BANCI | Stirea Zilei

Bancile majoreaza dobanzile la credite, dar nu si pe cele la depozite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-05-07 22:41

Bancile au majorat dobanzile la creditele noi in lei in timp ce le-au pastrat la aceleasi niveluri pe cele la depozite, reusind astfel sa-si majoreze marja de castig, pe parcursul primului trimestru din acest an, conform statisticilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), analizate de Bancherul.ro. 

Dobanda medie la creditele noi in lei a urcat la 7,77% in martie 2019, de la 7,66% in februarie si 6,97% in decembrie 2018.

In cazul depozitelor noi in lei, dobanda medie a scazut in martie 2019 la 1,97%, de la 2,25% in februarie, revenind astfel aproape de nivelul din decembrie 2018, de 1,96%.

Bancile au reusit astfel sa-si majoreze substantial marja de dobanda (diferenta dintre dobanda la depozite si cea la credite), cu 0,7 puncte procentuale, de la 5,01% in decembrie 2018 la 5,8% in martie 2019.

Conducerea BNR, atat guvernatorul Isarescu cat si prim-viceguvernatorul Georgescu, au criticat recent bancile ca practica o marja de dobanda prea ridicata, sugerandu-le sa recurga mai mult la dever, adica la castiguri dintr-un volum mai mare de produse, cu preturi mai mici, invocand intermedierea financiara redusa din Romania.

La randul lor, reprezentantii Guvernului au motivat adoptarea asa-zisei taxe pe lacomie cu scopul de a reduce dobanzile la credite.

In prima forma a OUG 114, bancile ar fi trebuit sa achite o taxa uriasa, de 1,2% din active, daca ROBOR-ul, indicele pentru creditele in lei cu dobanda variabila, ar fi fost mai mare de 2%.

In prezent, taxa, redusa la 0,4% pentru bancile mari si 0,2% pentru cele mici, poate scadea cu 50% daca bancile practica o marja de dobanda sub 4% pe an, cu un punct sub nivelul marjei din martie, conform statisticilor BNR.

BNR a recurs chiar la moral suasion, in cadrul ultimei sedinte de politica monetara, din 2 aprilie 2019, cand a decis sa intareasca politica monetara printr-un control strict asupra lichiditatii, cerand bancilor sa majoreze dobanzile la depozite, guvernatorul Isarescu exprimandu-si in acelasi timp “speranta” ca nu vor creste si dobanzile la credite.

Insa bancile, in special cele mari, nu au motive sa majoreze dobanzile la depozite, pentru ca se confrunta cu un aflux tot mai mare de depozite, astfel ca ele chiar au in prezent o asa-zisa strategie de “ajustare pragmatica” a depozitelor, adica o scadere a dobanzilor cu scopul de a descuraja constituirea de noi depozite si chiar de reducere a soldului acestora, in conditiile in care creditarea bate pasul pe loc.

 

Comentarii

??????
?
@Ați remarcat dacă bancherul Isărescu este în, "campanie electorală" ,?Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBNR reduce dobanda la 1,5%, invocand incertitudini extrem de ridicate cauzate de criza COVID-19

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus astazi dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, la 1,5%, pentru a treia oara de la izbucnirea crizei COVID-19, invocand existenta unor incertitudini "extrem de ridicate", in ciuda redresarii economiei dupa "impactul sever" din trimestrul detalii

BNR intarzie sa mai scada dobanda, desi ROBOR la 3 luni a ramas nemiscat in ultima luna iar dobanzile din alte tari vecine sunt mult mai mici, chiar daca inflatia e mai mare ca la noi

Banca Nationala a Romaniei (BNR) intarzie sa reduca din nou dobanda de referinta, pentru a determina o scadere mai ampla a dobanzilor la credite, cu scopul de a ajuta economia sa-si revina din criza COVID-19, desi ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele noi in lei acordate de banci firmelor detalii

ING Bank a dublat iar platile cu cardurile, clientii bancii reclama ca se intampla prea des

ING Bank Romania a avut din nou, in acest sfarsit de saptamana, un incident privind platile cu cardurile, respectiv dublarea platilor, pentru a treia oara in ultimul timp si a doua luna la rand, spre disperarea clientilor bancii, care se plang ca se intampla prea des si acuza banca de detalii

Creditele imobiliare au continuat sa scada si in iunie, dar cele de consum si pentru firme si-au revenit

Valoarea creditelor imobiliare (ipotecare) noi acordate de banci a continuat sa scada si in iunie, a treia luna consecutiv, pe fondul crizei COVID-19 si neaplicarii programului Prima Casa, inca din luna aprilie. In schimb, creditele de consum acordate populatiei sunt la a doua luna la detalii

Ultimele Comentarii