BANCI | Stirea Zilei

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-04-15 23:02

Costul total al unui credit ipotecar, indicat de Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include atat dobanda nominala, cat si comisioanele, pleaca de la 6,55% la CEC Bank, care practica cea mai mica dobanda variabila, in functie de evolutia ROBOR, si ajunge la 9,17% la BRD, in cazul unui credit cu dobanda fixa pe toata perioada de rambursare, singurul de acest fel din Romania.

DAE a fost calculata pentru un credit ipotecar in valoare de 180.000 de lei (38.000 de euro) rambursat pe o perioada de 25 de ani, conform datelor publicate de banci si de Calculatordecredite.ro.

Diferenta de cost de peste doua puncte dintre un credit cu dobanda variabila si un credit cu dobanda fixa inseamna o rata lunara mai mare cu 280 de lei, ceea ce inseamna un cost total suplimentar de 84.000 de lei timp de 25 de ani.

Motiv pentru care BRD a inclus in ofera si un credit mai ieftin, cu o dobanda fixa pe o perioada de doar 5 ani, de 6,05%, cu trei puncte mai mica decat dobanda fixa pe 25 sau 30 de ani, dupa modelul lansat in premiera la noi de BCR, care pentru acelasi tip de imprumut are o dobanda fixa mai mare, de 6,45%.

In schimb, BRD are o marja fixa mai mare decat BCR pentru perioada de creditare cu dobanda variabila: 3,17% plus ROBOR la 3 luni, fata de 3% plus ROBOR la 6 luni in cazul BCR. Astfel ca DAE la creditul BCR este cu aproximativ o jumatate de punct mai mica decat cea a BRD.

De altfel, BCR are cea mai buna oferta de credit ipotecar cu dobanda fixa in primii cinci ani si ulterior variabila, dintre putinele banci care ofera un astfel de imprumut, respectiv Unicredit, Raiffeisen si mai nou Alpha Bank.

Anul trecut, BRD avea un credit imobiliar cu dobanda fixa pe o perioada de 15 ani, la care a renuntat insa, probabil in lipsa cererii, in favoarea celui din prezent, pe 5 ani. Banca isi face insa in prezent reclama la creditul cu dobanda fixa pe toata perioada de creditare.

Alpha Bank, prima banca din Romania care a acordat credite ipotecare persoanelor fizice, in urma cu 18 ani, a inclus recent in oferta sa, langa creditul cu dobanda variabila, si un credit cu dobanda fixa pe primii cinci ani, de 6,75%, dupa care se aplica o dobanda variabila formata din ROBOR la 3 luni plus o marja de 3,65%, 6,88% in total.

In schimb, Raiffeisen Bank a renuntat la creditul cu dobanda fixa pe 7 ani pe care-l avea anul trecut in oferta, pastrand doar imprumutul clasic, cu dobanda variabila pe toata perioada de creditare.

Raiffeisen avea anul trecut o dobanda fixa pe 7 ani de 6,65%, iar cea variabila 6,40% (3% plus ROBOR la 3 luni). Acum, Raiffeisen are doar un credit cu dobanda variabila: 3% plus ROBOR la 3 luni, in total 6,23%, cu o DAE de 6,90%.

DAE medie la creditele pentru locuinte a crescut la 5,97% in luna februarie, de la 5,93% in ianuarie, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Comparativ, DAE medie la ofertele prezentate in acest tabel este 7% pe an.

 

Comentarii

Zinaida
Cumatrie
Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCreditele Prima Casa si-au pierdut din farmec: doar 77% din plafonul de garantare a fost epuizat, cu o luna inainte de finalul anului

Creditele pentru achizitia sau constructia primei locuinte de catre tinerii cu varsta de maxim 35 de ani garantate de stat prin programul Prima Casa par sa-si fi pierdut farmecul in acest an, in ciuda dobanzilor mici si a avansului de doar 5%, de trei ori mai mic decat cel pentru un credit detalii

Dobanzile la depozitele in lei ale populatiei, in crestere pentru a 20-a luna consecutiv, iar cele la credite, in scadere de cinci luni la rand

Dobanzile la depozitele in lei ale populatiei continua tendinta de crestere silentioasa pe parcursul ultimilor doi ani, in timp ce costul creditelor urmeaza o tendinta descrescatoare, dupa rabufnirea din anul precedent, arata statisticile publicate de Banca Nationala a Romaniei detalii

Dupa doua luni consecutive de scadere, creditele noi au revenit la niveluri mai mari decat anul trecut

Dupa doua luni consecutive de scadere, creditele noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor au revenit in luna octombrie la un nivel mai ridicat decat in lunile corespondente (octombrie) din anii trecuti, arata datele statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei detalii

Ministerul Dezvoltarii pierde procesul cu Curtea de Conturi in cazul bancilor pentru locuinte si trebuie sa recupereze de la acestea un prejudiciu de 55 milioane lei

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), redenumit acum Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei, condus de Ion Stefan, reprezentantul guvernului PNL Ludovic Orban, a pierdut definitiv, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, procesul cu Curtea de detalii

Ultimele Comentarii

 • Reclama

  Cea mai proasta reclama . Cand vad prostul ala in cupola ma gandesc la clientii vostri . Posibil ... detalii

 • instalare aplicatie George

  Daca aveti probleme cu instalarea aplicatiei George, contactati-ma la tel. 0723292899 sau prin ... detalii

 • Aplicatia George

  locuiesc in Germania si nu reusesc sa instalez pe Computer aceasta aplicatie si nu reusesc sa imi ... detalii

 • aplicare OUG 52/2016

  Stimate domn, Da, OUG 52/2016 se aplica doar contractelor de credit incheiate incepand cu luna ... detalii

 • prescriere datorie

  Stimate domn, Dupa 9 ani nu se mai poate face executarea silita, daca Provident sau firma de ... detalii