BANCI | Ministerul Finantelor

ROBOR-ul va fi inlocuit cu IRCC si la creditele Prima Casa

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-05-04 09:22

Ministerul Finantelor Publice (MFP) anunta ca va modifica legislatia aferenta creditelor garantate de stat, printre care si creditele imobiliare Prima Casa, astfel incat si dobanzile acestora sa fie formate cu noul Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), care va inlocui ROBOR-ul.

Rata la un credit Prima Casa dupa inlocuirea ROBOR cu noul indice de dobanda IRCC scade cu 126 de lei lunar, adica aproape 10.000 de euro in 30 de ani, conform calculelor Bancherul.ro. (vezi aici detalii)

MFP aliniază prevederile legale subsecvente în vederea asigurării utilizării indicelui de referință pentru toate creditele garantate de stat, anunta MFP intr-un comunicat, in care mai arata:

MFP modifică, printr-un proiect de act normativ, legislația specifică programelor guvernamentale cu garanția statului pentru clarificarea modalității de aplicare a prevederilor OUG nr. 19/2019.

Astfel vor fi modificate:

- Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casă" - se propune înlocuirea sintagmei privind referința la ROBOR cu noul indice calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul adaugă marja de dobândă prevăzută în normele de aplicare, și anume rata dobânzii IRCC plus o marjă de maximum 2% pe an pentru creditele în lei.

- Hotărârea Guvernului nr. 1053/2014 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi - se propune înlocuirea sintagmei privind referința la ROBOR cu noul indice de referință calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul adaugă marja de dobândă prevăzută în normele de aplicare astfel, rata dobânzii IRCC plus o marjă de maximum 3% pe an.

- Hotărârea Guvernului nr. 741/2018 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2018 privind implementarea Programului guvernamental "INVESTEŞTE ÎN TINE" - se propune înlocuirea sintagmei privind referința la ROBOR cu noul indice de referință calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul adaugă marja de dobândă prevăzută în normele de aplicare astfel, rata dobânzii IRCC plus o marjă de maximum 2% pe an.

În termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a actului normativ, finanțatorii vor transmite Ministerului Finanțelor Publice și Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii - S.A. - I.F.N., Fondului Român de Contragarantare sau fondurilor de garantare, după caz, nivelul costurilor totale, respectiv marja maximă anuală peste nivelul IRCC, pe care le vor aplica creditelor acordate în cadrul programelor guvernamentale de garantare în numele și în contul statului.

Proiectul de act normativ este publicat pe site-ul MFP la rubrica Transparență decizională.

 

Comentarii

Anton Paul
comunicat
Te rog frumos sa publici si actul normativ, cand apare, desigur. Ca sa fie informatia corecta si completa.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ministerul Finantelor



Datoria publică, sub pragul de 50% din PIB la finele anului 2023

Datoria publică a României a rămas sub pragul de 50% din PIB la finele anului 2023, potrivit Ministerul Finanțelor. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 782,2 miliarde lei, în creștere semnificativă față de 666,5 miliarde detalii

Deficitul bugetar, din ce în ce mai mare la început de an

Deficitul bugetului general consolidat pe luna ianuarie 2024 a fost de circa 7,9 miliarde de lei (-0,45% din PIB-ul estimat la 1.738,9 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul. Finanțelor. Este un rezultat semnificativ mai slab detalii

Deficitul bugetar după 8 luni, încă mai mare față de rezultatul din anul trecut

Deficitul bugetului general consolidat la finele lunii august a fost de 42,2 miliarde de lei (-2,65% din PIB-ul estimat la 1.591 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Suma este cu 9,2 miliarde lei mai mare decât detalii

Deficitul bugetar, cvasistaționar în iunie dar problematic la mijlocul anului

Deficitul bugetului general consolidat la finele lunii iunie s-a menținut la circa 37 miliarde de lei (-2,34% din PIB-ul estimat la 1.591 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Suma este cu „doar” 13,7 detalii

 



 

Ultimele Comentarii