BANCI | Stirea Zilei

Romania continua sa ramana in urma altor tari din zona in privinta dezvoltarii sanatoase a economiei, avertizeaza seful Erste Bank

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-05-06 21:19

Andreas Treichl

Andreas Treichl, seful grupului austriac Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, avertizeaza din nou ca Romania contina sa ramana in urma altor state din zona in privinta dezvoltarii sanatoase a economiei, adica bazata pe construirea infrastructurii si realizarea de investitii, mai putin pe consum, cum se intampla in prezent.

Andreas Treichl: "In Romania au fost probleme serioase la finalul anului trecut, cand s-au anuntat taxe impovaratoare pentru unele industrii, printre care si sectorul bancar, insa forma finala in care a ajuns legea este chiar pozitiva, dat fiind ca taxa pe activele bancare a fost redusa substantial, sub nivelul la care ne-am asteptat. Insa problema in Romania ramane contextul politic relativ dificil. Daca ne uitam doar la cifre, situatia nu e chiar asa proasta: datoria publica raportata la PIB e inca foarte favorabila, cresterea economica e OK, dar cu cat intram mai mult in detalii, vedem ca in comparatie cu alte tari, precum Cehia sau Slovacia, care au un avans mai mic al PIB-ului, structura cresterii economice e substantial mai sanatoasa decat in Romania, unde este sustinuta in principal de consum. Aspect care se poate constata foarte usor, daca ne uitam la deficitul de cont curent in crestere, un semn de relativa slabiciune a industriei romanesti. In realitate, nu industria este slaba, de fapt aceasta este relativ puternica, problema e ca dezvoltarea infrastructurii din Romania continua sa ramana in urma fata de toate alte tari din zona, Cehia, Slovacia, Ungaria sau Croatia, unde este mult mai rapida. Iar daca ascultam declaratiile politicienilor romani, in contextul presedintiei UE, nu ne simtim mai confortabil, sincer vorbind. BCR e OK, isi imbunatateste pozitia competitiva pe piata bancara, dar daca tara va putea sa ajunga din urma ritmul de dezvoltare economica al tarilor mai performante din Centrul si Estul Europei, e un mare semn de intrebare."

Erste Bank estimeaza o crestere a PIB-ului Romaniei de 3,1% in acest an, sub nivelurile de 3,8% in Ungaria si 3,4% in Slovacia, dar peste Cehia, cu 2,5% si Croatia, cu 2,3%. In 2020, cresterea economica ar urma sa urce la 3,7% in Romania, cel mai ridicat nivel dintre restul tarilor.



In privinta detaliilor cresterii economice la care se referea seful Erste Bank, dupa cum se vede in datele prezentate de banca austriaca, contributia cererii interne (consumul) la cresterea PIB-ului ar urma sa fie de 4,1% in 2019 si 4,4% in 2020 in Romania, fata de niveluri de 3%, respectiv 2,8% in Cehia, 2,6% si 2,2% in Slovacia si 4,9%, respectiv 2,2% in Ungaria.

In privinta contributiei exporturilor la cresterea economica, aceasta este negativa, de -1% in 2019 si -0,7% in 2020 in cazul Romaniei, fata de niveluri pozitive in Slovacia, apropiate de 0 in Cehia si -1,1% respectiv 0,7% in Ungaria.

Cea mai mare discrepanta apare la deficitul de cont curent, estimat pentru Romania la 4,9% in acest an si 5,3% in 2020, fata de niveluri usor pozitive sau apropiate de 0 in restul tarilor.

Si la deficitul bugetar Romania sta cel mai prost, cu un nivel de 3% din PIB, limita maxima permisa de Tratatul European, estimat de Erste pentru acest an, dar in scadere la 2,5% in 2020.

Cehia are surplus bugetar, Slovacia are deficit sub 1% iar Ungaria sub 2%.

Datoria publica din Romania este cea mai mica, estimata la 35% din PIB pentru acest an, insa nu este cu mult sub nivelul din Cehia, de 32% si Slovacia, cu 48% din PIB.

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Statisticile tranzactiilor bancare online (ebanking): platile in euro prin internet/mobile banking s-au triplat in 2018

Platile in euro online, prin internet banking si mobile banking realizate in 2018 de clientii bancilor romanesti s-au triplat comparativ cu anul precedent, conform datelor statistice privind instrumentele de plata cu acces la distanta furnizate la solicitarea Bancherul.ro de Ministerul detalii

Cum isi impart romanii banii din banci: 16% dintre ei detin 92% din valoarea totala a depozitelor

Romanii (persoanele fizice) aveau, la finalul lui 2018, bani in valoare de 170 miliarde lei in conturile celor 27 de banci cu statut de persoane juridice romane, sume garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), care nu asigura si banii detinuti in sucursalele bancilor straine, detalii

Creditele acordate de banci firmelor au revenit abia acum, dupa aproape 11 ani, la nivelul dinaintea crizei din 2008

Volumul de credite acordate de banci firmelor a ajuns la finalul lunii aprilie 2019 la 113,9 miliarde lei, echivalentul a 23,9 miliarde euro, nivelul inregistrat la sfarsitul anului 2008, in momentul izbucnirii crizei financiare, care a determinat falimentul multor companii si implicit multe detalii

BT ridica puternic stacheta dobanzilor la depozite

Banca Transilvania (BT), liderul bancilor romanesti, a ridicat substantial stacheta dobanzilor platite pentru depozitele in lei ale populatiei, de la 2,5% la 3,5% la termen de 1 an, cu 2,5 puncte peste nivelul urmatoarelor doua banci ca marime, BCR si BRD, si cu un punct peste dobanda platita de detalii

Ultimele Comentarii