BANCI | Stirea Zilei

Creditele noi acordate de banci si dobanzile au ramas stabile in primele doua luni din acest an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-04-08 22:20

Creditele noi acordate de banci populatiei si firmelor, precum si dobanzile la imprumuturi si la depozite, au ramas stabile in primele doua luni din acest an, in ciuda incertitudinilor si instabilitatii politice determinate de adoptarea OUG 114/2018, precum si a intrarii in vigoare a Regulamentului BNR privind stabilirea pragului de indatorare in cazul imprumuturilor persoanelor fizice la 40% din venituri.

Astfel, creditele noi in lei acordate de banci s-au ridicat la 4,1 miliarde lei in februarie, in crestere de la 3,5 miliarde lei in ianuarie si aproape de nivelul din aceeasi luna (februarie) a anului precedent, cand au insumat 4,2 miliarde lei.

Creditele noi in lei pentru consum au fost mai multe: 1,6 miliarde lei in februarie 2019, fata de 1,1 miliarde lei in ianuarie si 1,4 miliarde lei in februarie 2018.

Creditele noi in lei pentru locuinte au scazut usor, la 0,88 miliarde lei in februarie, de la 0,851 miliarde lei in ianuarie si 0,913 miliarde lei in februarie 2018, intrucat Programul Prima Casa nu era inca aprobat pentru noul an.

Creditele noi in lei pentru firme au urcat usor in februarie, la 1,6 miliarde lei, de la 1,5 miliarde lei in ianuarie, fiind insa mai putine decat in februarie 2018, cand au insumat 1,8 miliarde lei.

Creditele noi in euro s-au ridicat la 154 milioane euro in februarie, fata de 111 milioane in ianuarie si 176 milioane euro in februarie 2018.

Aproape toate creditele in euro (93%) sunt obtinute de firme, dat fiind ca imprumuturile in valuta pentru populatie au fost restrictionate de BNR imediat dupa aparitia crizei din 2018, cand leul s-a depreciat puternic fata de euro, dar mai ales fata de francul elvetian (cu aproximativ 100%).

Dobanzile la credite, in usoara crestere

Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui credit, care include atat dobanda nominala, cat si comisioanele, pentru un credit de consum, a crescut usor in februarie, la 10,92%, de la 10,87% in ianuarie si 10,74% cat era in februarie 2018, conform datelor BNR.

La creditele pentru locuinte, DAE a urcat insesizabil, la 5,97% in februarie, de la 5,93% in ianuarie. Fata de anul trecut, insa, dobanda este mai mare cu un punct, din cauza majorarii ROBOR: in februarie 2018, DAE la creditele imobiliare era doar 5,02%.

Dobanda la creditele in lei acordate firmelor a urcat ceva mai mult, de la 5,84% in ianuarie la 6,18% in februarie, fiind de asemenea cu peste un punct peste nivelul din februarie 2018, cand era 5,02%.

Media tuturor dobanzilor la credite, conform calculelor BNR, a fost in februarie 7,19%, in usoara crestere fata de ianuarie, cand a fost 7,14%.

In acelasi timp, dobanda medie la depozite a urcat usor, de la 1,62% la 1,68%, astfel ca marja de dobanda, adica diferenta dintre dobanda la depozite si cea la credite a stagnat la 5,51%, comparativ u 5,52% in ianuarie.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat in cadrul ultimului briefing cu presa de saptamana trecuta, dupa sedinta de politica monetara, ca bancile ar trebui sa majoreze depozite, pentru a reduce marja de dobanda, care este prea ridicata.

El a precizat ca scaderea marjei este urmarita si prin taxa bancara, care scade cu 50% daca bancile isi diminueaza marja sub 4%.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiTopul bancilor cu cele mai mici dobanzi fixe la creditele de consum

Banca Transilvania, cea mai mare banca din Romania, a urcat pe primul loc si in topul bancilor cu cele mai mici dobanzi fixe in lei la creditele de consum, odata cu lansarea unei promotii valabile pana la finalul lunii mai. Banca a diminuat dobanda fixa in lei pentru un credit de nevoi detalii

Cardurile de credit pot avea dobanzi duble, de la o banca la alta (corectat)

Dobanzile la cardurile de credit variaza foarte mult, de la o banca la alta: cele mai mici le gasim la CEC Bank (14,65%) si Libra Bank (14,73%), iar cele mai mari la Credit Europe Bank si BCR (28%), conform clasamentului realizat de Bancherul.ro. Locul trei in topul celor mai ieftine detalii

BNR nu a reusit un compromis cu seful PSD privind repatrierea rezervei de aur si avertizeaza ca modificarea Statutului BNR incalca Tratatul UE

Proiectul de lege al sefului PSD, Liviu Dragnea, privind modificarea Statutului BNR, in vederea repatrierii de la Londra a intregii rezerve de aur a Romaniei administrata de BNR, a fost avizat astazi de comisia de specialitate din Camera Deputatilor, urmand sa fie adoptat de Parlament, dupa ce detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Costul total al unui credit ipotecar, indicat de Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include atat dobanda nominala, cat si comisioanele, pleaca de la 6,55% la CEC Bank, care practica cea mai mica dobanda variabila, in functie de evolutia ROBOR, si ajunge la 9,17% la BRD, in cazul unui credit cu detalii

Ultimele Comentarii