BANCI | Stirea Zilei

Numarul romanilor care s-au imprumutat la IFN-uri s-a dublat in ultimii doi ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-04-26 01:12

Numarul romanilor care s-au imprumutat la Institutiile Financiare Nebancare (IFN) a crescut puternic in ultimii ani, concurand astfel tot mai mult bancile, arata statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Astfel, in 2019, IFN-urile si-au majorat numarul de clienti persoane fizice carora le-au acordat credite cu valori mari, de peste 20.000 de lei (in jur de 4.000 de euro), cu 19.090, fata de doar 16.501 in 2017.

Comparativ, in 2016, clientii IFN-urilor s-au inmultit cu doar 7.462, iar in 2015 cu numai 2.060.

Numarul persoanelor fizice cu credite la IFN-uri a ajuns astfel la 75.111 la finalul lui 2018, aproape inca o data mai multi decat in urma cu doi ani, in decembrie 2016, cand erau numai 39.520.

Si numarul creditelor cu valori de peste 20.000 de lei acordate de IFN-uri a crescut in 2018 cu 23.042, fata de un avans de doar 22.542 in 2017.

Numarul total al creditelor a ajuns la 8.960 la sfarsitul lui 2018, inca o data mai multe decat erau in decembrie 2016, doar 4.360.

Odata cu dublarea numarului de credite a avut loc si o crestere corespunzatoare a restantierilor.

Astfel, numarul restantierilor a ajuns la 8.960 la sfarsitul lui 2018, cu 2.802 mai multi decat in urma cu un an si cu 5.236 mai multi decat in urma cu doi ani, cand erau doar 4.360.

Printre cele mai importante IFN-uri care acorda imprumuturi pentru consum de valori mari persoanelor fizice sunt Cetelem (BNP Paribas), Unicredit Consumer Financing, BRD Finance, BT Direct, TBI Credit.

Exista, de asemenea, IFN-uri specializate in microfinantari pentru firme, PFA-uri sau alti intreprinzatori, precum Patria Credit, Agricover, BT Microfinantare.

In categoria IFN-urilor sunt incadrate si firmele de leasing, dar a caror clienti sunt in principal firmele, mai putin persoanele fizice.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBNR reduce dobanda la 1,5%, invocand incertitudini extrem de ridicate cauzate de criza COVID-19

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus astazi dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, la 1,5%, pentru a treia oara de la izbucnirea crizei COVID-19, invocand existenta unor incertitudini "extrem de ridicate", in ciuda redresarii economiei dupa "impactul sever" din trimestrul detalii

BNR intarzie sa mai scada dobanda, desi ROBOR la 3 luni a ramas nemiscat in ultima luna iar dobanzile din alte tari vecine sunt mult mai mici, chiar daca inflatia e mai mare ca la noi

Banca Nationala a Romaniei (BNR) intarzie sa reduca din nou dobanda de referinta, pentru a determina o scadere mai ampla a dobanzilor la credite, cu scopul de a ajuta economia sa-si revina din criza COVID-19, desi ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele noi in lei acordate de banci firmelor detalii

ING Bank a dublat iar platile cu cardurile, clientii bancii reclama ca se intampla prea des

ING Bank Romania a avut din nou, in acest sfarsit de saptamana, un incident privind platile cu cardurile, respectiv dublarea platilor, pentru a treia oara in ultimul timp si a doua luna la rand, spre disperarea clientilor bancii, care se plang ca se intampla prea des si acuza banca de detalii

Creditele imobiliare au continuat sa scada si in iunie, dar cele de consum si pentru firme si-au revenit

Valoarea creditelor imobiliare (ipotecare) noi acordate de banci a continuat sa scada si in iunie, a treia luna consecutiv, pe fondul crizei COVID-19 si neaplicarii programului Prima Casa, inca din luna aprilie. In schimb, creditele de consum acordate populatiei sunt la a doua luna la detalii

Ultimele Comentarii