BANCI | Stirea Zilei

Creditele noi acordate de banci si dobanzile au ramas stabile in primele doua luni din acest an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-04-08 22:20

Creditele noi acordate de banci populatiei si firmelor, precum si dobanzile la imprumuturi si la depozite, au ramas stabile in primele doua luni din acest an, in ciuda incertitudinilor si instabilitatii politice determinate de adoptarea OUG 114/2018, precum si a intrarii in vigoare a Regulamentului BNR privind stabilirea pragului de indatorare in cazul imprumuturilor persoanelor fizice la 40% din venituri.

Astfel, creditele noi in lei acordate de banci s-au ridicat la 4,1 miliarde lei in februarie, in crestere de la 3,5 miliarde lei in ianuarie si aproape de nivelul din aceeasi luna (februarie) a anului precedent, cand au insumat 4,2 miliarde lei.

Creditele noi in lei pentru consum au fost mai multe: 1,6 miliarde lei in februarie 2019, fata de 1,1 miliarde lei in ianuarie si 1,4 miliarde lei in februarie 2018.

Creditele noi in lei pentru locuinte au scazut usor, la 0,88 miliarde lei in februarie, de la 0,851 miliarde lei in ianuarie si 0,913 miliarde lei in februarie 2018, intrucat Programul Prima Casa nu era inca aprobat pentru noul an.

Creditele noi in lei pentru firme au urcat usor in februarie, la 1,6 miliarde lei, de la 1,5 miliarde lei in ianuarie, fiind insa mai putine decat in februarie 2018, cand au insumat 1,8 miliarde lei.

Creditele noi in euro s-au ridicat la 154 milioane euro in februarie, fata de 111 milioane in ianuarie si 176 milioane euro in februarie 2018.

Aproape toate creditele in euro (93%) sunt obtinute de firme, dat fiind ca imprumuturile in valuta pentru populatie au fost restrictionate de BNR imediat dupa aparitia crizei din 2018, cand leul s-a depreciat puternic fata de euro, dar mai ales fata de francul elvetian (cu aproximativ 100%).

Dobanzile la credite, in usoara crestere

Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui credit, care include atat dobanda nominala, cat si comisioanele, pentru un credit de consum, a crescut usor in februarie, la 10,92%, de la 10,87% in ianuarie si 10,74% cat era in februarie 2018, conform datelor BNR.

La creditele pentru locuinte, DAE a urcat insesizabil, la 5,97% in februarie, de la 5,93% in ianuarie. Fata de anul trecut, insa, dobanda este mai mare cu un punct, din cauza majorarii ROBOR: in februarie 2018, DAE la creditele imobiliare era doar 5,02%.

Dobanda la creditele in lei acordate firmelor a urcat ceva mai mult, de la 5,84% in ianuarie la 6,18% in februarie, fiind de asemenea cu peste un punct peste nivelul din februarie 2018, cand era 5,02%.

Media tuturor dobanzilor la credite, conform calculelor BNR, a fost in februarie 7,19%, in usoara crestere fata de ianuarie, cand a fost 7,14%.

In acelasi timp, dobanda medie la depozite a urcat usor, de la 1,62% la 1,68%, astfel ca marja de dobanda, adica diferenta dintre dobanda la depozite si cea la credite a stagnat la 5,51%, comparativ u 5,52% in ianuarie.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat in cadrul ultimului briefing cu presa de saptamana trecuta, dupa sedinta de politica monetara, ca bancile ar trebui sa majoreze depozite, pentru a reduce marja de dobanda, care este prea ridicata.

El a precizat ca scaderea marjei este urmarita si prin taxa bancara, care scade cu 50% daca bancile isi diminueaza marja sub 4%.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBNR reduce dobanda la 1,5%, invocand incertitudini extrem de ridicate cauzate de criza COVID-19

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus astazi dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, la 1,5%, pentru a treia oara de la izbucnirea crizei COVID-19, invocand existenta unor incertitudini "extrem de ridicate", in ciuda redresarii economiei dupa "impactul sever" din trimestrul detalii

BNR intarzie sa mai scada dobanda, desi ROBOR la 3 luni a ramas nemiscat in ultima luna iar dobanzile din alte tari vecine sunt mult mai mici, chiar daca inflatia e mai mare ca la noi

Banca Nationala a Romaniei (BNR) intarzie sa reduca din nou dobanda de referinta, pentru a determina o scadere mai ampla a dobanzilor la credite, cu scopul de a ajuta economia sa-si revina din criza COVID-19, desi ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele noi in lei acordate de banci firmelor detalii

ING Bank a dublat iar platile cu cardurile, clientii bancii reclama ca se intampla prea des

ING Bank Romania a avut din nou, in acest sfarsit de saptamana, un incident privind platile cu cardurile, respectiv dublarea platilor, pentru a treia oara in ultimul timp si a doua luna la rand, spre disperarea clientilor bancii, care se plang ca se intampla prea des si acuza banca de detalii

Creditele imobiliare au continuat sa scada si in iunie, dar cele de consum si pentru firme si-au revenit

Valoarea creditelor imobiliare (ipotecare) noi acordate de banci a continuat sa scada si in iunie, a treia luna consecutiv, pe fondul crizei COVID-19 si neaplicarii programului Prima Casa, inca din luna aprilie. In schimb, creditele de consum acordate populatiei sunt la a doua luna la detalii

Ultimele Comentarii