BANCI | Stirea Zilei

Senatorul Zamfir denigreaza fara dovezi sau argumente BNR si Consiliul Concurentei, in cazul manipularii ROBOR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-04-23 23:25

Senatorul ALDE, Daniel Zamfir, devenit celebru prin initierea mai multor legi impotriva bancilor, in tandem cu avocatul Gheorghe Piperea, implicat in numeroase procese cu bancile, asadar direct interesat de denigrarea acestora, a acuzat Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Consiliul Concurentei ca au favorizat manipularea de catre banci a indicelui de dobanda ROBOR, dar fara sa aduca dovezi sau argumente.

Zamfir, dat afara din PNL pentru comportamentul extremist si populist impotria sistemului bancar, dar adoptat ulterior de ALDE, partid din alianta la putere condus de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, are un bilant de parlamentar dezastruos: toate cele cinci legi initiate de el si de Piperea impotriva bancilor au fost amendate de Curtea Constitutionala.

Patru dintre ele au fost declarate ilegale integral, asadar nu se aplica, iar legea privind darea in plata a creditelor ipotecare, cu care a devenit celebru, a fost modificata radical de Curtea Constitutionala, asa incat practic nici aceasta nu se aplica decat in urma unor procese in justitie initiate de clientii bancilor.

La fel si partenerul sau, Piperea, care a pierdut cele mai importante procese impotriva bancilor, precum cele privind conversia creditelor in franci elvetieni la cursul din data acordarii.

Cuplul Zamfir-Piperea se dovedeste, insa, consecvent.

Zamfir a profitat de izbucnirea scandalului ROBOR de la finalul anului trecut, folosit ca pretext de reprezentantii Guvernului pentru introducerea taxei bancare, astfel ca a deschis o ancheta parlamentara la Comisia Economica a Senatului, pe care o conduce, cu scopul de a dovedi ca ROBOR-ul a fost manipulat de banci, cu ajutorul BNR si Consiliului Concurentei, dupa cum a declarat el inca inainte de finalizarea anchetei.

Fireste ca o astfel de acheta condusa de Zamfir nu poate fi nici macar luata in serios, darmite sa fie credibila, avand in vedere antecedentele senatorului si carentelor sale in intelegerea functionarii sistemului bancar si financiar, dupa cum s-a vazut in cursul adoptarii legilor si audierilor din cadrul comisiei.

Zamfir a anuntat astazi finalizarea de catre comisia economica a unui raport, sustinand ca “ROBOR-ul a fost manipulat, calculat netransparent, la presiunile BNR!”

Nicio dovada sau argument nu au fost aduse insa in sprijinul acestei afirmatii, care este cu atat mai necredibila cu cat BNR a reafirmat recent ca ROBOR-ul nu a fost manipulat de banci, fiind calculat transparent si corect, conform standardelor si normelor recunoscute la nivel european, iar Consiliul Concurentei a publicat investigatia privind cresterea indicilor ROBOR din octombrie 2008, cand s-a declansat criza financiara, care a concluzionat ca nu a existat o intelegere intre banci privind majorarea dobanzilor.

In lipsa unor dovezi sau argumente care sa sustina acuzatia demagogica privind manipularea ROBOR de catre banci si BNR, raportul comisiei condusa de Zamfir recurge la masuri punitive: cere demiterea presedintelui Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, si sanctionarea sefului supravegherii bancilor din BNR, Nicolae Cinteza.

Chiritoiu este acuzat de Zamfir, de asemenea fara niciun fundament, ca “si-a indeplinit cu rea-credinta obligatiile de serviciu, musamalizand investigatia”, in timp ce lui Cinteza i se reproseaza ca nu s-a prezenta la comisie pentru a fi audiat.

Raportul Comisiei economice din Senat cu privire la activitatea Consiliului Concurenţei (CC) conţine numeroase inexactităţi, scoase din context şi prezentate eronat, iar preşedintele Comisiei, Daniel Zamfir, a enunţat concluziile chiar înainte de a demara ancheta, solicitând încă din decembrie demiterea preşedintelui Consiliului Concurenţei.

Consiliul Concurentei respinge acuzatiile lui Zamfir

Consiliul Concurenţei respinge acuzatiile lui Zamfir, precizand ca “investigaţia cu privire la o posibilă manipulare a ROBOR a respectat toate procedurile legale şi a condus la aflarea adevărului: nu a existat un cartel între bănci în vederea creşterii ROBOR în octombrie 2008. Concluziile raportului de investigaţiei au fost aprobate în unanimitate de Plenul Autorităţii de Concurenţă.”

"De asemenea, reamintim că Autoritatea de Concurenţă s-a consultat cu Comisia Europeană care investiga, la acel moment, astfel de practici anticoncurenţiale la nivel comunitar. Nici Consiliul Concurenţei şi nici Comisia Europeană nu au găsit genul acesta de dovezi în România şi, ca urmare, amenda forului comunitar a fost doar pentru faptele anticoncurenţiale din Marea Britanie. Consiliul Concurenţei respectă toate autorităţile statului şi a colaborat cu Comisia economică a Senatului, participând la audieri şi transmiţând toate documentele care au legătură cu ancheta".

“Concluziile Raportului Comisiei Parlamentare au fost stabilite de Dl. Senator Zamfir chiar înainte de a demara ancheta, încă din decembrie acesta solicitând demiterea preşedintelui instituţiei. Cu regret constatăm că Raportul conţine numeroase inexactităţi, iar multe informaţii sunt scoase din context sau prezentate eronat", spune Consiliul Concurentei.

Cazurile instrumentate de Consiliul Concurenţei, adauga institutia, au o dimensiune tehnică specifică, cu atât mai mult cele din domeniul bancar, astfel că orice analiză necesită expertiză la un nivel foarte ridicat şi o perioadă de timp suficient de mare pentru a cerceta şi avea o idee clară şi exactă domeniului.

"Din acest motiv, considerăm că este foarte important ca documentarea să fie corectă pentru a înţelege procedurile naţionale/europene în domeniul concurenţei şi pentru a nu specula în găsirea unor corelaţii (artificiale) acolo unde ele nu există. De exemplu, în situaţia în care raportul de investigaţie nu constată vinovăţia companiilor investigate, legea nu prevede audierea acestora pentru că nu au motiv să îşi exercite dreptul la apărare".

Consiliul Concurentei acuza presiuni politice ilegale

Consiliul Concurentei sustine ca prin acest raport al senatorului Zamfir, prin care se cere demiterea presedintelui institutiei, se fac presiuni politice impotriva sa, care sunt ilegale, conform normelor europene.

“Propunerile comisiei parlamentare sunt surprinzătoare având în vedere faptul că Parlamentul României a fost de acord, iar europarlamentarii români au votat Directiva europeană, în vigoare, care prevede că autoritatea de concurenţă trebuie să îşi poată desfăşura activitatea independent de sfera politică şi interzice demiterea conducerii din motive legate de aplicarea reglementărilor în domeniu.”

“Legislaţia în domeniul concurenţei este legislaţie europeană, toate actele administrative emise de Autoritatea de Concurenţă fiind supuse controlului judiciar. În acest context, orice parte interesată, nemulţumită de deciziile CC, se poate adresa Curţii de Apel Bucureşti şi, ulterior, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Nu se poate crea un paralelism faţă de instanţe şi nimeni nu se poate substitui acestora”, subliniaza Consiliul Concurentei.

 

Comentarii

??????
?
@Apreciați că este legal și necesar ca BNR să dețină și o evidență a tuturor infracțiunilor comise în sistemul bancar românesc după anul 1989 , evidență care să fie accesibilă și publicului interesat și care să prezinte și prejudiciile produse sistemului bancar românesc din infracțiuni bancare și sumele ce au fost recuperate din acele prejudicii cauzate de infracțiuni bancare, ?Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBNR reduce dobanda la 1,5%, invocand incertitudini extrem de ridicate cauzate de criza COVID-19

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus astazi dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, la 1,5%, pentru a treia oara de la izbucnirea crizei COVID-19, invocand existenta unor incertitudini "extrem de ridicate", in ciuda redresarii economiei dupa "impactul sever" din trimestrul detalii

BNR intarzie sa mai scada dobanda, desi ROBOR la 3 luni a ramas nemiscat in ultima luna iar dobanzile din alte tari vecine sunt mult mai mici, chiar daca inflatia e mai mare ca la noi

Banca Nationala a Romaniei (BNR) intarzie sa reduca din nou dobanda de referinta, pentru a determina o scadere mai ampla a dobanzilor la credite, cu scopul de a ajuta economia sa-si revina din criza COVID-19, desi ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele noi in lei acordate de banci firmelor detalii

ING Bank a dublat iar platile cu cardurile, clientii bancii reclama ca se intampla prea des

ING Bank Romania a avut din nou, in acest sfarsit de saptamana, un incident privind platile cu cardurile, respectiv dublarea platilor, pentru a treia oara in ultimul timp si a doua luna la rand, spre disperarea clientilor bancii, care se plang ca se intampla prea des si acuza banca de detalii

Creditele imobiliare au continuat sa scada si in iunie, dar cele de consum si pentru firme si-au revenit

Valoarea creditelor imobiliare (ipotecare) noi acordate de banci a continuat sa scada si in iunie, a treia luna consecutiv, pe fondul crizei COVID-19 si neaplicarii programului Prima Casa, inca din luna aprilie. In schimb, creditele de consum acordate populatiei sunt la a doua luna la detalii

Ultimele Comentarii