BANCI | Stirea Zilei

Cardurile de credit pot avea dobanzi duble, de la o banca la alta (corectat)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-04-17 21:42

Dobanzile la cardurile de credit variaza foarte mult, de la o banca la alta: cele mai mici le gasim la CEC Bank (14,65%) si Libra Bank (14,73%), iar cele mai mari la Credit Europe Bank si BCR (28%), conform clasamentului realizat de Bancherul.ro.

Locul trei in topul celor mai ieftine carduri de credit este ocupat de Banca Transilvania (BT), care are printre cele mai multe astfel de carduri, cu o dobanda de 24%.

Bancile isi promoveaza cardurile de credit pentru cumparaturile in rate cu dobanda 0 sau bonusurile acordate de unele magazine.

De asemenea, un card de credit se poate folosi pentru diverse plati sau retrageri de numerar fara plata vreunei dobanzi, daca sumele utilizate se ramburseaza intr-un termen de aproximativ o luna, de regula pana la scadenta lunara a extrasului de cont.

Dar atunci cand ratele la magazine sau alte plati cu cardul de credit nu se ramburseaza integral, la termenul stabilit, atunci banca va impune dobanda standard aferenta cardului de credit, care este mult mai mare decat dobanda pentru un credit obisnuit.

Dobanzile standard pentru cardurile de credit sunt foarte diferite. Cele mai mici sunt la CEC Bank si Libra Bank, cu 14%, iar cele mai mari la BCR si Credit Europe Bank, cu 28%, adica inca o data mai mari.

Dobanda medie pentru cardurile emise de cele 15 banci este 23,9%. Printre bancile cu dobanzi sub medie se mai afla doar Raiffeisen Bank si First Bank, restul bancilor avand dobanzi mai mari de 24% pe an.

La dobanda se adauga si alte comisioane, precum cel de emitere a cardului, de administrare anuala sau pentru retragerile de numerar la bancomate, astfel incat costul total, reprezentat de Dobanda Anuala Efectiva (DAE), poate ajunge si la 38,94% pe an, in cazul Credit Europe Bank (CardAvantaj).

DAE medie in cazul celor 15 carduri de credit luate in calcul este 28,7% pe an.

Cele mai ridicate comisioane pentru un card de credit sunt pentru retragerile de numerar la bancomate (ATM). Si aici exista discrepante majore dintre comisioanele practicate de banci: de la 0% la BRD la 3% la BCR.

CORECTURA

Articolul si tabelul din fotografie au fost corectate dupa publicare, la DAE pentru cardul de credit BCR, care este 31,9%, nu 60%, cum eronat a aparut initial.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBNR reduce dobanda la 1,5%, invocand incertitudini extrem de ridicate cauzate de criza COVID-19

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus astazi dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, la 1,5%, pentru a treia oara de la izbucnirea crizei COVID-19, invocand existenta unor incertitudini "extrem de ridicate", in ciuda redresarii economiei dupa "impactul sever" din trimestrul detalii

BNR intarzie sa mai scada dobanda, desi ROBOR la 3 luni a ramas nemiscat in ultima luna iar dobanzile din alte tari vecine sunt mult mai mici, chiar daca inflatia e mai mare ca la noi

Banca Nationala a Romaniei (BNR) intarzie sa reduca din nou dobanda de referinta, pentru a determina o scadere mai ampla a dobanzilor la credite, cu scopul de a ajuta economia sa-si revina din criza COVID-19, desi ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele noi in lei acordate de banci firmelor detalii

ING Bank a dublat iar platile cu cardurile, clientii bancii reclama ca se intampla prea des

ING Bank Romania a avut din nou, in acest sfarsit de saptamana, un incident privind platile cu cardurile, respectiv dublarea platilor, pentru a treia oara in ultimul timp si a doua luna la rand, spre disperarea clientilor bancii, care se plang ca se intampla prea des si acuza banca de detalii

Creditele imobiliare au continuat sa scada si in iunie, dar cele de consum si pentru firme si-au revenit

Valoarea creditelor imobiliare (ipotecare) noi acordate de banci a continuat sa scada si in iunie, a treia luna consecutiv, pe fondul crizei COVID-19 si neaplicarii programului Prima Casa, inca din luna aprilie. In schimb, creditele de consum acordate populatiei sunt la a doua luna la detalii

Ultimele Comentarii