarii conducerii BNR in acest an.

De asemenea, BNR a anuntat in sedinta precedenta, din 2 aprilie, ca va intari politica monetara, din cauza rabufnirii inflatiei, printr-un control strict al lichiditatii din piata bancara, ceea ce inseamna dobanzi interbancare mai mari, care ar trebui sa se transmita si in dobanzile la credite.

Guvernatorul Isarescu a mai invocat in apararea mentinerii dobanzii si nivelurile reduse ale dobanzilor din zona euro si din alte tari din zona, cu mult sub nivelul inflatiei.

Astazi, banca centrala a Poloniei a mentinut dobanda de referinta la 1,5%, in conditiile in care inflatia a crescut la doar 2,2% in aprilie, sub tinta bancii centrale de 2,5% cu o marja de 1 punct, identica cu cea de la noi.

BNR este insa presata de politicienii care se pregatesc de alegeri sa nu majoreze dobanzile sau cursul de schimb valutar.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, va detalia decizia de astazi intr-un briefing de presa.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati BNRPIB-ul Romaniei va scadea vizibil sub potential in 2021, prevede BNR

Ritmul cresterii economice a Romaniei va scadea vizibil sub potential in 2021, apreciaza Banca Nationala a Romaniei (BNR), in minuta sedintei de politica monetara din 7 februarie 2020. "In ceea ce privește viitorul poziției ciclice a economiei, potrivit evaluărilor membrilor detalii

Minuta sedintei de politica monetara a BNR din 7 februarie 2020

Minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al Băncii Naționale a României din 7 februarie 2020 Data publicării: 14 februarie 2020 Membri ai Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României prezenți la detalii

Regulamentul BNR nr. 1/2020 privind institutiile financiare nebancare

Regulament nr. 1 din 30.ian.2020 Monitorul Oficial, Partea I 101 11.feb.2020 Intrare în vigoare la 11.feb.2020 Regulamentul nr. 1/2020 pentru modificarea şi completarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 20/2009 privind instituţiile detalii

Hotararile CA al BNR pe probleme de politica monetara din 07.02.2020

Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară (comunicat de presa) 07.02.2020 În şedinţa din 7 februarie 2020 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele: - Menţinerea ratei detalii

Ultimele Comentarii