BANCI | Stirea Zilei

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-04-15 23:02

Costul total al unui credit ipotecar, indicat de Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include atat dobanda nominala, cat si comisioanele, pleaca de la 6,55% la CEC Bank, care practica cea mai mica dobanda variabila, in functie de evolutia ROBOR, si ajunge la 9,17% la BRD, in cazul unui credit cu dobanda fixa pe toata perioada de rambursare, singurul de acest fel din Romania.

DAE a fost calculata pentru un credit ipotecar in valoare de 180.000 de lei (38.000 de euro) rambursat pe o perioada de 25 de ani, conform datelor publicate de banci si de Calculatordecredite.ro.

Diferenta de cost de peste doua puncte dintre un credit cu dobanda variabila si un credit cu dobanda fixa inseamna o rata lunara mai mare cu 280 de lei, ceea ce inseamna un cost total suplimentar de 84.000 de lei timp de 25 de ani.

Motiv pentru care BRD a inclus in ofera si un credit mai ieftin, cu o dobanda fixa pe o perioada de doar 5 ani, de 6,05%, cu trei puncte mai mica decat dobanda fixa pe 25 sau 30 de ani, dupa modelul lansat in premiera la noi de BCR, care pentru acelasi tip de imprumut are o dobanda fixa mai mare, de 6,45%.

In schimb, BRD are o marja fixa mai mare decat BCR pentru perioada de creditare cu dobanda variabila: 3,17% plus ROBOR la 3 luni, fata de 3% plus ROBOR la 6 luni in cazul BCR. Astfel ca DAE la creditul BCR este cu aproximativ o jumatate de punct mai mica decat cea a BRD.

De altfel, BCR are cea mai buna oferta de credit ipotecar cu dobanda fixa in primii cinci ani si ulterior variabila, dintre putinele banci care ofera un astfel de imprumut, respectiv Unicredit, Raiffeisen si mai nou Alpha Bank.

Anul trecut, BRD avea un credit imobiliar cu dobanda fixa pe o perioada de 15 ani, la care a renuntat insa, probabil in lipsa cererii, in favoarea celui din prezent, pe 5 ani. Banca isi face insa in prezent reclama la creditul cu dobanda fixa pe toata perioada de creditare.

Alpha Bank, prima banca din Romania care a acordat credite ipotecare persoanelor fizice, in urma cu 18 ani, a inclus recent in oferta sa, langa creditul cu dobanda variabila, si un credit cu dobanda fixa pe primii cinci ani, de 6,75%, dupa care se aplica o dobanda variabila formata din ROBOR la 3 luni plus o marja de 3,65%, 6,88% in total.

In schimb, Raiffeisen Bank a renuntat la creditul cu dobanda fixa pe 7 ani pe care-l avea anul trecut in oferta, pastrand doar imprumutul clasic, cu dobanda variabila pe toata perioada de creditare.

Raiffeisen avea anul trecut o dobanda fixa pe 7 ani de 6,65%, iar cea variabila 6,40% (3% plus ROBOR la 3 luni). Acum, Raiffeisen are doar un credit cu dobanda variabila: 3% plus ROBOR la 3 luni, in total 6,23%, cu o DAE de 6,90%.

DAE medie la creditele pentru locuinte a crescut la 5,97% in luna februarie, de la 5,93% in ianuarie, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Comparativ, DAE medie la ofertele prezentate in acest tabel este 7% pe an.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBNR trage semnalul de alarma: e nevoie de o ajustare controlata a deficitului de cont curent

Banca Nationala a Romaniei (BNR) considera ca “este necesar un mix echilibrat de politici pentru ajustarea controlata a deficitului de cont curent”, care a depasit nivelul reper de 4% din Produsul Intern Brut (PIB) stabilit de Comisia Europeana ca indicator de performanta pentru detalii

Bancile au inceput sa creasca dobanzile la depozite, dar numai daca se fac economii noi, nu si la reinnoirea celor vechi

Doua banci mari, Raiffeisen si ING Bank, au lansat promotii cu dobanzi mai mari la depozite, dar numai pentru economiile noi, nu si pentru sumele economisite pana acum, dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat ca va mentine un deficit de lichiditate pe piata bancara, cu scopul de a detalii

Cresterea economica mare nu este un motiv de mandrie, pentru ca produce dezechilibre, avertizeaza guvernatorul BNR, Mugur Isarescu

Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a crescut in primul trimestru din 2019 cu 5%, a anuntat Institutul National de Statistica (INS), o surpriza pentru economisti si analisti, care se asteptau la un avans economic cu aproape un punct mai redus, de abia 4,1%. Cifra a fost exploatata detalii

BNR pare sa fi scapat de sub control inflatia: noua prognoza este 4,2% pentru 2019, cu mult peste tinta maxima de 3,5%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a modificat substantial prognoza de inflatie pentru acest an, la 4,2%, peste asteptarile analistilor, cu 1,2 puncte procentuale mai mult decat precedenta estimare, din februarie, ceea ce inseamna ca ar putea rata in acest an tinta de inflatie, de 2,5% plus o detalii

Ultimele Comentarii